InspirálóVilág

Szívmelengető videó Kínából: “Meleg vagyok, megölelnél?”

Kínában még mindig tabutéma a homoszexualitás, sőt, nyáron jelentek meg hírek arról, hogy már a homoszexualitást ábrázoló online videók is a kínai cenzúra martalékaivá válnak. Ezért is nagy szó, hogy egy bátor lány segítségével izgalmas és megható társadalmi kísérletet vittek véghez Shanghaiban.

A Rela (Kína vezető leszbikus társkereső appja) hozta össze azt a videót, amiben egy fiatal kínai lány szemfedőben, “Meleg vagyok, megölelnél?” feliratú pulcsiban és ölelésre tárt karokkal áll Shanghai egyik forgalmas utcáján. Nagyon érdekes ez a testhelyzet és a gesztus, hiszen a lány totálisan átadja magát a környezetének azzal, hogy nem látja, ki megy oda hozzá, ráadásul kitárja a karjait, ami még védtelenebbé teszi. Ugyanakkor ez a védtelenség az, ami szeretetet és bizalmat is sugároz az előtte elhaladó emberek felé.

A videó elkészítése nem volt zökkenőmentes, a stábnak kétszer át kellett mennie másik helyszínre, mert állítólag ezzel az akcióval megzavarták a nyugalmat. A kísérlet azonban így is elég meghatóra sikerült: egy óra alatt 38 ember, fiatalok, idősebbek, öltönyösök és hezitálók mentek oda megölelni a fiatal nőt. Nagyon cuki reakciók jöttek az emberektől, valaki még azt is odasúgta a lánynak, hogy “meg tudlak érteni”.

És hogy mi ennek az egésznek az értelme? A Rela csapata azt üzeni, hogy “Ami nem öl meg, az csak melegebbé tesz!”, és hogy “Jobb lesz. Tényleg!”. Én meg azt mondom, hogy a kis lépések és a szeretettel egymás felé fordulás az, ami igazi társadalmi változásokat tud elindítani. Ehhez pedig eléggé kell a remény, amit ez a videó zseniálisan táplál.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X