ÉletmódInspirálóKult

Őszi színházajánló a borús napokra

Jön az ősz, az egyre hosszabb, hűvösebb és sötétebb estékkel, és ha nem akarsz otthon bekuckózni, a színház tökéletes választás lehet. Hol felvidít, hol elszomorít, de mindenképpen közösségi élményt és gondolkodnivalót ad. Ebben a cikkben 3 előadást ajánlok nektek, mind a Teréz körúti Játékszín repertoárjából.

Életrevalók

A Horgas Ádám által rendezett előadás az azonos című 2011-es francia film színpadi adaptációja. Méltó utódja, mégsem puszta másolata annak. A megtörtént események alapján született történet szerint a kerekesszékes úriember és a zűrös életű ápolója egymás szöges ellentétei, a végére mégis egy gyönyörű barátság és szövetség alakul ki közöttük. Az ellentétek persze a sztori során sok vicces helyzethez vezetnek, de megvan a darab mélysége is, amely egymás elfogadásáról mesél. A főszereplő párost Hirtling István és Vadász Gábor kelti életre a színpadon. Az előadás zenéjét is nagyon szerettem, hosszan ott maradtak még a dallamok a fülemben.

Teljesen idegenek

Ha láttad a 6 évvel ezelőtti BÚÉK című magyar filmet, akkor a történet lényegét ismered: szilveszterkor összejön egy baráti társaság, hogy együtt töltsék az estét, és belekezdenek egy ártatlannak tűnő játékba. A szabály szerint minden bejövő telefonos hívásukat, üzenetüket meg kell osztaniuk egymással. Szépen lassan elindul a lavina, és e játék hatására sorban derülnek ki a titkok egymás előtt. Itt mindenkinek van valami rejtegetnivalója. A színházi kamaradrámában igazi sztárparádé látható (Dobó Kata, Debreczeny Csaba, Nagy Sándor, hogy csak néhány nevet említsek). A történetben van egy meleg szál is, azonban megmondom őszintén, hogy ez nem volt örömteli a számomra, hanem bevisz egy gyomrost, mert sajnos annyira keserűen valóságos.

Dolgok, amikért érdemes élni

Bereczki Zoltán improvizációra, a közönség bevonására épülő monodrámája közvetít egy nagyon jólesően pozitív életfelfogást, miközben nagyon mély dolgokról is szól (depresszió, öngyilkosság). A darab felszabadult hangulata hamar berántja a közönséget, és egy igazi közösséggé formálja a nézőket. Együtt sírtunk, nevettünk, tapsoltunk, táncoltunk. Bereczki láthatóan lubickol a szerepben, élvezettel vezeti egy teltházas nézőtérnyi ember figyelmét. A darabban szerepel egy lista, melyen azon dolgok szerepelnek, amikért érdemes élni a főszereplő fiú szerint. Ez a lista is a közönség bevonásával kel életre. (De ha nem szeretnél részt venni nézőként a játékban csak annyi a dolgod, hogy ne az első sorokba vegyél jegyet, és ne húzz bemenetelkor sárga cetlit!) A te listádra mik kerülnének fel?

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X