InspirálóVilág

Leszbikus és meleg sztárpárok, akikre felnézhetünk

Néha egy kicsit mindannyian kételkedünk a “sírig tartó szerelemben”, a “nagy Ő-ben” és az ehhez hasonló - közhellyé váló - párkapcsolathoz köthető dolgokban. Mindig ott a kérdés, hogy le tudom-e élni, egyáltalán le akarom-e élni az életem egyetlen emberrel, hogyan tudom jól menedzselni a kapcsolatomat. A híres embereknél sincs ez másképp, naponta jönnek össze és mennek szét párok.

Nos, semmire sincs garancia, de összegyűjtöttem nektek néhány pozitív példát a sztárvilágból. Ezek az emberek nemcsak boldog párkapcsolatban élnek, de külön-külön és együtt is inspirálóak: mind az LMBTQ+ közösséget érintő, mind más, akár a társadalom, akár a  környezetvédelem számára fontos ügyekben részt vállalnak, és az átlagembert is foglalkoztató problémákkal küzdenek.

 

Ellen DeGeneres és Portia de Rossi

Amerika legviccesebb tévése és Portia de Rossi már több, mint egy évtizede együtt vannak, és talán mondhatjuk, hogy Hollywood legerősebb párosaként élik mindennapjaikat. Már 2008 óta élnek boldog házasságban, melyre a kettőjük között lévő korkülönbség sem vet árnyékot, (amelyre általában gátoló tényezőként tekintünk egy párkapcsolatban) meg amúgyis, Ellen legalább húsz évet letagadhat.

Ellen sok mindent kipróbált már az életben: fekvőtámasz-versenyt rendezett Michelle Obamával, pizzát rendelt az Oscar-gálára, megkapta Obama, az Egyesült Államok volt  elnökétől a legmagasabb állami kitüntetést, ráadásul egy Gorilla menedékhely is az ő birtokában van, amit párjától, Portiatól kapott 60. születésnapjára. Ellen rendkívül sokra tartja Dian Fossey etológus munkásságát, aki - míg élt - a gorillák viselkedését tanulmányozta, és létrehozott egy állatvédő kutatóközpontot és alapítványt Ruandában. Portia, Ellen nevében, egy egész komplexumot adományozott a központnak, valamint létrehozták az Ellen DeGeneres Vadvilág Alapítványt.

 

 

Ellen Page és Emma Portner

Ellen Page-t 18 éves korában egy filmrendező a teljes stáb előtt szégyenítette meg. A mellette álló, tíz évvel idősebb kolléganőjével közölte, hogy „meg kellene dugnod, hogy rájöjjön, leszbikus”. Ellen végül 2014-ben vállalta fel szexualitását a teljes nyilvánosság előtt, a Las Vegasban megrendezett, Time to Thrive elnevezésű, LMBTQ+ fiataloknak szóló rendezvényen. Azóta is mindig kiáll az LMBTQ+ emberek jogaiért, legutóbb a transz embereket vette védelmébe. Emma Portner koreográfussal egy éve élnek boldog házasságban, legalábbis az Instagram oldalukról mindig sugárzik az odaadás és a feltétel nélküli szeretet.

 

 

Tig Notaro és Stephanie Allynne

Tig Notaro élete kicsit sem illik bele semmilyen rózsaszínű világba. A kezdetben kevésbé ismert humorista egy éven belül vészelte át az álhártyás vastagbélgyulladást, ami a legtöbb esetben halált okoz, édesanyja – egy szerencsétlen esés okozta – halálát, egy szakítást, majd a mellrákot, és az ezt követő dupla masztektómiát. Miután stand-upjaiban ezt sikerült lehengerlő humorral feldolgoznia, minden embert - nemcsak a rákot legyőzőket - inspirálni, vigasztalni és közben nevettetni tudott. A barátságból alakult szerelmével 2015-ben házasodtak össze, 2016-ban pedig megszületett Max és Finn, a pár ikrei. Életükről írtunk már korábban, amit itt találtok.  

 

 

Neil Patrick Harris és David Burtka

Az Így jártam anyátokkal című, közkedvelt sorozat „humorheroldja” és férje, David Burtka sem maradhat ki a legismertebb LMBTQ+ párok közül. Neil és David a The Ellen DeGeneres Showban ismerték meg egymást, és a 2007-es Emmy-gálán vállalták fel először a kapcsolatukat, 2010-ben pedig már jött is a jó hír, hogy ikreket várnak egy béranyától. Az apává válás folyamatának érdekes momentuma, hogy két petesejtet is megtermékenyítettek, az egyiket Neil, a másikat értelemszerűen David spermájával, és mindkettőt beültették a béranya méhébe. A boldog biológiai apák így nem tudják, melyiküké a gyerek. Vajon hányszor hangozhatott el a bűvös mondat kettőjük között, egy-egy gyermeki csínytevés után: “na, ő tuti a te gyereked!”

Az übercuki két kis krapekről számtalan szívmelengető kép van Neil Instagram oldalán, ahol néha úgy tűnik a fotódömpingnek sosem lesz vége.

Olykor felötlik a gondolat a fejemben, vajon Barney jól ismert csajozós technikái közül adaptált-e párat Davidre is? Elnézve az évek óta tartó rendíthetetlen kapcsolatukat, a válasz egyértelműen tökmindegy, a lényeg, hogy együtt vannak.

Tudtátok, hogy Neil A különc varázsló címmel gyermekkönyvet írt? Én nem, így enyhe szájtátás kíséretében vettem tudomásul, hogy egy négyrészes sorozat első kötetére bukkantam. Oké, tudtuk róla, hogy otthon van a művészetek terén: színész, énekes és bűvész is, de író? Hát most már így is emlegethetjük. A könyv 8-12 éves korosztálynak íródott, és karakterei között helyet kap egy kerekesszékes lány, egy hegedűművész, továbbá egy másik lány, akinek két apukája van. Úgy fest, most sem csalódunk Neilben.

 

 

Jim Parsons és Todd Spiewak

Tömeges mennyiségű fóbia, már-már elviselhetetlen személyiségjellemzők, antiszociális viselkedés? Igen, ez mind jellemző az Agymenők sorozat Sheldon Cooperére. A különcségek ellenére is nagyon szerethető szereplőt Jim Parsons alakítja, akinek magánéletében nyoma sincs Sheldon „furcsaságainak” - legalábbis férje, Todd Spiewak szerint. A pár egy karaoke-bárban tartott vakrandin ismerte meg egymást, és 14 együtt töltött év után, 2017-ben mondták ki a boldogító igent. Az esküvőjüket az egyik legjobb barátjuk szervezte, és ő is adta össze őket.

 

 

Elton John és David Furnish

Az oroszlánkirály zenéjének szerzője hat Grammy-díjjal, egy Oscar-díjjal és egy lovagi címmel is büszkélkedhet. Az AIDS elleni küzdelem jegyében 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, amely egy évvel később elkezdte évenként megrendezni az Academy Award Partyt, amely a legrangosabb Oscar-díjátadó partikhoz hasonlatos. 2005-től bejegyzett élettársi kapcsolatban volt David Furnish-sal, majd amint lehetővé tették a brit törvények, össze is házasodtak. Jelenleg két fiút nevelnek. Van egy háza Nizzában, ahol, a már említett párosunkkal, Neillel és családjával nyaralgatnak néhanapján.

 

 

Jodie Foster és Alexandra Hedison

Jodie Foster (saját elmondása szerint) a kőkorszakban coming outolt a 70. Golden Globe díjátadón, életműdíjának átvétele után. A tehetséges színésznő 2014-ben házasodott össze Alexandra Hedison színésznő/fotóművésszel, akit legtöbben a The L Word című sorozat Dylenjeként ismernek. Jodie Foster legféltettebb kincse - jogosan - a magánélete. Ritkán hozza szóba családját, pedig két fiút is nevel.

 

 

Akárhogyan is tekintesz a fentebb felsorolt példákra, ironikus szemöldökráncolással vagy apró félmosollyal a szád szegletében, a lényeg ugyanaz: ha nekik jól alakult, neked miért ne jöhetne össze?

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X