Coming outKult

Kedvenc coming out jeleneteink

Akár elfogadjuk, akár nem, az életünk tulajdonképpen coming outok sorozata. Míg régen alig köszöntek vissza az ilyen helyzetek a tévé képernyőjén, mára azért szerencsére más a helyzet. Az utóbbi pár év sorozataiból és filmjeiből szedtem össze nektek egy-egy szórakoztató, inspiráló és semmiképpen nem közömbös jelenetet.

 

Dana az L wordből

Miért: A háziállatunknak hulla mindegy, hogy azonos nemű embert szeretünk.

Az L wordből számtalan coming out-jelenetet lehetne felsorakoztatni, ide mégis az önmaga felvállalásával legjobban küzdő Danát hozom, amikor a macskájának mondja ki a bűvös szavakat. Dana egy ismert, profi teniszjátékos, aki évekig szinte senkinek nem beszélt leszbikusságáról. Nemhogy a családjának, a saját meleg baráti körének is hosszú időbe telt, míg végül előbújt. Laraval való szakítása utáni szerelmi bánatában a macskáján gyakorolja a coming outot.


A cica, mielőtt Dana elmondaná, hogy meleg, nagyjából 10 másodpercre abbahagyja a dorombolást, hogy minden figyelme a gazdijára irányuljon, majd amint Dana-ról lekerül a teher, újra rákezdi. Ezzel is bizonyítja, hogy egyáltalán nem érdekli a gazdája szexuális preferenciája.

 

Luce az Imagine me and you-ból

Miért: Tipikus példa arra, amikor először azt hiszik, viccelünk.

Rachel és Heck, a friss házaspár meghívja otthonukba Luce-t (az isteni Lena Headey), aki az esküvőjükre készítette a virágokat. Az a céljuk, hogy összehozzák Heck legjobb haverjával, aki teljesen ráindult az esküvőn. A vacsi előtti csevegés során derül ki, hogy a tökéletes tervből semmi nem lesz, hiszen Luce leszbikus. Heck először azt hiszi, szívatják, majd rájön, hogy nem így van és pár másodperc alatt végigpörgeti magában, hogy hogyan tudna kimászni a kínos helyzetből:

 

Emma a You me her-ből

Miért: Előfordul, hogy 10 év ismeretség után coming outolsz egy számodra nagyon fontos embernek.

A poliamorózus szerelmet feldolgozó sorozat első részében a 10 éves házasok, Jack és Emma egy harmadik fél bevonásával próbálják feldobni szexuális életüket. Először mindketten külön-külön találkoznak a 26 éves Izzy-vel. Izzik is a levegő minkét találkánál, majd a rész végén Emma faarccal ledobja a bombát férjének:

 

Callie a Grey’s Anatomy-ból

Miért: Könnyfakasztó, amikor tökéletesen reagálnak egy coming outra.

Callie, aki válása után fedezte fel magában a női nem iránti vonzódását, megküzdött azzal, amikor a családjának kellett coming outolnia. Ez azonban nem ölte ki belőle a késztetést, hogy volt férje édesanyjának meséljen szíve új választottjáról, Arizonáról. Teljesen belezavarodik a mondandójába:

A lányokat szeretem… mármint, romantikus érzelmekkel... úgy tűnik, a lányokat szeretem... vagyis a nőket... és találkoztam a legnagyszerűbb nővel... emlékszel Dr. Robbins-ra reggelről... na igen, hát összeházasodtunk... vagyis előtte még volt egy elég nagy autóbalesetünk... majdnem meghaltam... de nem... és Sofia sem... Sofia, a kislányunk... a tökéletes, gyönyörű kislányunk... és én... jaj, most ebbe az egészbe belezavarodok. Tudom, hogy ez sok... a saját anyám tulajdonképpen kitagadott... jaj, istenem, most megríkatlak...”

Mire Mrs. O’Malley boldogan könnyezve csak a lényegre fókuszál:

 

Lynn Redgrave mint interjúalany a Kinsey-ből

Miért: Nagyszerűen mutatja be, hogy milyen volt az 50-es években ráébredni, hogy a vonzalmunk egy másik nő iránt nem elszigetelt deviancia.

Az Alfred Kinsey (akit az emberi szexualitás tudományos tanulmányozásának úttörőjeként tartanak számon) munkásságáról szóló film egyik zárójelenetével fejezem be a listát, amely személyes kedvencem is. Egy idősödő nő (Lynn Redgrave) mesél Kinsey-nek (Liam Neeson) a saját, évekig tartó elfojtásáról, majd arról, hogyan szedte össze bátorságát Kinsey könyvének megjelenése után (1948-ban jelent meg a férfiak, 1953-ban a nők szexuális viselkezésével foglalkozó könyve):

- 23 évig voltunk házasok, 3 csodás gyerekünk született. Mikor a legkisebb is elköltözött, elmentem dolgozni egy művészeti alapítványhoz. Ott megismerkedtem egy nővel, aki titkárnő volt az irodában. Hamar összebarátkoztunk… és aztán beleszerettem. Képzelheti, hogy villámcsapásként ért. Minél inkább próbáltam nem tudomást venni róla, annál erősebb lett. El sem tudja képzelni, milyen az, ha a saját gondolataink fordulnak ellenünk. Senkivel sem beszélhettem erről, így más módon próbáltam feldolgozni. Inni kezdtem. Aztán elhagyott a férjem. Még a gyerekeim is elmaradoztak. Nagyon közel jártam már az öngyilkossághoz.

- Újabb bizonyíték rá, hogy milyen keveset változott a társadalmunk hozzáállása.

- Miről beszél? Rengeteget javult a helyzet!

- Ezt hogy érti?

- Természetesen hála magának! A könyvét elolvasva rájöttem, hogy más nők is vannak hasonló helyzetben. Összeszedtem magam, és beszéltem a barátnőmmel, aki legnagyobb meglepetésemre azt mondta, hogy az érzés kölcsönös. Immár három boldog éve vagyunk együtt. Maga megmentette az életemet.

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X