InspirálóVilág

Lehetnek-e a nők is viccesek? – Példaképek a humor világából

Gondolj egy híres leszbikusra! Ki jut eszedbe először? Ha Ellen DeGeneres, akkor olvass tovább. Ha nem ő, akkor is.

Komikusnak lenni bizony nem könnyű. Női komikusnak lenni még nehezebb. Egy férfiak által dominált ágazatban szembe kell menniük azzal az általánosítással, miszerint a nőknek nincs humorérzékük. Tényleg nincs humorérzékünk? Sokan feltették már ezt a kérdést, és megannyi magyarázat is született arra, hogy miért tartják a nőket kevésbé humorosnak. A nők a családi tűzhely őrzői, nekik kedvesnek, törődőnek, megértőnek kell lenniük, míg a férfiak szókimondóak és viccesek. A nőkkel szembeni társadalmi elvárások egész egyszerűen nem tették lehetővé, hogy viccet meséljenek, humoros vagy ironikus megszólalásaik legyenek. A feminista mozgalmak hatására viszont a nőknek egyre tágabbra nyílt a világ.

Melissa McCarthy A főnök című filmben

 

Az első stand-upos nő, Phyllis Diller például, azért fordult a komédia világához, mert férje nem tudta eltartani a családot. Olyan híres idézetek származnak tőle, mint “az ok, hogy miért nem fociznak a nők, az, hogy tizenegy nő nem hajlandó ugyanolyan ruhát egyszerre felvenni”, vagy “a mosoly egy görbe vonal, amely egyenesbe hozhat mindent.” Kezdetben leginkább háziasszony és anya szerepekben mutatkoztak a komikák, az egyre gyakoribb megjelenéssel, az elfogadás növekedésével azonban folyamatosan bővíteni tudták a témaköreiket.

Phyllis Diller, 1967.

 

A vicces nők hulláma az 1990-es években érte el a televízió világát, azóta egyre több vígjáték főszereplője női karakter. Humoros szerepekkel óriási sikert aratott többek között Whoopi Goldberg, Goldie Hawn, Lisa Kudrow, vagy Sandra Bullock is. Kifejezetten komédiásként ismert és elismert Melissa McCarthy, Amy Schumer, Ellen Degeneres és Margaret Cho.

Amy Schumer


Magyarországon egyébként jóval később tűntek fel nők a komédia világában. A legismertebb, igazából, sokáig egyetlen magyar humorista nő Bach Szilvia, akit jelenleg CBA Icukaként láthatunk. Az első magyar stand-upos nők, Tényi Anett és Kormos Anett vicceit a 2010-es években ismerhettük meg, az elmúlt néhány évben viszont egyre több női stand-upost is láthat a közönség.

 

A leghíresebb leszbikus közkedvenc: Ellen DeGeneres

A leszbikusok kedvence és mindenki kedvenc leszbikusa egyértelműen Ellen Degeneres, aki 2016-ban Elnöki Szabadság-érdemrendet kapott, mert előbújásával a karrierjét is kockáztatva irányt mutatott az egyenjogúság felé.

 

Ellen Degeneres jelenleg az egyik legismertebb leszbikus a világon. Talkshowja sorban nyeri az Emmy-díjakat, több millió nézőt vonz a képernyő elé, YouTube csatornájára feltöltött videóit pedig több mint 12 milliárdszor nézték meg. A talkshow 15 éves történelme során, olyan hírességek voltak a vendégei, mint Michelle és Barack Obama, Oprah Whinfrey, Madonna, vagy Adele.

Ellen karrierje azonban korántsem volt mindig ilyen fényes. A kezdeti stand-upos bemutatkozásainak sikere miatt az 1980-as évek végére már kisebb tévés szerepeket is kapott. 1994-től a The Friends of Mine sitcom főszereplőjeként ismeri meg a nagyközönség, ami a második évadtól az Ellen címet viselte. A nézettségi csúcsot az 1997-es ‘Puppy’ epizód hozta, ahol az ABC csatorna azt javasolta, hogy Ellen karaktere inkább egy kiskutyát kapjon, végül mégis coming out rész lett belőle. Miután Oprah műsorában is felvállalta leszbikusságát, egy évvel később visszahívták a sorozatot, és Ellennek évekig nem sikerült áttörő szerepet kapnia.

Ellen a Time magazin címlapján 1997-ben

 

2001-ben The Ellen Show sitcommal próbált visszatérni a képernyőre, ahol leszbikusságát csak ritkán említette, 13 rész után azonban mégis levették műsorról. 2003-ban a Némó nyomában Doriejának szinkronhangjaként, valamint a The Ellen DeGeneres Show házigazdájaként ismét a figyelem középpontjába került.

A talkshow sikerét Ellen egyedülálló stílusa alapozza meg, illetve az a koncepció, hogy a hírességeket, énekeseket, szociális témákat a nézőket is bevonva játékosan, vicces formában kombinálja. Ellen karrierje ekkortól ismét felfelé ível, világszerte egyre többen ismerik meg a nevét, a meleg-jogok élharcosaként, az LGBTQ közösség ikonjaként tartjuk számon. Rendszeresen felszólal az elfogadás, az azonos bánásmód mellett és a gyűlöletkeltő megmozdulások ellen. Őszintesége, nyíltsága és humora mindenkit magával ragad. Ellen, köszönjük amit értünk teszel!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X