InspirálóKomolyabbVilág

A szomszéd fűje mindig zöldebb? – Interjú: Leszbikusként* Ohióban

A februári interjúnkhoz átrepültük az óceánt és a Nagy-Tavakból kettőt, majd Ohio állam közepén landultunk, ahol már várt ránk Emily. Fogadjátok szeretettel!

Helló, Emily! Hogyan mutatkoznál be a magyar közönség előtt?

Sziasztok! Emily Pack vagyok. Az USA-ban születtem és jelenleg is itt élek. Az ohiói Columbusban járok egyetemre, ahol biokémiát és molekuláris biológiát tanulok jelenleg, majd reményeim szerint medikus leszek, végül pedig orvos. Imádok kertészkedni és növényekkel foglalkozni. Ami azt illeti, a szobám tele van virágokkal, sőt még egy paradicsom-bokrot is életben sikerül tartanom!

Igen, arra tényleg büszke lehetsz! A karantén alatt sokan kísérleteztünk biokertészkedéssel, ki több, ki kevesebb sikerrel. Mesélj most nekünk a szobád falain kívüli, tágabb környezetről! Milyen az LMBTQ+ emberek helyzete az USA-ban?

Általában véve, határozottan jobb az LMBTQ+ közösség helyzete, mint az elmúlt évtizedekben, de az az igazság, hogy még mindig messze vagyunk a teljes egyenlőségtől és elfogadástól. A felszínen - a populáris kultúrában - megvan a támogatás, de a valóság az, hogy még mindig tele vannak az amerikaiak mélyen gyökerező homofóbiával és transzfóbiával. Annak ellenére, hogy jogilag elég sok előrelépés történt, például a házasságot illetően, az (illegális és legális) diszkrimináció még mindig nagyon gyakori, sőt az ország bizonyos részein még az erőszak is valós veszélyforrás a közösség számára.

Hol például? Mi a helyzet, ahol te élsz?

Columbus külvárosában élek Ohio államban, amiről az a benyomásom, hogy egy nagyon megosztott hely. Például a város belső részén évente megrendezik a Pride felvonulást, sőt még van egy olyan utca is, amit Gay Street-nek (“Meleg utcának”) neveznek, mert tele van meleg bárokkal és klubokkal. Ugyanakkor látni egy csomó nyíltan homofób reklámot is a város különböző pontjain. Elég fura érzés, hogy a város néhány részén teljesen biztonságban érzem magam, míg más környékeken jobb nem szem előtt lenni, mert habár másoknak nem veszélyes hely, a barátaimnak és nekem az.

Milyen a leszbikus közösségi élet Columbusban?

Erről keveset tudok mondani, mert én magam nem vagyok túl szociális. De azzal tisztában vagyok, hogy az egyetememen van egy LMBT+ klub, a Freezone, ahova sokan járnak és gyakran vannak leszbikus-specifikus programok is. Nagyon jó és támogató ez a közeg; szeretek más leszbikusokkal összefutni itt, mert érdekesek és kedvesek.

Jól hangzik! Végezetül, zárjuk az interjút egy coming out sztorival, ami számodra valamiért emlékezetes!

Az egyik jó emlékű történet az, amikor először találkoztam pár barátommal, akik szintén mind LMBT+ emberek, és társasozás közben csak úgy mellékesen megemlítettem, hogy az egyik órán láttam egy helyes lányt, erre mindannyian lefagytak és elhűlve néztek rám. Mint kiderült, azt hitték, én heteró vagyok. Én pedig azt hittem, nekik is nyilvánvaló volt már, hogy a lányokat szeretem, úgyhogy számomra ez csak egy mellékes megjegyzés volt, míg számukra az én nagy coming outom. Később amikor visszagondoltam erre az esetre, nagyon viccesnek találtam, mennyire lazán és váratlanul bújtam elő.

Bár mindig így lenne Tényleg nagyon vicces eset ez! Köszi, Emily.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X