Kult

Leszbikus* hangyák és lányok a képregények világában

Rengeteg képregényrajzoló tartozik az LMBTQ+ közösséghez, és tagadhatatlan, hogy munkájukkal jobbá és sokszínűbbé teszik a világot. Főként nekik köszönhetően egyre több képregényben kapnak fontos szerepet LMBTQ+ karakterek is, de ez nem mindig volt így.

Az amerikai Comics Code Authority, a képregények tartalmát szabályozó egyesület, egészen 1989-ig, többek között azt is tiltotta, hogy annak akár a gyanúja is felmerüljön, hogy egy karakter “szexuálisan perverz” legyen, ami abban az időben a saját nemhez való vonzódást jelentette burkoltabb formában. A  kritikusok például, Batmant és Robint is meggyanúsították azzal, hogy ők bizony egy pár. Ennek célja, valójában az volt, hogy negatív befolyásként tüntessék fel őket, és tönkretegyék a hírnevüket. A kód nem a kormány által kiszabott cenzúra volt, ezért a követése sem volt kötelező, azonban ha valaki azt szerette volna, hogy kiadványait eladják az újságosok és könyvesboltok, erősen ajánlott volt annak betartása. A tiltás feloldása után végre feltűnt néhány meleg karakter a történetekben. Sajnos általában nem ábrázolták őket pozitívan - túlnyomórészt gonoszként vagy deviánsként jelentek meg, transznemű és nembináris karakterek pedig egyáltalán nem is léteztek. Csak az elmúlt pár évben kezdtek el a kiadók olyan képregényrajzolókkal együtt dolgozni, akik tényleg az LMBTQ+ közösségbe tartoznak, és nekik köszönhető az, hogy a helyzet ma sokkal jobb, mint egy évtizeddel ezelőtt, habár még mindig van hova fejlődni.

A mainstream képregényekkel ellentétben, az underground művekben már régebb  óta helyet kapnak queer karakterek, és manapság is rengeteg olyan, kevésbé ismert alkotó létezik, akik igazi sokszínűséget elevenítenek meg műveikben. Közülük sokan maguk publikálják műveiket, és online is rendszeresen jelentetnek meg képregényeket . Ezek közül a művészek közül gyűjtöttünk listába néhányat.

 

Alison Bechdel

Bechdel nélkül nem is lehetne teljes ez a lista. 1983-ban publikálta egy feminista underground magazinban a Dykes to Watch Out for első részét, ami a leszbikus élet mindennapos dolgait eleveníti meg: kapcsolati problémákat, anyaságot, fárasztó családtagokat. A saját életén alapuló Fun Home: A Family Tragicomic egy leszbikus lányról és frusztrált apjáról szól, aki maga előtt is csak nehezen ismeri be, hogy meleg. A képregényből díjnyertes musical is készült.

 

Julia Kaye

Julia az instragramos Up and Out Comics készítője, aki emellett a Disney-nél is dolgozik, és nemrég publikálta Super Late Bloomer: My Early Days in Transition című könyvét. A mű saját élményeit dolgozza fel transznemű nőként: az érzelmek teljes skáláját mutatja be, amivel Kaye a tranzíció első évében nézett szembe. Nem sok könyv született ebben a témában, ezért is jó, hogy rajzok és a nyelv is egyszerű, aminek köszönhetően bármilyen korosztály számára könnyen olvasható.

 

Lisa Franklin

Franklin az egyik legviccesebb instagramos képregény, a My Two Lesbian Ants  készítője. A képregények főszereplői Angie és Peggy, a két leszbikus hangya, akiknek a leszbikus nőkéhez nagyon hasonlóan zajlik az életük, legyen az a médiában való reprezentáció kritizálása, vagy a randizással kapcsolatos problémák.

 

Shan Murphy

Murphy szórakoztató, rövid képregényeket rajzol állatokról, akik mindennapi életüket élik, próbálnak pozitívak és reményteljesek maradni még akkor is, ha rossz dolgok történnek velük. Migrate című rövid műve az egyik legjobb, ebben egy költöző és egy nem költöző madár szerelmét ábrázolja, amihez saját távkapcsolatából merített inspirációt.  

 

+1 Lumberjanes

A Lumberjanes 2014 óta futó képregény, amin többen is dolgoznak: Shannon Watters, Grace Ellis, Brooklyn A. Allen és Noelle Stevenson. A történet öt barátnő, Mal, Ripley, Molly, April és Jo nyarát dolgozza fel egy cserkésztáborban, ahol furcsa, természetfeletti események szemtanúi lesznek, és szörnyekkel is meg kell küzdeniük.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X