Kult

Hétvége, popcorn és leszbikusok* II.

Manapság szinte minden kategóriában találhatunk olyan filmet, ahol előbukkan a számunkra oly kedvelt leszbikus szál. Fel a kezekkel, ki ne szeretné, hogy egy filmben végre ne Noah jöjjön össze Allievel - csak hogy egy klasszikust említsek a Nicholas Sparks filmadaptációkon belül – hanem két lány egymásra találásának izgalmas, nevetésre ösztönző vagy éppen félelmetes történetét követhesse végig.

Nem állítom, hogy megszámlálhatatlan magas színvonalú film kerül ki mostanában, viszont a filmipar megállíthatatlanul ontja magából a megosztóbbnál megosztóbb filmeket. Ők teszik a dolgukat, mi is megpróbáljuk, tehát jövök nektek egy filmajánlóval májusban is.

 

Alena

Erről a kliséktől korántsem mentes, 2015-ös, svéd thrillerről nem egy meghitt, boldog történetre asszociálunk. A címből ugyan nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, de a műfaji besorolás már kicsit árulkodik.

„Az ember sokszor más, mint aminek látszik. De ritkán jobb”. Gotthold Ephraim Lessing szavai tökéletesen illenek erre a filmre. Próbálod megérteni valaki elveszettségét, aztán előfordulhat, hogy nagyot koppansz végére.

A történet egy elit magániskolában játszódik, ahová Alena az év közepén csöppen. Adott a szituáció a kliséhez, kell egy menő lány néhány imádóval, aki majd szolgáltatja a konfliktust. Őt meg is kapjuk Filippa személyében. Persze, ha van rossz arc, kell egy jó arc is, így megérkezik Fabienne, akivel később majd szorosabb ismeretséget köt főhősünk. A történetet „szellemként” lengi körül Josefin, Alena egy régi barátnője. De vajon ki lett öngyilkos, ki a gyilkos és ki terrorizálja valójában az elit magániskola tanulóit? A filmből kiderül.

 

Body of Deceit

Évjárat tekintetében maradunk 2015-nél, viszont hazai megjelenés szerint már 2017 végét tapossuk. Misztikus-romantikus thriller egyenesen Kanadából. A főszerepben Kristanna Loken - akit a The L Word sorozatból is ismerhetünk - most Alice néven regényeket ír. Akarom mondani írna, ha egy máltai autóbalesetben nem esne kómába, az ébredés után pedig mély depresszióba. A határidők szorítanak, így férjével, Maxszel visszatérnek a baleset helyszínére a gyógyulás reményében, Alice ugyanis nem emlékszik semmire, nem találja a stílusát, ami lássuk be, elég nagy probléma, ha író az ember lánya.  

Itt kerül képbe Sara, a házvezetőnő, ezt követően egy bonyolult szerelmi háromszög bontakozik ki a szemünk előtt. Alice álomképei, gyógyszerei és egy titokzatos fiatalember feltűnése sem teszi tisztábban láthatóvá a történet végkifejletét.

Sok negatív kritikával illették már a filmet: egyszer nézhető, nem túl maradandó stb. Viszont előnyére szolgál, hogy bármire lehet számítani, csak erre a befejezésre nem.

 

AWOL

Az élet egy kisvárosban leszbikusként nem könnyű. Akkor meg pláne nem, ha az egyetlen kiszakadási lehetőséget a hadsereg jelenti. A 20 éves Joey pont ebben a csónakban evez, és az sem segít a helyzetén, hogy beleszeret egy házas, kétgyermekes, zűrös anyukába.  Elkezdődik a menjek vagy maradjak harc. Melyik fontosabb: a biztos jövő, vagy a jelen boldogsága, ami, ha kicsit jobban a felszín alá nézünk, talán nem is olyan felhőtlenül boldog? Joey egy életre megtanulja, hogy minden döntésének következménye van.

A Deb Shoval által rendezett film hitelesen ábrázolja, hogy az egyetlen személy, aki dönthet a saját életéről, az most, ezeket a sorokat olvassa. Csak te dönthetsz, viszont a következményeket is neked kell vállalnod.

 

Allure

A 2018-as Allure című film meglehetősen megosztóra sikeredett. Nem túlzás azt mondani, hogy egy enyhén beteg drámával fűszerezett thrillerrel állunk szemben.

Laura takarítónőként dolgozik egy családi háznál, ahol megismerkedik a tehetséges, 16 éves zongoristával Evaval. Eva édesanyja merev elvárásainak hálójában él, családja miatt pedig Laura élete sem mondható megszokottnak. A családi viszályok miatt végül Eva Laurához költözik.  

Birtoklás, magány, manipuláció, súlyos érzelmi zsarolás veszi kezdetét. A kérdés már csak az, mit tesz Laura, amikor a rendőrség is belekeveredik az ügybe? Vajon az alkohol megoldás lesz? Helyes-e ha egy 16 éves lánnyal ilyen dolgok történnek?  Az erőszak valóban megoldás?

 

Perdona Nuestros Pecados

Végül jöjjön ismét egy spanyol telenovella, szintén leszbikus szállal átszőve. Fogalmam nincs mi történt a spanyol teleregény írókkal, de úgy néz ki, a leszbikus szál rendkívül felkapottá vált a világukban.

A mi szempontunkból két karakter lesz meghatározó a kosztümös történetben: Mercedes, aki iskolaigazgatóként dolgozik, illetve a házas Bárbara. Kettőjük szépen lassan összefonódó története teszi még izgalmasabbá a filmet.  A történet alapvető bonyodalmát képezi, hogy Bárbara házas, illetve nem abban a korban játszódik a történet, amikor a leszbikusság elfogadott.

Nem feltétlenül ajánlom mindenkinek, de ha telenovella és szappanopera rajongó vagy, megér egy próbát.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X