Kult

Sorozatajánló a tikkasztó kánikulára

Euphoria - Eufória

Nem tudom miért, de mikor megláttam Twitteren, hogy Zendaya főszerepet kap egy sorozatban, tudtam, hogy nekem azt néznem kell. Nem sok filmben láttam őt, Taylor Swift Bad Blood videója után kerestem rá először, majd játszott egy kisebb szerepet egy Netflixes sorozatban, végül a legújabb pókember filmben találkoztam vele. Lehet  kisebb crushom van, ezért elfogult vagyok, de Rue szerepe az Eufóriában eszméletlenül izgalmas számomra. Az első rész után egyezséget kötöttem magammal: jó, még egy rész, aztán meglátjuk mi lesz. Most az ötödiknél tartok, mert több még nincs. A sorozat stílusa, a karakterek, a beszéd borzasztóan nyers.. Rue, egy 17 éves drogfüggő, frissen a rehabról, Jules, a másik főszereplő transz lány, aki most költözött a városba. A sorozat tinikről szól, a szokásos középiskolai felállás, a problémák pedig leginkább a mára reflektálnak. Zendaya eszméletlenül jól hozza a karakterét, Hunter Schafer Jules szerepében nem rossz, de annyira nem kiemelkedő. A sztori nem csak Rue történetét dolgozza fel, érdekes még Nate az agresszív, az apjától csupán a káros férfiideált látva felnőtt futballista és Kat, aki netes pornóval próbál pénzt szerezni. Nem tudom hova fut ki az évad, de alig várom a következő részt.

Gentleman Jack

Sok embertől hallottam, hogy engem valószínűleg érdekelne, de szkeptikus vagyok a brit sorozatokkal. Két hete vettem HBO GO-t, és úgy voltam vele, miért ne? Másfél napomba telt ledarálni az első évadot. Ez a sorozat csodálatosan jó. A történet egy valós személy, a XIX. században élő Anne Lister életét dolgozza fel. Anne részletes naplót vezetett életéről, egyes részeit kódolva, amit csak az 1930-as években sikerült megfejteni. A sztori az angliai Shibdenben játszódik, ide költözik vissza Anne, és veszi át a birtoka irányítását. Miss Lister egész életét különcként éli, legalábbis a környezete ezt gondolja róla, valójában csak egy meg nem értett, korai aktivista leszbikus. Miután visszaköltözött a családi birtokra Anne megismerkedik a szomszéd uradalmat birtokló Ann Walkerrel, akit Lister feleségül szeretne venni. Az egész történet magával ragadó, okosan csepegteti Anne feminizmusát, és a karakterek fejlődését. Üdítő, hogy ez nem egy coming of age tinidráma, a szereplők ezen már túl vannak, és fontosabb az, miként élnek együtt a kor előítéleteivel.

Tales of The City

A Bűbájos boszorkák óta imádom San Francisco-t, egyszer oda el kell jutnom. Nem tudom pontosan megfogalmazni miért, de valami vonz a várossal kapcsolatban. Ezt az érzést erősíti a Tales of The City is a Netflixről. A sorozatot Lauren Morelli írta át TV-re, az eredeti könyv alapján, ami Armistead Maupin nevéhez fűződik. Nem ez az első minisorozat a könyvből, de ez az első Ellen Page-dzsel. A történet egy San Francisco-i házban játszódik, ahol leginkább a lakók életét ismerjük meg. Anna Madrigal, a tulajdonos összegyűjtött egy csoport LMBTQ+ embert, a sztori pedig az ő mindennapi drámáikat dolgozza fel. Az első részben hazaérkezik Mary Ann Singleton, aki felborítja az addigi állapotot, innen megyünk tovább. Az egész sorozat színes, a karakterek is érdekesek, és ha inkább az emberi sorsok érdekelnek, mint egy pörgős sztori, akkor ez a tökéletes kikapcsolódás. Vagy ha csak szimplán néznéd Ellen Page-et, ahogy végre egy queer karaktert játszik, akkor is.

Trinkets

Három kleptomán középiskolás lány történetét dolgozza fel ez a Netflixes sorozat. Elodie (akit Brianna Hildebrand játszik) nemrég költözött a városba, nehezen találja helyét az iskolában. A kleptomán anonim csoportban összefut két iskolatársával, így találnak egymásra a karakterek. Elodie-ról a második részben kiderül, hogy barátnője van, legalábbis ezt állítja. Mindhárom lány története kicsit más, de semmi olyan, amit eddig ne láttunk volna. A középiskolai felállás is a szokásos, természetesen mindegyik karakter másik klikkből érkezik. Darabosan és lassan indul az évad, a szereplők fiatalok, és nem igazán mutat túl az egész történet egy sablonos középiskolás drámán. Egyik történet sem igazán mély, és csak felületes választ kapunk arra, hogy miért is kerültek oda a lányok, ahol vannak. Lehet, hogy később felpörög a sztori, de sajnos az első néhány rész nem fogott meg annyira, hogy több esélyt adjak neki. Szívesen várom az ellenkommenteket.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X