Kult

The L Word – a sorozat, ami még mindig hatással van ránk

Hivatalosan is bejelentették, hogy új évaddal tér vissza az L Word. Erre biztosan minden leszbikus felkapta a fejét, hisz a sorozatot a legtöbben csak “örök kedvenc”-ként tartjuk számon.

Figyelem! A cikk spoilert tartalmaz.

 

Miért szeretjük annyira az L Word-öt?

 

Az első sorozat a leszbikusok életéről

A - magyarul csak L-re fordított - The L Word amerikai-kanadai televíziós sorozat, ami egy nyugat-hollywoodi leszbikus társaság mindennapjait mutatja be. Az L Word az első, kizárólag leszbikusokról szóló sorozat, ami világszerte milliókhoz jutott el. Az alaptörténet a nyugat-hollywoodi jómódú nőkből álló baráti társaság, aki minden nap együtt kávézgat a Planetben, ahol az aktuális történéseket beszélik meg. Valójában ennél sokkal több az L Word. A sorozat 2004-es megjelenése előtt még mellékszereplőként sem volt jellemző leszbikus karaktereket képernyőre vinni, nemhogy egy egész sorozatot erre a témára építeni. Az instant népszerűséget éppen ez az úttörő hozzáállás eredményezte. Túlnyomórészt ugyan pozitív kritikát kapott a sorozat, a túlzott szex-központúság, és a sok esetben irreális eseményszál miatt negatív visszajelzések is érkeztek. Egy biztos, ez a sorozat hívta fel először a figyelmet a queer nőkre. Bemutatja az ő szociális és szexuális életüket, a hétköznapi problémáikat, és hogy miként küzdenek meg a heteronormatív társadalom által támasztott elvárásokkal.

 

 

A karakterek sokszínűsége

Ilene Chaiken gondosan ügyelt a karakterek részletes kidolgozására, ezért a legkülönbözőbb hátterrel és személyiséggel rendelkező queereket ismerhetjük meg. Bette, a művelt, karrierista, irányító típus, aki mindig eléri a céljait. Jenny, a vidéki, ártatlan fiatal lány Los Angelesbe költözik a leendő férjéhez, ahol hamar rájön, hogy a nőkhöz (is) vonzódik. A szende lányból a hatodik évad végére a legellenszenvesebb szereplő válik. A sorozat az ő halálával ért véget, a kérdés azóta is mindenkit foglalkoztat: ki ölte meg Jenny Schectert? Shane, a hányatott gyermekkor hatására képtelen a kötődésre, vonzereje pedig irreális módon olvasztja le a nők bugyiját. A cserfes, bájos Alicet bátran kikiálthatjuk a legszerethetőbb karakternek. Az egész sorozat alatt szurkolunk neki, hogy megtalálja az igazit. Dana, a leszbikus teniszező sorsa a legtragikusabb, hiszen a harmadik évadban mellrákban meghal.

Az L Wordben a mellékszálaknak is nagy szerepe van. A transzszexualitás ebben az időben még a homoszexualitásnál is nagyobb tabu volt. A leszbikus Moirából transznemű férfivé alakuló Maxnek hála, ezt a világot is közelebb hozták a nézőkhöz. A sorozatban találunk példát arra is, hogyan ismeri fel leszbikusságát egy 50 éves családanya. Tasha a szexuális irányultsága miatt kénytelen feladni a katonai hivatását, a gazdag, elkényeztetett Helena pedig felnőttként tanul meg a saját lábára állni. Az L Wordben találkozunk leszbikus férfival, siket szobrászművésszel, elfeledett, alkoholista énekesnővel és szexi latin lemezlovassal is.

 

 

Élethelyzetek, amelyeket máshol nem láthattunk

A cselekmény különböző szálai, olyan szituációkat dolgoznak fel, amik tipikusan csak a leszbikus világban ismertek. A coming out történetek végigkísérik a teljes sorozatot. Jenny ráébredése és előbújása, Bette apjának a leszbikus lánya iránti közömbössége, Max transzneműként való önelfogadása csak egy-egy példa ezek közül. Bette és Tina gyermekvállalási folyamatának állomásai a leszbikus családalapítás kihívásaival ismerteti meg a közönséget. Leszbikus esküvőt is (majdnem) láthatunk, Carmen azonban egyedül marad az oltárnál. Shane önpusztító, kicsapongó életmódja mellett Jenny mentális problémái is fontos szerepet kapnak. A gyermekként szexuálisan bántalmazott Jenny felnőttként küzd meg ezzel a traumával, ennek kapcsán merül fel az önbántalmazás a sorozatban.

 

 

Az L Word-öt méltán nevezhetjük a leszbikus sorozatok úttörőjének. Ki ne emlékezne a kedvenc szerelmi, a legfájdalmasabb szakítós, vagy a legforróbb szexjelenetre? Hiába telt el 10 év az utolsó évad vetítése óta, (szinte) mindannyian türelmetlenül várjuk az új évadot, amiben olyan régi kedvencekkel találkozhatunk újra, mint Bette, Shane és Alice.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X