Coming outInspiráló

Elindul az Outober

Azt gondolom, hogy előbújásra leginkább magunk miatt van szükség. Nekünk, LMBTQ+ embereknek is igényünk van a nyugodt, őszinte életre, amelynek alapja, hogy először önmagunkkal, aztán másokkal szemben vállaljuk érzelmeinket, gondolatainkat. A rejtőzködés, titkolózás rövid- és hosszútávon is egyaránt gátja lehet életünk kiteljesedésének.

A “coming out of the closet”  kifejezés eredete 1960 körülre tehető. Mai használatában ezt a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ) emberek előbújására értjük, de általában csak a csonka “coming out” változatot használjuk. Angolul a kifejezés szó szerint előbújást, csúnyán szólva kijövetelt jelent a szekrényből, vagyis a rejtőzködésből, bezárkózásból, sötétségből.

A qLit Outoberének egyik célja, hogy még ha csekély mértékben is, de megkönnyítse azoknak az embereknek a dolgát, akiknek az életében valamilyen módon aktuális a coming out.

Lehet akár neked, tinédzser előbújni vágyó, vagy akár neked, új munkahelyeden még nem előbújt nő, vagy neked, te megrémült édesanya, akinek tegnap mesélte el a lánya, hogy a szomszéd Fanni nem csak a barátja, de neked is, te segítő jóbarát, és akár neked is, kedves nagypapa, aki két pipatöltés között hallgattad végig unokád szerelmi bánatát.

Itt mindenki találni fog szívéhez közelállót, mi, qLit csapat is megosztunk történeteink közül néhányat veletek, ahogyan pályázóink is tették.

Öröm volt olyan kezdetű sztorikat olvasni, mint “Niki vagyok, 17 éves és végre kimondom, hogy leszbikus”, olyan folytatásokat, hogy “szerelmes voltam és tíz centivel a föld felett jártam” és olyan befejezéseket, mint “attól a naptól fogva a családommal még közelebb kerültünk egymáshoz”.

És te elküldted már a történeted? Ma éjfélig még megteheted.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X