Kult

Szólíts a neveden – summer vibes és sárgabarack (könyvajánló)

A július beköszöntével égetővé válik a kérdés: mit olvassunk, miközben a Balaton parton fekszünk, a panel erkélyén napozunk, vagy éppen egy MÁV járaton izzadunk (remélhetőleg a Velence korzó felé tartva)? 

André Aciman Szólíts a neveden című regénye 2007-ben jelent meg, és ha azóta még egyszer sem pillantottunk bele, ennél jobb alkalom már nem is kínálkozhatna. 

A regénynek filmadaptációja is készült 2017-ben, Luca Guadagnino rendezésében, Timothée Chalamet és Armie Hammer főszereplésével, ami hatalmas siker lett (összesen 95 díjat nyert a 260 jelöléséből, amiből az egyik egy Oscar a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában).

André Aciman a történet folytatását is megírta, amely 2019-ben jelent meg Találj rám! címmel.

„-Később! – Ez a szó, ez a hang, ez a stílus.”

Történetünk főszereplője, Elio, egy 17 éves kamasz fiú, aki az év legforróbb hónapjait a családja tengerparti nyaralójában tölti. A 80-as évek Olasz Riviéráján nem sok tennivalója akad, kivéve hogy fürdőzzön, limonádét igyon, röplabdázzon, sárgabarackot majszoljon, és a fiatal amerikai kutató társaságát élvezze, akit Elio művészettörténész apja lát vendégül, hogy kutatását előremozdítsa. Bár minden nyáron eljön hozzájuk valaki, az idei látogató egészen különleges: Oliver olyan lángra gyújtja Eliot, amilyet még sohasem tapasztalt, és egyszerre válik a kamaszfiú leghatalmasabb gyötrelmévé és legelsöprőbb szenvedélyévé.

És hogy miért tökéletes választás ez a sztori idén nyárra? Lássuk!

Megteremti a tökéletes nyári feelinget

„Olaszország. Nyár. A kora délutáni kabócaciripelés.”

Hiába csak egy regény, az olvasó szinte úgy érezheti, ő maga is Olaszországban múlatja az időt. Így esik, hogy mikor Elio és Oliver kerékpárra pattannak, ő is velük teker, és velük napozik a medence szélén, velük költi el a családi vacsorát a tornácon, velük csodálja a tenger kékjét a titkos földnyelvről, ahol Monet is festett, velük hallgatja a kabócákat, és velük lassul le. A történet ugyanis kifejezetten ráérősen bontakozik ki, mintha megállt volna az idő, ott, abban a forró nyári pillanatban.

Körbejárja a szexualitás felfedezésének, megélésének témáját

„Mi a jobb: beszélni, vagy meghalni?” 

Lévén egy igazi felnövéstörténet (coming of age sztori), nem csak magát a szexet jeleníti meg, hanem szól Elio ébredező vágyairól, a belső ellentmondásról, amit magában érez, és a szenvedésről, ami elkíséri saját szexualitásának felfedezése során. Bár a regény mindezt elég nyíltan kezeli, találunk burkolt utalásokat is. Közülük a legszembetűnőbb talán a barack szimbólum, mely egyre nagyobb jelentőséget kap a cselekmény előrehaladtával.

Autentikus képet nyújt a melegségről és a homofóbiával kapcsolatos küzdelemről

„Mondjam el Olivernek. Senki más nem maradván, attól tartok, csak te lehetsz az, Oliver…” 

Elio a történetben biszexuális, ezért romantikus érzéseinek feltérképezésében nem csak Oliver, hanem egy helyi olasz lány, Marzia is segítségére van. Láthatjuk, hogyan birkózik meg Elio ezekkel az érzésekkel, hogyan szorul az Oliverrel való kapcsolata gátak közé, amik talán csak a saját fejében léteznek, és hogyan vizsgálgatja mindkét fiú óvatosan a környezetét és saját magát is. Mit fog gondolni a város, mit fog gondolni Oliver, és mit gondol Elio maga arról, ami a saját lelkében történik?

Nem fél büszke lenni

„A szobám. A szobája. Az erkély, ami csak kettőnké.” 

Elio nem csak szerelmet, de példaképet is talál Oliverben. Oliver büszke zsidó vallására és nem riad vissza az érzelmeitől. Elio végre rátalál valakire, aki éppen olyan, mint ő, ugyanis a kis olasz városban senki sem egészen olyan. Mégis, Oliver bölcsebb és tapasztaltabb, és leginkább olyan, mint önmaga. 

A Szólíts a neveden tehát tökéletes választás idén nyárra, amennyiben egy lebilincselő regény után kutatunk: mesél nekünk szerelemről, identitáskeresésről, Olaszországról, és a nyárról, ami nem siet sehová.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X