InspirálóKomolyabbVilág

A szomszéd fűje mindig zöldebb? – Interjú: Leszbikusként Szófiában 2021-ben

Ebben a hónapban Gloriyát, a szófiai Bilitis önkéntesét hívtuk meg interjúnkra. A szomorú apropó az, hogy irodájukat és egyben a szófiai LMBTI közösségi terét néhány hete megtámadta és tönkretette egy vezető politikus és csoportja. Gloriya ott volt, és meg akarja osztani velünk a történetét. Álljunk a szófiai emberek mellé!

Szia Gloria! Jó, hogy itt vagy. Kezdésként mondanál pár szót magadról?

A nevem Gloriya; LMBTI és feminista aktivista vagyok Bulgáriából. Jelenleg projekt koordinátorként dolgozom a Bilitis-nél, amely Bulgária legrégebbi, még mindig működő LMBTI szervezete. A Bilitis egy alulról szerveződő közösség, melynek egyik fő célja az, hogy biztonságosabb tereket teremtsünk az LMBTI-emberek számára Bulgáriában. A GLAS Alapítvány munkatársaival közösen működtetjük az ország egyetlen LMBTI közösségi központját, a Rainbow Hubot. A Rainbow Hub az a hely, ahol a közösség tagjai biztonságban összegyűlhetnek, támogatást találhatnak, és nyugodtan önmaguk lehetnek.

Mesélj egy kicsit a mai bulgáriai LMBTI helyzetről.

A közösség mozgósítását illetően nagy előrelépések vannak Bulgáriában. Sajnos a jogalkotás és a társadalmi elfogadottság terén azonban nem ez a helyzet. Az utóbbi időben nagyon erős LGBTI-ellenes kampányoknak lehetünk tanúi, amelyeket szélsőjobboldali szervezetek és pártok szerveznek. Ezek, az általában hamis információkon és az LMBTI-személyek démonizálásán alapuló kampányok oda vezettek, hogy az LMBTI-emberek elfogadottsága csökkent. Az Eurobarométer 2015-ös és 2019-es eredményeit összehasonlítva 10-15 százalékos visszaesést láthatunk az elfogadási arányban. Az LMBTI-személyek démonizálása a gyűlöletbeszéd növekedéséhez vezetett, és sajnos 2021-ben ez már egy nagyon is fizikai formát öltött. Idén több mint 20 fizikai támadást rögzítettünk LMBTI-személyek és közösségi terek ellen.

A hírekből értesültünk, hogy Bilitis is célpontja lett ennek. Elmondanád, mi történt?

Október 30-án a közösségi központunkat megtámadta egy 10 fős nacionalista csoport, aminek élén Boyan Stankov elnökjelölt (vagyis közisertem Boyan Rassate) állt. Betörtek egy Transz közösségi találkozóra, ahol én is jelen volt. Amikor megpróbáltam megállítani őket, maga Rassate ököllel arcon ütött. Ezek után mindent elpusztítottak, amit csak találtak – laptopokat, könyveket, bútorokat, még a sütőt is a konyhában. Lefújták spray-jel a festményeket a falon és egy transzparenst is, ami ironikus módon a gyűlölet-bűncselekményekről szólt. Mindez kevesebb, mint két percen belül történt.

Mivel Rassate indult az elnökválasztáson, mentelmi joga volt, vagyis nem lehetett vádat emelni ellene. November 1-jén tiltakozást szerveztünk és intézkedésre szólítottuk fel az intézményeket: azt kértük a Központi Választási Bizottságtól, hogy vonja vissza a mentelmi jogát. A tüntetés végére megtudtuk, hogy megszavaztak követelésünket. A szófiai városi ügyészség vádat emelt Rassate ellen: rongálás és könnyű testi sértés miatt.

Wow, ez hihetetlen! Hogyan reagált a közösség?

Nagy támogatást kaptunk a közösségtől: több százan voltak a tüntetésen! A tér felújítására egészen sok adományt tudtunk gyűjtenünk, sőt, az emberek maguk is eljöttek, hogy segítsenek eltakarítani a támadás romjait.

Ez azért felemelő! Hogyan tovább innen?

Jelenleg az a prioritásunk, hogy felépüljünk a támadásból, vagyis, hogy felújítsuk a teret és pszichológiai támogatást nyújtsunk azoknak, akik ott voltak a támadás alatt. Továbbra is szorgalmazzuk a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokat. Ironikus módon néhány nappal a támadás előtt petíciót nyújtottunk be az Igazságügyi Minisztériumhoz, amelyben az LMBTI-ellenes gyűlöletbűncselekmények kriminalizálását kértük. Reméljük, hogy az intézmények végre elkezdenek figyelni erre a kérdésre.

Reméljük, végre komolyan veszik. Tudunk valamiben segíteni mi?

Nagyon fontos a hír terjesztése, ezért köszönöm, hogy érdeklődtök az ügy iránt! A másik, amit tehettek, hogy aláírjátok petíciónkat, amelyben felszólítjuk a bolgár intézményeket, hogy lépjenek fel a támadó politikussal szemben: https://action.allout.org/en/m/5eab480d/ 

Természetesen! A magyar közösség veletek van.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X