Coming outInspiráló

Celeb coming outok, amik a te lelkedet is megmelengetik – 1. rész

A coming out, azaz az előbújás szinte minden LMBTQ+ embernek stresszhelyzetet jelent. Valódi önmagunk felfedése szeretteink/ismerőseink/kollégáink előtt sokszor félelmetesnek tűnik, és néha valóban kemény fába vágjuk a fejszénket, amikor csak őszinték szeretnénk lenni. Képzeljük el, mennyivel bonyolultabb lehet a helyzet akkor, amikor az egész világ árgus szemekkel figyeli minden lépésünket. A hírességeknek talán még nehezebb felvállalni magukat, már csak azért is, mert – legalábbis nem olyan régen még – sok esetben a karrierjüket is befolyásolhatta az, ha kiderült róluk: valójában leszbikusok*. Lássunk most pár példát az elmúlt évek valamiért speciális coming out sztorijaiból.

 

A tiszteletbeli első: Ellen DeGeneres

Kivel is kezdhetném a listánkat, ha nem a pont 20 éve coming outolt Ellennel, akit talán nem kell külön bemutatnom. Ellen a Time magazin 1997. április 14-i számában törte meg a csendet, és válaszolt a régóta húzódó találgatásokra ezzel a mondattal: “Igen, meleg vagyok!”. Április végén Oprah Winfrey talkshowjában beszélt arról, hogy egész eddig azt gondolta, senkire nem tartozik, hogy kivel van együtt. Majd rájött, hogy igazából ez a titok, amelyet folyamatosan magában hordoz, őt magát emészti fel belülről. Ezért úgy döntött, kiáll a nyilvánosság elé. Nem azért, hogy ő legyen A Leszbikus Színésznő, nem azért, hogy a leszbikus közösség szószólója legyen. Egyszerűen csak önmagáért. És itt jött a meglepetés: sosem gondolta volna, hogy ekkora szenzáció lesz az előbújása, amelyen ilyen sokáig csámcsog a sajtó és a közönség.

És ha már lúd, legyen kövér: csupán órákkal az Oprah-interjú után az Ellen című sorozat főhőseként a karaktere is coming outolt. Az azóta ikonikus “Puppy epizódot” 44 millió ember követte végig, az átlag nézőszám háromszorosa:

Ellen őszintesége végül több évre visszavetette pályafutását. A sorozat a következő évben véget ért, őt pedig senki nem kereste új szereppel. Egy 1999-es interjúban elmondta, hogy nagyot csalódott, azt gondolta, hogy sokkal elfogadóbbak lesznek az emberek. Belátta: túl korai volt előbújni.

Azóta talán másképp látja. Mi biztosan. Ellen előbújása óta két évtized telt el, amely alatt fokozatosan új ajtók nyíltak meg előtte. Az egyik legsikeresebb talkshow házigazdája lett, Oscar-díjátadót is vezetett, sőt, az LBMTQ+ közösségért való munkájáért tavaly megkapta az amerikai Elnöki Szabadság-érdemrendet. Köszönjük, Ellen!

 

Aki véletlenül coming outolt: Sarah Paulson

A többek között az American Horror Story-ból, az American Crime Story-ból és a Carolból ismert színésznő 2005-ben Cherry Jones szerelme volt. Amikor a Broadway-n játszó Cherry megnyerte a Tony-díjat, a díj átvétele előtt a pár megcsókolta egymást.

Megnyerte a Tony-t, megcsókoltam, és hirtelen mindenki arról beszélt, hogy leszbikus vagyok. Nem gondolkodtam előre, csak tettem, amit az ember tesz, amikor a szerelme megnyer egy rohadt nagy díjat. Mégis mit csináltam volna: megveregetem a vállát és azt mondom: szép munka volt, haver? Eszembe sem jutott mást tenni, mint amit tettem.

Sarah Paulson jelenleg a nála 32 évvel idősebb Holland Taylorral él boldog kapcsolatban.

 

A focista, aki közvetlenül a londoni olimpia előtt coming outolt: Megan Rapinoe

Rapinoe széles körben ismert és kedvelt sportoló, egy vidám színfolt az amerikai női labdarúgásban. (A tengerentúlon sokkal népszerűbb a női foci, mint nálunk, így a közönség is jóval nagyobb.) A Seattle és az USA válogatott játékosa, valamint számos LMBTQ szervezet lelkes támogatója és szóvivője a londoni olimpia (2012) előtt beszélt arról, hogy igazából senki nem kérdezte eddig tőle, hogy meleg-e vagy sem, de úgy érzi, ideje kimondani. Úgy látja, a sportközélet viszonylag homofób. Nagyon kevés ember van, aki nyíltan felvállalja önmagát, pedig nagyon jót tenne a szurkolóknak és a sportnak is.

Azt mondanám [más sportolóknak], hogy bújjanak elő! Hogy ez rendben van, és rendben is lesz. A szörnyűségek, amiket elképzelsz, sokkal rosszabbak, mint ami valójában történik miközben és miután coming outolsz. Rengetegen lesznek melletted, és az egész nagyon felszabadító. (...) A mai napig odajönnek az emberek megköszönni, hogy felvállaltam magam, ez olyan jó érzés, olyan menő.  (...) Olyanok is vannak, akik nem annyira tudnak mit kezdeni az egész LMBTQ közösséggel, de aztán látnak engem játszani, valakit, akit mindig is szerettek, ezáltal rájönnek, hogy ez tulajdonképpen teljesen rendben van.

 Aki hatévesen coming outolt: Ruby Rose

Az ausztrál modellt, televíziós személyiséget és színésznőt az Orange is the New Black című sorozatból ismerhetjük. Ruby Rose sosem rejtette véka alá a bevett normáktól eltérő identitását. Saját bevallása szerint a modellkedés segített neki felfedezni androgünitását, és manapság inkább genderneutralisként azonosítja magát. 

Az anyukám már hatéves koromban tudta… Senkit nem ismertem, aki meleg vagy leszbikus lett volna, így hát nem is nagyon tudtam megfogalmazni. Valami ilyesmit mondtam neki: “Azt hiszem, el kell mondanom, hogy ha majd egyszer barátom lesz, ő egy lány lesz.”  És csak ennyit mondott: “Tudom.”

Aki kirúgta PR-tanácsadóját, mert az titkolni akarta kapcsolatát: Cynthia Nixon

A Szex és New York sztárja, aki tavaly Emily Dickinson bőrébe bújt A Quiet Passion című életrajzi filmben, 37 éves koráig csak férfiakkal élt együtt, Danny Mozes-szel való kapcsolatából pedig két gyermeke született. 2004-ben jött össze az oktatásügyi aktivista Christine Marinonival, akivel 2012-ben összeházasodtak.

Cynthia eleinte PR-tanácsadója javaslatára a sűrűsödő pletykák ellenére titkolta, hogy egy másik nővel él kapcsolatban. Később egyre kényelmetlenebbé vált számára a bujkálás, így kirúgta tanácsadóját. Helyette a nyíltan leszbikus Kelly Bush-t bízta meg PR-ügyeivel, aki üdvözölte coming out ötletét.

Cynthia melegjogi aktivista, biszexuálisnak vallja magát, és nem igazán érzi, hogy bármiben megváltozott volna élete, csak mert egy nővel él együtt.

Egész életemben férfiakkal voltam, és sosem szerettem bele egy nőbe sem. Aztán amikor mégis ez történt, egyáltalán nem tűnt furcsának. Én csak egy nő vagyok, aki egy másik nőbe szerelmes. (...) Politikai kinyilatkoztatásként melegnek vallom magam. Ha Christine-nel való kapcsolatom előtt bárki megkérdezi, mit gondolok a szexualitásról, azt mondtam volna, hogy mind biszexuálisak vagyunk.

Nincs még vége, holnap folytatjuk a listát!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X