Kult

Hétvégén elstartolt a 10. LMBT Történeti Hónap

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület szervezésében megrendezett díjmentes programokat február 4. és március 6. között tartják az ország több városában és online. A 2022-ben zsinórban tizedik alkalommal létrejövő programsorozat fő fókusza a nemzetközi és hazai LMBTQI-közösség történelmének bemutatása valamennyi résztvevőnek.

Idén csaknem 45 magyar vagy angol nyelvű program közül választhatnak az érdeklődők. A – többek között Budapesten, Szegeden és Debrecenben – megrendezett előadásokon szakértők, pszichológusok, aktivisták és történészek is felszólalnak egy-egy témában, mint a magyar transzszerveződés kezdete, az AIDS-történet a hazai sajtóban, Czóbel Minka titokzatos alakja az irodalomban vagy az idén 15 esztendős bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kialakulástörténete. Az interaktív eseményeken túl különböző – jellemzően homoszexualitást bemutató – filmeket is vetítenek a rendezvények helyszínein. Az idei Történeti Hónap középpontjában az Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában című kiállítás áll, a kapcsolódó programokon több külföldi előadó is beszél arról, miként alakult ki az LMBT-aktivizmus a 20. század második felében a keleti blokk országaiban. A részletes programlista az esemény honlapján, az lmbttortenetihonap.hu weboldalon érhető el.

A tizedik alkalommal megrendezett eseménysorozat megnyitóján felszólalt Takács Mária, az LMBT Történeti Hónap szervezője, aki beszédében kiemelte: „Magyarországon tavaly óta van egy káros ideológia: tilos a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíteni, megjeleníteni. Ha létezem, akkor megjelenek, és megjelenítem az identitásomat. Ha magamról beszélek, akkor népszerűsítek? Veszélyes, ha sem mi, sem a társaink nem mondhatjuk el vagy tudhatjuk meg, mi a valóság. Mert az iskolának az a dolga, hogy a valóságra felkészítsen minket. Szerelem, szex, a mindenféle családok, a mindenféle tanárok és igazgatók. Éppen az elhallgatás, a láthatatlanná tevés miatt a gyerekvédelminek nevezett törvény nem csak gyermek-, de társadalomellenes is. Ha mi nem kutatjuk, archiváljuk történelmünk emlékezetes pillanatait, ha mi nem tiltakozunk a kirekesztésünk ellen, senki nem teszi ezt meg helyettünk. Ez is fontos feladatunk: átadni tudásunkat az utánunk következőknek”.

Az esemény megnyitóján bemutatták az Out in East Berlin című dokumentumfilmet. Jochen Hick filmrendező a vetítést megelőzően így fogalmazott: „Ha mi nem dokumentáljuk és nem meséljük el a saját történelmünket, akkor kitől várjuk? Tudjuk, ami ma nem jelenik meg filmen vagy legalább fotókon, az sokak számára nem létezik. Feladatomnak érzem, hogy bemutassam, és a lehető legtöbb helyre elvigyem ezeket az emlékeket.

A tizedik évfordulót csak Magyarországon ünneplik, az első LMBT Történeti Hónapot az Egyesült Államokban rendezték meg először 1994-ben. Az ötlethez később más országok is csatlakoztak, így 2013-ban Magyarország is. A hazai programsorozatba az elmúlt években közel hatvan szervezet és csoport, valamint megannyi előadó kapcsolódott be.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X