InspirálóVilág

„Értsd meg, ahhoz nem kell bátorság, hogy téged szeressenek”

Az Oscar-díjas Anne Hathaway ismét megmutatta, hogy miért tartják a LMBTQ+ közösség egyik leghíresebb szószólójának.

Anne-t a hétvégén tüntette ki a Human Rights Campaign (a legnagyobb amerikai LMBTQ+ aktivista csoport) Nemzeti Egyenlőség-díjával és a köszönőbeszédét egy 10 éves transz kislányhoz intézte. Elmondta, hogy Ella az Elátkozott Ella című filmje miatt vette fel ezt a nevet, és megköszönte, hogy ilyen bátran és nyíltan ki mer állni az egész transz közösségért. Hogy még hangsúlyosabbá tegye üzenetét, Hathaway hozzátette: “Ella drágám, szeretném, ha valamit megértenél: ahhoz nem kell bátorság, hogy téged szeressenek.”

Hathaway régóta szorgalmazza, hogy szabaduljunk meg az LMBTQ+ és más, kisebbségi közösséget övező káros mítoszoktól, hogy a társadalom elérhesse az igazi egyenlőséget. “A mítosz szerint a homoszexualitás alsóbb rendű, mint a heteroszexualitás. A transzneműek alsóbb rendűek, mint a ciszneműek. És a fehérek felsőbbrendűek minden más bőrszínnél. Ez a mítosz téves. De ez a mítosz túl sokaknak az életük része. Ez a mítosz ősrégi, ezért bíznak benne. A szokásaink részévé vált, ezért könnyű azt feltételezni, hogy ez mindig is így volt. Ezzel növünk fel, ezért nem gondoljuk, hogy lehet rajta változtatni. Veszélyes következményekkel jár, ha a szeretet egy fajtáját a fontossági sorrend élére állítjuk. Vagy egy bizonyos típusú testet. Vagy egy bizonyos bőrszínt. És ezzel úgy teszünk, mintha bármi, ami ettől eltér nem lehetne értékes. Ez a mítosz a születésünktől kezdve elkísér. És emiatt a mítosz miatt lehet a hatalom és a pénz a kiváltságos kevesek kezében, ahelyett, hogy a szabadok életét könnyítenék meg vele.” 

Hathaway így folytatta: “tisztelem ezt a közösséget, mivel itt tanultam meg, hogy ezt a mítoszt el lehet utasítani. Tisztelem ezt a közösséget, mert együtt nemcsak megkérdőjelezzük ezt a mítoszt, hanem le is romboljuk. 

Az igazi egyenlőség nem helyez előtérbe egy szexuális preferenciát, nemet vagy bőrszínt.

De nem törli el a személyiségünket sem. A lényege, hogy mindennek a középpontjába a szeretetet helyezi. És amikor ez megtörténik, a lehetőségek ajtaja mindenkinek kinyílik.” Mikor A HRC elnökét Chad Griffint arról kérdeztük, miért Anne Hathaway-t tüntették ki a díjjal, azt mondta: “Anne hihetetlen tehetségét, és bátor aktivizmusát arra használja, hogy a nemzetközi színtéren felszólaljon a LMBTQ+ közösség érdekében.”

Itt megnézheted Anne Hathaway teljes beszédét angolul:

Forrás: https://www.gaytimes.co.uk

Fordította: Bajnóczi Dóra

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X