InspirálóKult

Christa Biedermann Magyarországon – Programajánló

Biedermann osztrák mixed-media művész, filmkészítő, festőművész, performer a '70-es évek óta politizál női és leszbikus terekben, művészetével queer és feminista hangot képvisel. Utoljára a Balázs Béla Stúdió és Toldi Mozi exkluzív Super8-as fesztiválján prezentálta művészetét Budapesten. Most a februári LMBT Történeti Hónap keretében elhozza filmválogatását, valamint a berlini SoToDo nemzetközi Performance-Art-Kongress műsorán tavaly bemutatott előadását a magyar közönségnek. Az előadás és videók üzenetét a művész finom (kabaré stílusú) humorral könnyíti.

 

Ki is az a Biedermann?

A queer-feminista nő-művész: vizuális művész és aktivista. Biedermann elkötelezett az emancipáció, a nők és minden queer ember egyenjogúsága iránt. Úgy véli, egy élhető demokráciában szabadnak kell lennie a cselekvéssel való beavatkozásnak, fontosnak találja például, hogy a művészeket ne csak hagyják dolgozni, hanem nyilvánosságot is biztosítsanak nekik. Nem tartja magát elméleti szakembernek, munkája értelmezését a befogadóra hagyja.

Független művész, aki megunta, hogy a kamera mögött kényelmesen ülő férfi a kamera előtt álló nőt tárgyiasítja. A hagyományos férfi-női szerepek, a klasszikus femininitás-maszkulinitás megkérdőjelezése mellett láthatóvá tesz női, leszbikus és queer közösségeket, de puszta létével, munkájának folyamatosságával és a megújulásra való képességével is protestál több, mint 40 éve.

A szerepjáték, azon belül is a társadalmi nemi szerepekkel való játék kétségkívül nagy hangsúlyt kap képi alkotásaiban. Egy 2007-es Nina Schedlmayer interjúban így nyilatkozik erről:

A szerepek felcserélése, tréfát űzni a sztereotípiákból mindig érdekes. (…) Élvezem a közhelyekkel való játékot, mert felszabadít a klasszikus nemi szerepmegosztások alól, miszerint a nő helye az otthon [a magánszféra], amelyet nem hagyhat el.

 

Performansz az LMBT Történeti Hónapon - mi lesz ez?

A budapesti performansz első felében a korábbi filmes munkáiból válogat a művész, egy átlagos filmscreening lesz tehát, ami az ő nem éppen átlagos munkáit sorakoztatja fel.

A másik rész egy a filmes performansz lesz, amire a művész külön készül majd. Korábban, amikor hasonló performanszt csinált, akkor egy film előtt mozgott, és kvázi a filmen látszó önmagával kommunikált élőben. De hogy pontosan mit is hoz el hozzánk Magyarországra, az csak akkor derül ki, ha megnézzük a műsorát.

Azt gondoljuk, hogy a női és leszbikus létezés láthatósága elengedhetetlen, amikor egyenlő emberi jogokért harcolunk. A figyelemfelhívásra szükség van. Biedermann példát állít és motivál. Gyere el az előadásra, legyél elégedetlen, de légy nyitott, engedd, hogy hozzád is szóljon, inspirálódj és jövőre szervezz te is egy programot az LMBT Történeti Hónapra!

 

Praktikus tudnivalók:

Christa Biedermann: „fear-less ?” liveperformance with films

Helyszín: Auróra

Időpont: 2018. február 28. 20:00

A program az LMBT Történeti Hónap keretében, az Osztrák Kulturális Fórum és a Labrisz Leszbikus Egyesület támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X