InspirálóKult

Tig Notaro – Akivel egyszerre sírsz és nevetsz

Női humoristákról és helyzetükről  írtunk már nektek korábban is. Mindegyikük stílusa, humora egyedi a maga nemében. Tig Notaro azonban teljesen kilóg mindenféle női, férfi, transz komikus közül -  amit csinál, arra joggal mondhatjuk, hogy elképesztő.

Képzeljetek el egy nőt, aki egyetlen év alatt vészeli át az álhártyás vastagbélgyulladást, ami a legtöbb esetben halált okoz, édesanyja – egy szerencsétlen esés okozta – halálát, egy szakítást, majd a mellrákot, és az ezt követő dupla masztektómiát. Hogyan állt ezután színpadra? Úgy, hogy történelmet írt. 

Az említett műsorról mindössze egyetlen, nem túl jó minőségű hangfelvétel készült, ami a közösségi háló segítségével egy nap alatt körbejárta az internetet – went viral, ahogy mondani szokás.

 

Mi is volt benne ennyire különleges?

Tig nem kerülgette sokat a forró kását, ezzel a mondattal indított: „Good evening, hello. I have cancer, how are you?” Vagyis: “Jó estét, hello. Rákos vagyok, ti hogy vagytok?” Majd arról mesélt, hogy mindig is szapulta a kis melleit, hát most meg bosszút álltak rajta a kis rohadékok. Nem akarok minden poént elcsattogtatni, leírva nem is érzékelhető igazán jól az irónia, a hihetetlen nyugalom, a lassú, kimért szóhasználat, és az a furcsán megnyugtató légkör, amit csak ő képes megteremteni. Hallani, látni kell.

Az ominózus fellépést rengeteg interjú, fotózás, és egyéb felkérés követte, az addig még viszonylag szűkebb körben ismert Tig albumot, könyvet adott ki, és nagyon sok embert inspirált.

Az életével kapcsolatban fontos megemlítenem, hogy a tragikus eseménysorozat előtt, épp minden erejével azon volt, hogy teherbe essen. Ez a vágya az események után sem szűnt meg, így a rák utókezelését abbahagyva – kockáztatva ezzel a visszaesést – ismét elkezdte a mesterséges megtermékenyítés folyamatát. Habár az elején ebbe egyedül vágott bele, ekkor már mellette volt a kedvese, Stephanie Allynne.

Oldalakat tudnék írni, hogyan alakult az élete, de ha többet szeretnétek tudni, nézzétek meg a Tig című 2015-ös dokumentumfilmjét (Netflixen elérhető), ami ennek a cikknek a megszületését is inspirálta.

Jelenleg Stephanie-val nevelik két gyönyörű fiukat, illetve több sorozat futott már vele azóta (One Mississipi, Transparent, Tig Notaro: Happy To Be Here, No, You Shut Up, stb.), egy új sorozatban hamarosan Jennifer Aniston mellett fogja játszani az Amerikai Egyesült Államok első, leszbikus first lady-jét.

Tigben nemcsak az életútja különleges, vagy a hihetetlen stand up előadásai (az egyikben például levette az ingét, és megmutatta a dupla masztektómia eredményét), hanem ahogyan inspirálni képes emberek tömegeit. Ahogy egyszerre sírnak és nevetnek vele együtt, és ahogy rájönnek, így is (és más tragikus események után is) lehet élni és túlélni. Van az a fájdalom, ami nevetségessé válik, vagy nevetségessé tehető. Mi lehetne nagyobb támogatás annál, amikor tudjuk és átérezzük a másik fájdalmát, de képesek vagyunk megkönnyíteni azt?

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X