InspirálóqLit

LIFT díjat kapott a qLit a leszbikus* közösségért végzett munkájáért

Múlt hétvégén lezajlott a 14. LIFT Fesztivál, azaz Leszbikus Identitások Fesztiválja a Labrisz Leszbikus Egyesület szervezésben. Tradíció, hogy a megnyitó ünnepségen átadásra kerül a LIFT díj, amit mindig egy olyan ember kap, aki sokat tett a leszbikus* közösségért. Ebben az évben a díjat kivételesen nem egy ember, hanem egy közösség kapta: a qLit közössége.

Ezúton is nagyon köszönjük a megtiszteltetést a Labrisznak, köszönjük az összes qLit csapattagnak a munkát, aki velünk dolgozott az elmúlt 6 és fél évben, és köszönjük mindenkinek, aki eljár(t) a programjainkra vagy olvassa a magazint – a siker közös!

A díjat Szőke Barbara üvegművész készítette és Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület elnöke adta át a következő beszéd kíséretében:

A 2023-as LIFT-díjat nem egyén, hanem egy közösség kapja. Ez a csoport – amely immár négy éve hivatalosan is bejegyzett egyesület – olyan leszbikusokból áll, akik a 2010-es évek közepén hiányolták az olyan, csak nőknek szóló szabadidős programokat, amelyekre ők maguk is szívesen elmennének. Eldöntötték, hogy tesznek azért, hogy közösséget találjanak és teremtsenek, hogy másoknak is segíteni tudjanak abban, hogy kapcsolódni tudjanak egymással. Online magazint alapítottak, sport- és kulturális programokat szerveznek, jól szervezett havi programjaik vannak, amelyekre mi is szívesen járunk. Hogy mennyire sietni kell a regisztrálással a havi programokra, mielőtt betelnek, mutatja, hogy mekkora igény és szükség van rájuk.

Örültünk, amikor megalakultak, megkönnyebbülve fogadtuk, hogy végre nem mi vagyunk az egyetlen leszbikus szervezet Magyarországon, amely nagyon sokat dolgozik, mégsem tudja – és nem is akarja – a közösség minden igényét és szükségletét kiszolgálni. Sok közös értékünk van, de ők más típusú programokat szerveznek, amelyekkel a leszbikus közösség olyan tagjait is meg tudják szólítani, akik a mi tevékenységeinkre nem feltétlenül vevők. Az ő érdemük, hogy a Labrisz aktívabb, hangsúlyosabb közéleti-politikai tevékenységei mellett lazább, könnyedebb, fiatalosabb programok is léteznek, amelyeken kikapcsolódni lehet.

Fokozatosan alakult ki egy jó együttműködés köztünk, mindig számíthatunk rájuk programjaink, eseményeink megosztásában, többek között a LIFT népszerűsítésében is. Ez az együttműködés tavaly szintet lépett: az Európai Leszbikus* Konferencia budapesti megszervezésében kulcsszerepet játszottak; a Labrisz és a qLit együttműködése és a főszervező EL*C munkájának helyi megtámogatása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a konferencia sikeres legyen. Megragadom az alkalmat, hogy személyesen és a Labrisz nevében is külön köszönetet mondjak ezért Szekeres Dorkának, akinek az áldozatos és vérprofi szervezői munkája nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jól ez a konferencia és az (első magyar) Dyke March. Ez volt a harmadik EL*C konferencia, az elsőt Bécsben rendezték 2017-ben, ott is jelen voltak ők is, mi is. Örömteli belegondolni, hogy azóta is mindhárom szervezet él és virul.

Sorolhatnám az élményeinket – Szunyog Ágota sziporkázó kocsmakvíz-vezetései, Szekeres Dorka fergeteges csavarásai pingpongban, hogy megvártak minket a kiránduláson, amikor eltévedtünk, hogy milyen tökéletesen szervezett csajfocin voltunk egyszer, amin nagyon odafigyeltek ránk, aztán jól elvertek. Összefoglalva: a programjaikkal és az írásaikkal fontos mozgatórugói és nélkülözhetetlen összetartó eleme lettek a magyar leszbikus közösségnek. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a leszbikusok* láthatóbbak legyenek, és a munkájuknak köszönhetően megtapasztalhatjuk, hogy mennyire színesek és sokfélék vagyunk.

Szeretném kérni a qLit Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület képviselőit, hogy fáradjanak ide a színpadra, és vegyék át 2023-as LIFT-díjat, amely Szőke Barbara üvegművész munkája. Nagy gratuláció és köszönet nekik, és sok erőt, energiát, lelkesedést kívánunk nekik a további munkához!

A megnyitót visszanézhetitek ezen a linken: https://www.facebook.com/liftfesztival/videos/342712484838394

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X