Pride

Szabad-e volt?

Életem első Pride felvonulásán vettem részt szombaton. Mint minden első esemény előtt, az ember fia, lánya, transza elképzeli, hogy milyen lesz. Én is így dobáltam a gondolatlabdát a lehetséges és vágyott kimenetelek között. Hogy milyen volt? A vártnál is jobb.

Antonia Vai koncertjére gyülekezett az egyre nagyobb emberkavalkád a Kossuth térre, így a qLit csapata is. Négy órakor meghallgattuk a nyitóbeszédeket, majd kisvártatva röffentek a kamionok, beindult a zene, és elindult a szivárványmenet. Az arcokon mosoly, a kezekben zászlók és transzparensek, a testeken tetkók, rajzok, feliratok.

Az Alkotmány utcából a Lánchídon át a Várkert Bazárig vonultunk táncolva, énekelve, egymást szeretve. Az útvonalon szakaszosan voltak kordonok, néhány tíz ellentüntetőt leszámítva csupa kedves integetést kaptunk az ablakokból és az utca emberétől. Óriási élmény volt. Felvonult rengeteg cég, családok gyerekekkel és kutyákkal, leszbikus, meleg, transz, és hetero párok, barátok, egyesületek és szervezetek nekem ettől volt igazán színes a szivárvány. A Várkert Bazárhoz érve szívmelengető volt látni, hogy a pesti oldalon még javában hömpölyög a tömeg.

Minden eddiginél többen vonultunk idén.

Fotó: Kovács Katt Kati

Miuán véget ért a felvonulás, sokan még ott maradtak a fűben és a padokon üldögélni, beszélgetni. Ahogy elindultunk haza, a Ferenciek terén kaptuk egy „ezek is mind buzik”-at, hogy azért szálljunk kicsit vissza a földre. Szálljunk vissza az országunkba.

A Pride hét záróeseményéül a hagyománynak megfelelően a Dürer Kertben megrendezett Rainbow Party szolgált. Hosszú sor állt a bejáratnál, és bent is hatalmas tömeg volt, ami még a reggel közeledtével is csak lassan csökkent. Kígyózó sorok álltak minden pultnál, egy italra volt, hogy fél órát kellett várnunk, és a mosdó is hasonló idővel működött, ez jelentősen rontotta az élményt, amit egyébként a buli adott: a délutáni öröm és felszabadultság itt is nagyon érezhetően köztünk volt.

És hogy mit kaptam életem első Pride-jától?

Feltöltődést. Kordonból keveset. Szeretetből sokat.  És valódi embereket.

 

Kattintsátok végig galériánkat a felvonulásról:

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X