Múlt hónapban Natalie és Krisztina volt a vendégünk, akik eredetileg Londonban találkoztak, de miután villámgyorsan összeházasodtak, egy óceánparti kisvárosba költöztek. Most Yifattal folytatjuk a beszélgetést, akit szintén Londonba csábított a munka, de az élete nagyrészét Izraelben töltötte. Tel Avivról, erről az elképesztően érdekes városról kérdeztük, amely San Francisco mellett talán a másik legismertebb meleg-paradicsom, ugyanakkor egy meglehetősen konzervatív ország második legnagyobb városa is.

 

 

Köszönjük, hogy igent mondtál a felkérésünkre, Yifat. Mondanál magadról pár szót?

Yifat vagyok, eredetileg Izraelből, konkrétan Tel Avivból származom. Pár hónapja költöztem Londonba munka ügyben; UX/UI product designer vagyok egy informatikai cégnél. Imádok mindent, ami a grafikához, appokhoz vagy webes termékekhez kapcsolódik. A szabadidőmben a barátaimmal vagyok, filmet nézek, netflixezem, vagy épp kiállításokra és meetup-okra járok. Például a “Lesbians who tech” (vagyis a “Leszbikusok, akik a tech-ben dolgoznak” - a szerk.) meetupjain rendszeresen ott vagyok, illetve egy csomó meleg-témájú kulturális eseményen, fesztiválon, konferencián és persze a Pride-on is részt veszek, mind Londonban, mind Tel Avivban. Úgy érzem, ezek az események fontosak a közösségünk számára.  

Ezzel teljesen egyetértek. Most beszéljünk kicsit a szülőhazádról, Izraelről! Mit mondanál úgy általánosságban az LMBTQ+ helyzetről?

Először is, Tel Aviv egy nagyon LMBTQ-barát város. Sok LMBTQ+ ember, sőt családok is, élnek ott. Egyenlőek vagyunk a munkahelyen, az iskolában és minden intézményben. Az éjszakai élet is nagyon változatos, mind az LMBTQ+ közösség számára, mind specifikusan a leszbikusoknak*. Összességében tehát jó LMBTQ-ként Tel Avivban, hisz a város nagyon nyitott, meleg-barát és liberális. Ami az ország többi részét és a kormányt illeti, az teljesen más tészta. Izrael egyre vallás-centrikusabb és primitívebb az utóbbi években, hogy csak pár példát említsek: nincs azonos neműek közötti házasság, az örökbefogadás sem legális, már ami az izraeli gyerekeket illeti (az országon kívülről megoldható a dolog, de nagyon drága), valamint a jogaink sem azonosok a heteroszexuális párokkal. A kormány diszkriminációja rendszeres.  

Értem. Akkor koncentráljunk Tel Avivra! Említetted, hogy az LMBTQ+ közösség helyzete nagyon jó. Konkrétan a leszbikus* közösségről és a közösségi életről mit tudsz mondani?

Vannak bárok is és rendszeres bulik is leszbikusok* számára; ezen kívül tudok filmfesztiválokról, művészeti kiállításokról, kulturális eseményekről, zenei show-król és meetupokról, amelyek konkrétan a mi közösségünket célozzák meg. Az LMBTQ+ közösség Pride-felvonulása minden év júliusában van és elég nagy show. Tel Aviv nagyra értékeli a leszbikus* közösséget, én pedig boldog vagyok, hogy a része lehetek ennek a nagyszerű társaságnak.  

 Ezt remek hallani. Van esetleg a tarsolyodban egy emlékezetes coming-out sztori, amit szívesen megosztanál a magyar közösséggel?

Volt egy barátom a középiskolában, akkoriban mindketten fiúkkal randiztunk. Az érettségi után elsodródtunk egymástól, nem találkoztunk jó ideig. Néhány évvel később aztán egy közös barátunk búcsúbuliján futottunk össze, mikor az Berlinbe készült. A régi barát és én beszélgetésbe elegyedtünk és kiderült, hogy mindketten leszbikusok vagyunk. Annyira összehozott minket ez a találkozás, hogy közeli barátok lettünk, még abban az értelemben is, hogy ugyanabba a kerületbe költöztünk, csak hogy közel lehessünk egymáshoz. Ő az én inspirációm mindenben. Hála neki, könnyebb és felszabadítóbb lett számomra leszbikusként élni, rengeteg emléket és nevetést köszönhetek neki. Hálás vagyok, hogy az életem része lett. Számomra ő testesíti meg azt a erőt, ami büszke és magabiztos leszbikusokként* a részünk lesz. És nem, soha nem jöttünk össze.  

Honnan tudtad, hogy ez lett volna a következő kérdés? Köszönjük, Yifat.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>