InspirálóKomolyabbKult

Virág helyett 8 tipp, hogyan ünnepelheted a nőnapot 2021-ben

A nemzetközi nőnapon már több, mint egy évszázada a nőket ünnepli a világ, és ilyenkor a figyelem középpontjába kerül a női egyenjogúság kérdése is.

Az elmúlt egy évben nők által vezetett országok (Új-Zéland, Németország és Banglades) számos dicséretben részesültek a koronavírus-járvány sikeres kezeléséért, Kamala Harris lett az Egyesült Államok első fekete-ázsiai női alelnöke, és világelsőként Skóciában mindenki számára ingyenesen elérhetővé váltak a menstruációs termékek.

Bár ezek nagy lépések egy befogadóbb, egyenlőbb világ felé mutatnak, ennek eléréshez nagyon sok van még hátra. A Világgazdasági Fórum 2020-as Global Gender Gap jelentése szerint ha csak a változás mértéke fel nem gyorsul, 99.5 évet kell még várnunk arra, hogy elérkezzen a nemek közötti tényleges egyenlőség. Magyarországon különösen rossz a helyzet: az EU által készített Nemek Közötti Egyenlőségi Index (Gender Gap Index) 2020-as adatai szerint az egész EU-ban csak Görögország teljesít rosszabbul nálunk ezen a téren.

Ebben a cikkben 8 szuper módját mutatjuk be annak, hogyan ünnepelheted a nőnapot te vagy a céged, ismerőseid, és hogyan tehetsz minél többet azért, hogy a nemek közötti egyenlőség hangos szószólója lehess. 

 

1. Dicsérd meg a nagyszerű nőket, akik körülvesznek!

Néha elég pár lelkesítő, szeretetteli szó ahhoz, hogy felemeljünk valakit, és erőt adjunk neki. Lehet az édesanyád, a nagymamád, a lánytestvéred, a lányod, a barátnőd vagy egy barátod – küldj üzenetet vagy indíts videóbeszélgetést a nőkkel, akik fontosak az életedben, hogy elmondhasd nekik, milyen fantasztikusak.

2.  Vegyél részt online eseményeken, beszélgetéseken, amelyek a női egyenjogúsággal, a nők helyzetével kapcsolatosak!

Sok online eseményt tartanak idén is nőnap alkalmából, márpedig az, ha meghallgatod más nők tapasztalatait, tanácsait a témában, a lehető legnagyobb inspiráció arra, hogy magad is változást tudj létrehozni. Keress a közösségi médiában ilyen online eseményeket, és bátorítsd a barátaidat, ismerőseidet, hogy veled együtt regisztráljanak ezekre. 

A Labrisz főszervezésében, a Labrisz Lab nőnapi kiadásában idén a leszbikusok helyzetéről beszélnek az LMBTQ+ mozgalmakban. A beszélgetés március 8-án, este 8 órától kezdődik, és a qLit mellett a Háttér Társaság, a Prizma, a Nőkért Egyesület, a Poliamória Magyarország és a Szivárványcsaládokért Alapítvány is csatlakozik. Bővebb információkat pedig az esemény Facebook oldalán találsz.

Az Ame Panzh, akik anti-rasszista queer-feminista csoportként definiálják magukat, március 8-án tart könyvbemutatóval összekötött beszélgetést feminizmusról és roma női példaképekről, amelyet a TV Baxtale Facebook oldalán követhetsz.

A Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány társszervezésében tavaly a Hősök terén tartottak demonstrációt a kapcsolaton belüli erőszak ellen. Idén szintén a bántalmazott nőkkel való szolidaritás és segítségnyújtás jegyében online tartják meg az eseményt. A járvány alatt, a bezártság és a fokozódó létbizonytalanságban súlyosbodtak és megsokszorozódtak a bántalmazó kapcsolatok, ezért is nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a témával. 

A Forbes 2021-ben is megtartja a Women’s Summit eseményét, amelynek fő témája szintén az egyenlőség, hisz a korona évében a nők között többen lettek munkanélküliek és többeknek csökkent a munkaidejük, mint a férfiaknak, általánosan a nőkre hárultak az otthon tanulással és a betegápolással kapcsolatos új terhek is, miközben az egészségügy alulfizetett állásaiban is elsősorban nők álltak helyt. Egyetlen év és egy világjárvány elég volt ahhoz, hogy évtizedeket lépjünk vissza a nemek közti egyenlőség frontján. Az esemény március 26-án délelőtt 10 órától kezdődik, online.

Ha szívesen hallgatsz angol nyelvű beszélgetéseket is, a következőket ajánljuk: AHRI's International Women's Day Virtual Event, She-EO’s Virtual 2021 Summit és a Women in Tech’s Tech(Know) Day.

3. Ha megteheted, adakozz egy jótékonysági szervezetnek!

Ha márciusban szívesen segítenél a rászorulóknak, adakozz egy nőket támogató jótékonysági szervezetnek, egyesületnek. Rengeteg olyan egyesület van, akik jó célért küzdenek és megérdemlik a támogatást. Többek között ilyen a NANE Egyesület,  a Patent Egyesület, a fent már említett Nem tehetsz Róla Tehetsz Ellene Alapítvány vagy az Eszter Alapítvány.

4.  Ha a közösségi médiában aktív vagy, mutasd ki támogatásodat: #ChooseToChallenge

Az idei év hivatalos nőnapi hashtag-je a #ChooseToChallenge. Arra szólít fel, hogy hangosan emelj szót a kivételezések ellen, ünnepeld a nők kiemelkedő teljesítményeit, aktívan tégy a jogegyenlőségért, és megkérdőjelezd a status quo létjogosultságát. Ha az év többi napján amúgy is szívesen posztolsz a mindennapjaidról, érdemes egy ilyen ügyért is kiállni. Ha részt veszel a #ChooseToChallenge közösségi média kampányában, azzal máris teszel egy egyszerű, mégis hatásos dolgot a nők megünneplésére.

Kép: Kirsty Gordon

5. Vonj be férfiakat és nembináris személyeket a párbeszédbe és az ünneplésbe!

A nőnapi kezdeményezéseket általában nők számára találják ki. Fontos azonban, hogy minden nemi identitású ember részt vegyen a jogegyenlőségről szóló párbeszédben és egyformán kiálljon amellett. A  Harvard Business Review cikke szerint, ha a férfiakat is bevonják a női egyenjogúságot célzó programokba, azok háromszor olyan hatékonyak lesznek, mint egyébként.

6. Harcolj az egyenlőségért a munkahelyeden is

2021-ben a dolgozó nők rengeteg új kihívással találják szemben magukat a COVID-krízis miatt. Gyakrabban bocsátják el őket, vagy félbe kell hagyniuk a karrierjüket azért, hogy az otthon megnövekedett feladataikat (pl. gyermekgondozás) el tudják látni. 

Az idei nőnapon vizsgáld meg, mennyire befogadó a cég, ahol dolgozol. Ha kell, hívd fel a feletteseid figyelmét arra, hogy a nők megfelelő támogatást kapjanak, és ne szenvedjenek hátrányokat a munkahelyükön. Ide tartozik például a szülőknek járó szabadság kérdése, a rugalmas munkabeosztás, a női vezetők képzésének támogatása vagy a HR-esek számára tartott figyelemfelhívó tréningek.

7. Indíts könyvklubot a kollégáiddal vagy a barátaiddal!

Ha megértjük azokat a kihívásokat, melyekkel a nők világszerte szembesülnek, az segít, hogy tudjuk, mit tehetnénk a nemek közötti jogegyenlőség érdekében. Az idei nőnapot úgy is megünnepelheted, hogy az ismerőseiddel, kollégáiddal könyvklubot indítasz olyan könyvekkel, melyek segítik a nőket érintő témák megismerését, ideértve a nők jogait, és az általuk elért kiemelkedő teljesítményeket.

8. Szervezz közös mozizást!

Az, hogy a nők hogyan és mennyire vannak ábrázolva a filmekben, hatalmas hatással van arra, hogyan látják az emberek a nemi szerepeket, és arra is, milyen témákra fókuszál a közbeszéd, és hogyan látjuk a világot. Épp ezért nem mindegy, hogy a környezetedben, családodban élő gyerekek, fiatalok milyen női mintákat látnak a rajzfilmekben, filmekben. 

Bár a filmekben ma soha nem látott mértékben képviselve vannak a nők, 2019-ben például a 100 legsikeresebb filmben a rendezők és egyéb filmes szakmában dolgozók 20%-a nő volt, a 2020-as Golden Globe díjra mégsem jelöltek egyetlen női rendezőt sem. 

Idén hívd össze a családodat, barátaidat vagy a munkahelyi csapatodat, és nézzetek a világra női szemszögből. Néhány nagyszerű film, amit nők rendeztek vagy nő-központú szereposztásuk van: 13th, Hooligan Sparrow, Suffragette, Hidden Figures, Trapped.

 

Természetesen virágot adni kedves gesztus, de 2021-ben eljutott a társadalom oda, hogy a bonbon vásárlása mellett a bántalmazott, elnyomott (és nemcsak!) nőkért is felemeljük a hangunk.

 

Forrás: www.workflowmax.com

Fordította: Selmeczi Nóra

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X