InspirálóKomolyabb

Az adód 1 százaléka sokat jelent, rendelkezz róla!

Neked nem kerül semmibe, de másoknak óriási segítség lehet. Adónk 1 százalékának felajánlásával olyan civil szervezeteknek is nyújthatunk pénzügyi támogatást akik sokat tesznek a hazai LMBTQ+ közösségért. Figyelem, a nyilatkozattétel határideje 2020. május 20.!

 

Mit is jelent az 1+1% pontosan?

1996 óta az adófizető állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát regisztrált civil szervezeteknek ajánlhatják fel. 1997 óta pedig újabb 1 százalékról dönthetünk, hogy azt melyik technikai számmal rendelkező elismert egyháznak kívánjuk adni. Az elmúlt évek statisztikái szerint az adózók mindössze fele tesz nyilatkozatot az SZJA 1+1 %-ról.  Az az összeg, amiről nem rendelkeznek az állampolgárok egy elkülönített költségvetési számlán tartják nyilván és különböző pályázatok finanszírozására fordítja az állam. Amennyiben szeretnénk tudni, hogy hova kerül a személyi jövedelemadód 1+1 százaléka, mindenképp érdemes néhány percet szánni a nyilatkozat megtételére.

 

Hogyan tehetünk nyilatkozatot?

A legegyszerűbben online, az eszja.nav.gov.hu/ weboldalon keresztül nyilatkozhatunk. A szolgáltatás eléréséhez rendelkezned kell ügyfélkapu regisztrációval. Ebben az esetben a néhány kattintással kiválaszthatod melyik szervezet részére szeretnéd felajánlani az 1%-ot.

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, papír alapon is lehetőséged van nyilatkozatot tenni. Ehhez érdemes az eSZJA portál regisztráció nélküli szolgáltatását igénybe venni, ahol az online kitöltést követően csak ki kell nyomtatni és postára adni a nyilatkozatot.
A nyilatkozat megtételével kapcsolatos részletesebb tájékoztatót itt találsz. 

 

Kinek adjuk az 1 + 1 %-ot?

A választható civil szervezetek és a technikai számmal rendelkező (egyházi) szervezetek hivatalos listája itt található. A regisztrált civil szervezetek listájából a teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány LMBTQ+ szervezet adószámát és nevét:

18183722-1-43 Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület

181690121-1-41 Labrisz Leszbikus Egyesület

18274374-1-41 Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség

18107171-1-41 Szimpozion Baráti Társaság, Meleg, Leszbikus, Biszexuális és Transznemű Fiatalok Kulturális, Oktatási és Szabadidős Közhasznú Egyesülete

18174803-1-42 SZIVÁRVÁNY MISSZIÓ ALAPITVÁNY (Budapest Pride)

 

Nemsokára a qLitnek is tudjátok majd adni, addig is támogassátok azokat a szervezeteket, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a magyar LMBTQ+ helyzet sokkal jobb legyen.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X