Coming outInspirálóKomolyabb

9 kérdés és válasz a német melegházasságról

Október 1-től Németországban is összeházasodhatnak az azonos nemű párok. Az LMBTQ+ jogokért való küzdelem sehol nem egyszerű, de a német példa nekünk, magyaroknak is reményt és inspirációt adhat akár a személyes coming outjainkhoz is. Összeszedtük, mit érdemes tudni az új rendelkezésekről.

Előbújni, elfogadtatni magunkat, elhinni, hogy nem vagyunk kevesebbek, mint mások néha nehéz feladat. Félünk, és az is felmerül bennünk, hogy mennyi értelme van annak, hogy éppen mi konfrontálódjunk. Szóval értitek. A coming out szívás.

De ha van valami kis fénysugár, ami zavaros és kétségbeesett elménkbe, lelkünkbe, emberi voltunkba világosságot áraszt lágyan, akkor könnyebben állunk ki mások elé. A német példa pont ilyen. Elhoztuk nektek a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az ottani változásokról

1. Pontosan mi változik?

A német polgári törvénykönyv. A változások október 1-jén léptek életbe, a vonatkozó részben pedig ezentúl ez áll: “A házasságot két különböző vagy azonos nemű ember köti egy életre.” Egyszóval nem csak egy férfi és egy nő házasodhat össze egymással.

 

 

2. Milyen volt a melegek és a leszbikusok jogi helyzete ezidáig?

2001-től Németországban az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthettek, de csak ez volt lehetséges, a házasság nem. A bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság közötti különbségeket a bérleti, az örökösödési és az adózási jogszabályokban az évek során nagyjából kiegyenlítették, a  leglényegesebb azonban hiányzott, mégpedig, hogy az élettársak nem adoptálhattak közösen gyereket.

3. Októbertól fogadhatnak örökbe a melegek is?

Igen. Nem kell hozzá módosítani az adoptációra vonatkozó törvényeket, mivel az abban szereplő előírások a házastársakra vonatkoznak. Szóval ha egy meleg vagy egy leszbikus pár összeházasodott, akkor együtt fogadhatnak örökbe gyereket, mint ahogyan a  heteroszexuálisok is - természetesen akkor, ha a szükséges követelményeknek megfelelnek.

4. Továbbra is megmarad az élettársi kapcsolat lehetősége?

Nem. A házasság lehetőségének életbe lépésével megszűnik a lehetőség az élettársi kapcsolat létesítésére. A már meglévő élettársi kapcsolatok azonban ugyanúgy érvényesek maradnak, hacsak a párok nem kérik a házasságra történő átváltást.

5. Az élettársakból október 1-től automatikusan házastársak lesznek?

Nem. A váltás csak kérésre történik meg. A pár mindkét tagjának nyilatkoznia kell, hogy a jövőben házastársakként szeretnének tovább élni.

 

 

6. Hány párt érintenek a változások?

Németországban a legfrissebb népszámlálási adatok szerint 2015-ben 94 ezer homoszexuális pár élt együtt, közülük 43 ezren bejegyzett élettársi kapcsolatban. Az anyakönyvi hivatalban végzett felmérés alapján eddig többen voltak azok, akik a bejegyzett élettársi kapcsolat házasságra történő váltását kérték, mint azok, akik újonnan akartak házasságot kötni.

7. Vannak technikai problémák az átállással?

A házassági anyakönyvi kivonatban az azonos nemű párok házassága csak 2018 november 1-től jelenik meg rendesen. Addig csak az eddigi “férj” és “feleség” titulusok tűnnek fel ebben a dokumentumban. Ez azt jelenti, hogy a meleg és leszbikus párok egyik tagját nem a megfelelő titulussal illetik majd benne. Ez azért van, mert mulasztás történt a törvényhozási eljárás során, de a formális probléma nem áll azok útjába, akik velük azonos nemű partnerükkel szeretnének házasságot kötni.

8. Hogyhogy ilyen hirtelen vezették be ezt a törvényt annak ellenére, hogy már évtizedek óta tárgyalnak róla?

Június elején Angela Merkel váratlanul megváltoztatta a pártja (CDU) véleményét a kérdésről - eddig határozottan ellene voltak -, és egyszercsak lelkiismereti kérdésként kezdett beszélni róla. A Bundestag többi frakciója pedig minél gyorsabb döntést sürgetett az ügyben. Nem sokkal később a parlament nyílt szavazással és nagy többséggel megszavazta a házasság intézményének kiterjesztését.

9. Még meghiúsulhat ez az egész változás?

Bajorország panasszal élt az alkotmánybíróságnál, a CSU-s vezetés kétségbe vonja az új törvénykezés alkotmányosságát. Megbízott szakértők tisztázzák a jogállás érvényességét és a panasz lehetőségét Karlsruhéban, szóval, hogy a törvény a bíróság elé kerül-e, még bizonytalan. És ha oda is kerül, mostantól akkor is házasodhatnak már meleg és leszbikus párok Németországban.

Forrás: http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/ehe-fuer-alle-homosexuelle-duerfen-ab-1-oktober-heiraten-a-1170535.html

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X