Kult

I. rész – A 4 legjobb leszbikus film, amelyektől garantáltan meleged lesz

A szívszaggató romantikától az egzisztenciális drámán át a szenvedélyes egymásra találásig a nagyközönség elől méltatlan módon rejtegetett leszbikus tematikájú filmek palettája igazán színes. Mellőzve a kliséket és sztereotipizálást, az alábbi négy mozi zsigerig hatoló erotikával, szerelemmel és drámával itatja át az estét, mert a habkönnyű Orange is the New Black-en kívül is van élet!

A XXI. század világhálóján igazán jó leszbikus tematikájú filmre bukkanni még mindig kicsit olyan, mint két egyforma homokszemet találni: lehetetlen. A sikertelen keresések nem a mi ügyetlenségünk számlájára írhatóak, egyszerűen csak nem jut el kishazánk határain belülre az igazán jól sikerült szivárványtémájú filmek híre, pedig akadnak igazi gyöngyszemek.

 

Elveszed az eszem (I Can't Think Straight, 2009)

Az első ilyen ’must see’ alkotás az I Can't Think Straight című 2009-es film, ami a leszbikusság felvállalásával járó tabut feszegeti egy olyan világban, ahol a jelenség a mai napig szélsőséges reakciókat vált ki.

A távol-keleti Jordániában zajló romantikus dráma két nő különleges szerelmét mutatja be, akik harcolva a tradíciók, a házasság és a homofób közeg ellen, próbálják érvényre juttatni kapcsolatukat. A film a könnyed dráma és a mély, mindent elsöprő szerelem élményét fantasztikus megoldásokkal viszi vászonra, nem véletlenül söpört be számos elismerést és díjat. Ez az a mozi, amit akárhányszor meg lehet nézni, mert mindig talál benne valami újat az ember. Baráttal, barátnővel, vállalkozó szellemű szülővel egyaránt nézhető.

 

A szobalány (The Handmaiden, 2016)

A Sarah Waters Fingersmith című regénye alapján készült film The Handmaiden címmel látott napvilágot, és már az első vetítések után kiváló kritikákat kapott – többek közt a New York Times is elismerően írt róla.

Az izgalomdús és részletgazdag film misztikus hangulata, drámai jelenetei egy pillanatra sem hagyják lankadni a figyelmet. A magával ragadó képi világ és a kameraállások miatt szinte mi magunk is részesei vagyunk a filmnek, ami a japán megszállás ideje alatti Korában játszódik.

A film Lady Hideko (Kim Min-hee) és az őt szolgáló Sookee (Kim Tae-ri) viszonyát mutatja be, ami ármánykodásból fordul át mindent elsöprő szerelemmé. A szolgáló eredetileg Lady Hideko vagyonát akarta megszerezni, de közben valami sokkal értékesebbre bukkant a pénznél. A drámai fordulatokon túl, a The Handmaiden végre áttörte a pornóba áthaló leszbikus szexjelenet burkát, és valós képet fest a két nő közti szerelmeskedésről. Már csak emiatt is érdemes megnézni, hogy az Abdellatif Kechiche féle Adél élete után rehabilitálhassuk a kis lelkünket.

 

Below Her Mouth

Itthon olyannyira ismeretlen a film, hogy még a címe sem létezik magyar fordításban, de ez senkit se tántorítson el a megnézéséről, mert 94 perc tömör erotika, szenvedély és intenzív szerelem jár cserébe.

A 2016-os alkotás szintén szakít a hagyományokkal, és a röpke csók vagy eltúlzott, már-már pornóba hajló szexjelenetek helyett a valóságot viszi vászonra. A történetszál nincs túlbonyolítva, egy szerelmi háromszöget mutat be, egy férjhez menni készülő nő, és a szomszéd házát felújító tetőfedő nő között. A klasszikus felállás: a csábító butch és a leszbikusokat csak hírből ismerő nagybetűs Nő egymásra talál annak rendjén és módján, viszont sokkal többet ad, mint bármely más hasonszőrű film. A képkockákból áradó szenvedély, és sóvárgás a másik iránt, a nézőre is átragad, így érdemes párban nézni ezt az alkotást, szakítás után pedig kifejezetten nem ajánlott!

 

A dán lány (The Danish Girl, 2015)

Klasszikus értelembe véve nem tartozik a leszbikus tematikájú filmek közé, mégis muszáj velük egy lapon említeni több okból kifolyóan is. Egyrészről ez az első olyan nagyobb horderejű film, ami a nemváltoztatással járó lelki és fizikai tényezőket kendőzetlenül tárja a néző elé, másrészről a férfiből nővé váló lány és azonos nemű párja szerelmét, vívódásait mutatja be.

A film maga a világ egyik első nemváltáson átesett férfijának életét és önmagáért való harcát viszi vászonra, akit felesége végig támogat, egészen az utolsó pillanatig. Izgalmas, lebilincselő, és tipikusan az az alkotás, aminek még órákkal később is a hatása alatt állsz.

Még több jó, leszbikus tematikájú filmre vágysz? Akkor tartsd a szemed rajtunk, mert jövőhéten folytatjuk a listát.

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X