Kult

Disenchantment: megkaptuk a queer happy endet!

A Springfieldben (The Simpsons) és az űrben (Futurama) eltöltött évek után Matt Groening a Netflix Disenchantment (Kiábrándult királylány) című sorozatával a középkor felé fordult. Az animációs fantasy sitcom, amelynek ötödik évada ebben a hónapban ért véget, az Abbi Jacobson által alakított Bean hercegnő (alias Tiabeanie Mariabeanie de la Rochambeau Grunkwitz hercegnő, Álomország hercegnője), valamint legjobb barátja, Elfó és saját személyes démona, Luci történetét követi.

A trió mindenféle D&D (Dungeons and Dragons) stílusú kalandokba és szerelmi szövevényekbe keveredik, miközben megbirkóznak Bean családi drámáival. 

A negyedik évad azzal ért véget, hogy Bean biológiai anyja, Dagmar ledobta őt egy sziklaerkélyről az óceánba, hogy elbitorolhassa Álomország vezetését. Beant azonban szerencsére megmenti sellő-szerelme, Mora azt szeretné, hogy kettesben elszökjenek, és maguk mögött hagyják Álomország manóit és a pszichopata Dagmart de Bean ezt nem tudja megtenni. Így a Disenchantment utolsó évadában Bean hercegnő csapatokat toboroz, hogy megrohamozzák a kastélyt, és visszavegyék a hatalmat Álomországban.

Először viszont Bean meg akarja találni az apját, Zog királyt – aki Gőzországban él – hogy segítsen neki az anyja, Dagmar elleni harcban. Megkeresik Morát is, közben összedolgoznak néhány nagyon menő kalózzal, bezárják őket a Twinkle Town elmegyógyintézetébe, elpusztítják Dagmar testvéreit/szövetségeseit a közeli városokban, és végül kitalálják, hogyan tudja Bean hercegnő teljesen felszabadítani a varázserejét. Sajnos közben Dagmarnak is varázsereje lesz, mi több, még egy Bad Bean (Rossz Bean) nevű hasonmás-lánya is. Bad Bean az, aki a végső csatában még Morát, a sellőt is leszúrja! De ne aggódj, Luci (a démon) áldozati kívánságának köszönhetően visszatér az életbe. A történet végén aztán Bean visszaadja Álomország varázserejét a manóknak:

„Hölgyeim és uraim, fiúk, lányok, manók torogok, és igen, Vajondember, te is! A mai nap a diadal és az ünneplés napja! Dagmar legyőzetett és kinyúvasztatott, mert rászakadt a barlang. A sátán elűzetett és kasztráltatott. Minden ellenségünk meghalt vagy elmenekült. És legfőképpen, szerelmes vagyok!”

A történet végén Bean és Mora úgy döntenek, hogy összeházasodnak, de végül csak összekuszálják a hajukat, és kihagyják az egész ceremóniát – ahogy Bean egyszer már megtette az első évadban, amikor egy ostoba herceggel volt eljegyezve. Elúsznak egy eldugott tengerpartra, ahol a naplementében a homokban hancúrozva töltik a napjaikat. Nem is rossz egy keményen ivó szerencsétlentől, akinek az életét újra és újra tönkretették, mielőtt megtalálta a sellőjét, akinel a szíve otthonra lelhetett.

A Disenchantment utolsó évada ugyanolyan bolondos, durva és szívmelengető, mint az előző évadok. Emellett sok érdekes kérdést is boncolgat: Igen, Bean Álomország hercegnője, de mivel tartoznak neki az ott élők? És mivel tartozik nekik ő? Mikor jelentenek börtönt mások elvárásai, és mikor jelentik az utat a kibontakozáshoz? Mennyire vagyunk hivatottak/arra kárhoztatva, hogy a szüleinkké váljunk, vagy képesek vagyunk önálló emberré fejlődni? Mikor van itt az ideje aláásni a hatalmon lévőket?

Forrás: https://www.autostraddle.com

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X