Coming outInspiráló

Born This Way – Merci (9)

Born this way sorozatunk újabb darabja Mercitől. Ha van kedved, olvasd el a többiek történetét is, a sorozat leírásáért pedig kattints IDE!
A projekt a BornThisWay blogot alapul véve született, az LMBTQ+ szolidaritás jegyében.

Merci (9), 2006

 

Ezen a képen kilenc körül lehetek, ekkor még Budapesten éltem, utolsó évem volt az osztálytársaimmal. Ezután elkerültem egy kis faluba, ahol azt már sokan megtapasztaltuk, nemcsak LMBTQ+ emberként, egyszerűen kívülállóként is nehéz beilleszkedni. A barátaimmal valamilyen rendezvény után pózolunk a képen. Csak évekkel később tűnt fel a képre nézve a testbeszédem: igyekszem elhúzódni a két fiútól. Ez jellemezte az osztályhoz való hozzáállásomat is.

Csak több évvel később eszméltem rá, hogy a heves elutasításnak mi lehet a hátterében. Hat éves voltam, amikor elkezdődött a ’lázadásom’, nem értettem, miért nem házasodhattam össze a nyári táborban az egyik barátnőmmel. Nem akartam a rózsaszín ruhát, nem akartam a velem egykorú kisfiúk kezét megfogni a képek készítéséhez, bármennyire is mutogathattam volna a jövendőbeli férjemnek.

Az évek során ehhez hasonló élmények kísértek végig, ám soha nem voltam az érzelmek embere, így nem foglalkoztam az érzéseimmel egészen tizennégy éves koromig. Középiskolásként, diszkalkuliám miatt egy gyengébb iskolába kerülve unatkoztam, és a néha agresszív, máskor meglepően szívélyes osztályközösségemben próbáltam minél jobban rejtve maradni. Már akkor is az elnyomottak mellett álltam, igaz még csendesen. Ám egy idő után nem tudtam tovább csöndben maradni a homofób közegben, és visszaszóltam a buzizásra. Azt gondolom, a mai napig az volt a legbátrabb és legfelszabadítóbb dolog, amit valaha tettem. Azóta sem tapasztaltam ilyen bátorságot magamtól.

A szüleim előtti coming out egy könnyebb folyamat volt, mert kiderült, ők már régen érezték ezt.Teljes mértékben elfogadtak és biztosítottak, hogy ettől én még ugyanaz maradok a szemükben.

Az elnyomottak mellett való kiállást, már aktivistaként is vállalom. LMBTQ+ személyként, kötelességemnek érzem, hogy kezet nyújtsak más hátrányos helyzetben lévő embereknek, és megmutassam, összefogással erősebbek vagyunk.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X