Kult

Apácák, páholyhölgyek, feministák és botrányfigurák – A 6. LMBT Történeti Hónap csajos programjai

A Labrisz Leszbikus Egyesület 6. éve szervezi meg a Háttér Társasággal közösen az LMBT Történeti Hónapot - a kezdetekről bővebben ebben a cikkben írtam. Mi a Labrisszal arra fókuszálunk, hogy a leszbikusok históriája azonos arányban jelenjen meg a programsorozatban a meleg férfiak történeteivel. Nehéz dolgunk van, főleg ha a magyar múlt eseményeire gondolunk.

A leszbikus nők mindig kevésbé szúrtak szemet környezetüknek, könnyebb volt az "ártatlan" barátnőség álcája alatt létezniük. Jellemzően elzártabban élték meg élményeiket, nem feltétlen tartották fontosnak azokat megörökíteni. Másrészt mivel kevésbé üldözték őket, mint a meleg férfiakat, hivatalos dokumentumokat sem igen találunk, kivétel a Tormay Cécile féle rágalmazási pert. Persze vannak naplók, levelek személyes hagyatékokban, amiket nem (vagy csak töredékesen) ismerünk, de még bőven nem teljes a kép, továbbra is törekszünk ezek felkutatására.

A Történeti Hónap során idén is rengeteg program lesz, amik keretében a meleg és leszbikus történelem részleteit próbáljuk felderíteni és bemutatni - most leginkább a női témájúakat ajánlanám a figyelmetekbe.

A programsorozat megnyitója február 2-án a Premier Kultcaféban lesz, rögtön másnap a Gobbi Hilda filmklubban Fábri Zoltán Hangyaboly című filmjét vetítjük Kaffka Margit halálának 100. évfordulójának apropóján. A film Kaffka 1917-ben azonos címen megjelent kisregényének alapján készült. Az apácazárdában játszódó film az első olyan magyar játékfilm, amelyben bár érintőlegesen, de megjelenik a leszbikusság témája. A színészek közül sajnos ma már sokan nem élnek, de sikerült elhívnunk Pap Évát a filmet követő beszélgetésre, aki a filmben Gregoria nővért játssza, másik beszélgetőpartnerem Demeter Éva lesz, akit annak idején szintén apácák tanítottak.

A 18. században, a felvilágosodás korában a nőkre is új fényt vetett a szabadgondolkodás, az önrendelkezés bizonyos mértékig számukra is elérhetővé vált. Kik voltak az első bátor nők, akik e tiltott gyümölcsök után ki merték nyújtani a kezüket? Színésznők, páholyhölgyek, amazonok és botrányfigurák. A titkos forradalmárnőkről Dittera-Balogh Andrea mesél A Lányok a páholyból program keretében (február 8. 18:00 Kalicka Bistro).

Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? A Történeti Hónap alkalmából a Pikk Dáma játékest februári találkozóján középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal is megismerkedhettek (február 11., 18:00-22:00, Why Not Bistro).

Nem csak a fővárosban,  vidéki nagyvárosokban is lesznek a Történeti Hónapnak programjai. Antoni Rita Leszbikus nők a feminista mozgalomban címmel tart előadást Szegeden (február 21. 17:00, Grand Café Szeged). A feminizmus története során az LMBTQ+ emberekhez és témákhoz való viszonyulás egyáltalán nem volt egyértelmű. A leszbikusok menedéket találtak a feministák között, de ha coming outoltak, sokáig az ignorálás és marginalizálás jutott nekik. Hogyan jutottak el a leszbikusok az elfogadásig, milyen viták és küzdelmek jellemezték ezt a folyamatot? Rita előadását mindenképpen érdemes lesz meghallgatni!

A 20. század robbanásszerű változásokat hozott mind a társadalomban, mind a magánéletben, ez az időszak  pezsgett az új gondolatokról, a “másképp akarástól”. A szerelem fogalma és megélésének lehetőségei is megújultak. Milyen volt több embert szeretni modern korunk hajnalán, és kik voltak azok a bátrak, akik fel merték vállalni ezt? Erről szól a Századok, szerelmek, históriák III. Poliamoria a modern kor hajnalán című előadás (február 23. 19:00, Mika Tivadar Mulató).

Végül zárásként a Gobbi Hilda filmklub következő vetítését ajánlom (március 3. 18:00, Mika Tivadar mulató). A két nápolyi nő szerelmi történetét bemutató 1980-as olasz játékfilm, az Immacolata és Concetta először látható Magyarországon. Immacolata és Concetta szenvedélyes kapcsolatot kezdenek a börtönben, majd szabadulásuk után összeköltöznek, dacolva Immacolata férje és a társadalom megvetésével. Végül a külső fenyegetéseknél végül rombolóbbnak bizonyulnak a belső ellentmondások.

További programok a teljesség igénye nélkül, amikben nők is érintettek: Christa Biedermann némafilmvetítése és performansza (február 28. 20:00, Auróra), Pink Budapest séta (feruár 17. 11:00, találkozóhely kiküldése regisztráció után. Regisztráció február 1-től a www.hosszulepes.org oldalon), Charme bál, ahol bevezetésként egy egyórás tánctanítással vonják be a szervezők az újonnan a tánc világába érkezőket, hogy mindenki otthonosan érezze magát a parketten (február 3. 18:30, Corvin Dance Center). Aztán jön az első meleg és leszbikus szervezet, a Homérosz 30. születésnapja, melynek egy nő volt az alelnöke (február 5. 19:00, Közkincs Könyvtár) vagy a Wikipédia szerkesztő maraton, melynek célja, hogy minél több leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű történeti információ legyen elérhető közös tudástárunkban (február 4. 15:00, Háttér Társaság) és a melegházasságról szóló előadás Debrecenben, ahol megtudhatjuk, hogyan jutottunk idáig, hogy ma már legalább 20 országban törvényes az azonos neműek házassága (február 24. 16:30, Hotel Nagyerdő). Ugyanezen a napon, február 24-én este 7-től pedig "Leszbikus életutak" témában lesz beszélgetés a Szimpozion Klubban, ahol az Eltitkolt évekről is szóba fog kerülni.

 

Kövessétek a programsorozatot a honlapon: http://www.lmbttortenetihonap.hu/

és a Facebookon: https://www.facebook.com/lmbttortenetihonap/

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X