InspirálóKomolyabb

Melltartóméret helyett erőszakstatisztika

A Miss Peru szépségverseny résztvevői nem voltak hajlandóak megadni testméreteiket, ehelyett olyan sokkoló statisztikai adatokat soroltak fel, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a nők elleni erőszak igenis akkut probléma Peruban. Mindeközben a hátuk mögé bántalmazott nők fotóit és róluk szóló újságcikkeket vetítettek.

Peruban sem volt mentes az utóbbi időszak a nők ellen elkövetett erőszakkal kapcsolatos hírektől. Már ikonikussá vált az a fotó, amelyet Lady Guillenről készítettek, akit énekes pasija, Rony Garcia vert meg még 2012-ben. De ennél még inkább kiverte a biztosítékot az az eset, amelyről videó is kering a neten: egy meztelen férfi hajánál fogva rángatta a barátnőjét egy hotel recepciójánál, aki próbált, de nem tudott szabadulni tőle. A férfinak nem kellett börtönbe vonulnia, csupán egy év felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapott.

Nem csoda, hogy a dél-amerikai országban a feminista megmozdulások valamilyen szinten elérték a csúcspontjukat. A Miss Peru szépségverseny résztvevői is jó célra használták a megmérettetést: felhívták a figyelmet arra, hogy országukban a nők ellen elkövetett erőszakot rengetegen megússzák büntetés nélkül. Az egy héttel ezelőtti rendezvény megdöbbentő fordulatot vett, amikor a szépségek bemutatkozás közben a testméreteik helyett tényeket közöltek a Peruban történt nőgyilkosságokról és nők ellen elkövetett erőszakról.

Íme a videóban elhangzó, és még néhány bemutatkozás szövege magyarul:

„Az én nevem Camila Canicoba, és Lima városát képviselem. A méreteim: 2202 bejelentett nőgyilkosági ügy az elmúlt kilenc évben országomban.”

“Karen Cueto vagyok és Limát képviselem. A méreteim: 82 nőgyilkosság és 156 gyilkossági kísérlet nők ellen csak ebben az évben.”

“A nevem Melody Calderon, La Libertadot képviselem. A méreteim: az 5 év alatti kislányok ellen elkövetett erőszakot 81%-ban közeli hozzátartozóik követik el.”

“Samantha Batallanos vagyok, Limát képviselem. A méreteim: minden tíz percben meghal egy lány, amiatt, mert szexuálisan kizsákmányolják.”

„Az én nevem Juana Acevedo és a méreteim a következők: országunkban a nők több, mint 70%-a szenved el zaklatást az utcán.”

“Kelin Rivera vagyok és Arequipát képviselem. A méreteim: 6573 nők elleni erőszakkal összefüggő esetet regosztráltak a régiómban.”

„Engem Melina Machucának hívnak, és Cajamarca városát képviselem, a méreteim pedig: városom több, mint 80%-a szenved el erőszakot.”

„Almendra Marroquínnak hívnak. Cañete városát képviselem, a méreteim pedig: a lányok és tinédzserek több, mint 25%-át zaklatják iskolájukban.”

„Az én nevem Lucinda Fernandez, és Huánuco városát képviselem, a méreteim pedig: országunkban 13.000 lány szexuális erőszak áldozata.”

“Engem Bélgica Guerrának hívnak, és Chinchát képviselem. A méreteim: az egyetemeken tanuló nők 65%-át bántalmazza partnerük.”

“Az én nevem Romina Lozano és Callao alkotmányos tartományt képviselem, a méreteim pedig: 2014-ig 3114 nő vált emberkereskedelem áldozatává.”

 

A verseny utolsó szegmense egyébként abból állt, hogy mindegyik nőtől megkérdezték, mely törvényeken változtatnának annak érdekében, hogy ezeket a nemi erőszak bűncselekményeket megakadályozhassák.

Jó látni, hogy egy ország mainstream eseményei is komolyan veszik a szerepüket és azzal, hogy hallatják a hangjukat, reményt adnak a változásra a nőknek Peruban és talán ezzel közvetve más országok női lakosságának is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X