InspirálóKomolyabbVilág

Előbújtál Szerbiában, a leszbikus miniszterelnök példáján felbuzdulva? Úgy tűnik, hiba volt!

2017 júniusában mi, egymást szerető azonos neműek még örvendtünk, hogy balkáni szomszédunk következő miniszterelnöke az ország történetében először nő lesz, aki ráadásul nyíltan leszbikus is.

Éljen Ana Brnabic! - Gondoltuk egészen addig, míg augusztus közepén fel nem röppentek az első hírek: Zlatibor Loncar, Szerbia egészségügyi minisztere épp azon dolgozik, hogy ne engedélyezzék azoknak a nőknek a mesterséges megtermékenyítést, akiknek a “kérvény beadását megelőző öt évben homoszexuális kapcsolata volt”.

 

Ana Brnabic, Szerbia miniszterelnöke

 

Vajon mit szól ehhez a teljesen ésszerűtlen, semmivel sem alátámasztott, abszurd, szükségtelen és homofób törvényjavaslathoz például Slavica Đukić Dejanovi, demográfiáért és népességpolitikáért felelős, tárca nélküli miniszter, azon kevés szerbiai politikusok egyike, aki lelkesen és nyíltan támogatja az LMBTQ+ közösséget. Aki az aggasztó népességcsökkenés miatt 2017-ben 38-ról 42-re emelte a mesterséges megtermékenyítésre jogosultak életkorát, ugyanis a 2016 év végi adatok szerint 7,04 millió főt számláló Szerbiában évente egy kisvárosnyival csökken a lakosság száma, 2016-ban például 64 734 születést és 100 834 halálozást regisztráltak - (forrás: MTI).

De ami igazán foglalkoztat: mit szól ehhez Ana Brnabic, aki nemhogy leszbikus, de 2019 februárjában megszületett párjával közösen vállalt gyermekük? - Aki nem mellesleg pont így fogant külföldön!

Ana Brnabic, Szerbia miniszterelnöke (jobb) és párja, Milica Đurđić (bal)

 

2019 augusztusát írunk most. Több LMBTQ+ szervezet kérte a törvényjavaslat felülbírását, mivel a diszkrimináció-ellenes határozattal és magával a szerb alkotmánnyal is szemben áll. Én tényleg csak azt szeretném tudni, hogy miért hallgat még az a teljesen nyíltan leszbikus miniszterelnök is, aki sok Szerbiában élő leszbikusnak reményt adott, hogy végre kiléphet a hőn áhított fényre? Miért hallgat még? Miért?

Ha valóban törvénybe iktatnak egy kizárólagosan homofóbiára épülő törvényt egy ilyen Szerbiában, az ottani meleg közösség bizalma szertefoszlik.

Tisztelt Ana Brnabic, higgye el, hogy Ön miatt bújtak elő sokan, és most ők kerülhetnek Ön és a kormánya miatt iszonyú hátrányba!

Mégis ki merne coming outolni ezek után, aki valaha gyermeket akar vállalni?  Túl sok nap telik el, túl sok hallgatás. Bízom a legjobbakban, hogy mindez higgadtság, mindez megfontoltság csupán a miniszterelnök részéről, de ez a bizakodás napról napra csökken.

 

Szerbiában sosem volt könnyű az élet az LMBTQ+ kisebbség tagjainak. Bővebben erről korábban személyesen kérdeztük az ott élő Jelena Vasiljević mesélt nekünk (https://qlit.hu/hu/leszbikus-elet-szerbiaban/). A magyarországi helyzetről itt (https://qlit.hu/hu/anya-akarok-lenni-de-hogyan/) írtunk.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X