Coming outInspirálóKult

10 inspiráló celeb coming out sztori

Miley Cyrus

Miley egy 2015-ös interjúban beszélt először nyíltan a szexuális orientációjáról, arról, hogy hol helyezkedik el a spektrumon. Nagyon nyíltan kezelem a kérdést - pánszexuális vagyok. Most nem vagyok kapcsolatban. 22 éves vagyok, randizgatok. Kéthetente változtatom a stílusomat, nemhogy azt, hogy kivel vagyok épp.”

4 évvel később arról beszélt, hogy a szexuális orientációja annak ellenére érvényes, hogy házasságban él Liam Hemsworth-szel (azóta elváltak). „Hetero kapcsolatban élek, de továbbra is nagyon vonzódom a nőkhöz is. Az emberek általában egészségügyi okokból lesznek vegák, de attól még a bacon továbbra is kurva finom, én csak tudom”. Ikonikus komment!

Tessa Thompson

Tessa egy 2018-as interjúban beszélt a szexuális orientációjáról. A családom miatt sok dolgot adottnak veszek - igazán szabadszelleműek, mellettük az lehetsz, aki csak lenni szeretnél” - mondta a Westworld színésznője. Nőkhöz és férfiakhoz is vonzódom. Akár férfit viszek haza, akár nőt, nem téma közöttünk.”

 

Cara Delevingne

A Papírvárosok színésznője és modell Cara 2015 óta beszél nyíltan szexualitásáról. Ekkor a New York Timesnak adott interjújában mondta, hogy a szexuális orientációja nem csak egy múló hóbort. Szó volt arról is, hogy azt tapasztalta, amikor elmondja valakinek, hogy szexuálisan fluidnak vallja magát, mindig az “akkor te meleg vagy” reakcióba ütközik. Pedig Nem, nem vagyok meleg” - mondja Cara. Mindig is pánszexuális leszek. Akárhogy is definiálja valaki magát, nekem nem számít - én az emberbe leszek szerelmes.”

 

Kristen Stewart

Az egykori Twilight színésznő, akit azóta rengeteg más szerepben is láthattunk, egy 2017-es Saturday Night Live adás bevezetőjében vette elő a szexualitásának a témáját. Kristen az akkori (haha) elnökhöz, Trumphoz intézte a szavait. Trump 2012-ben ugyanis a tweetjeiben Kristen akkori barátját, Robert Pattinsont arra bátorította, hogy szakítson Kristennel minél hamarabb. Kristen megjegyezte, hogy Trump már akkor se szerette őt, valószínűleg most már még kevésbé fogja: Mert meleg vagyok, nagyon meleg, haver”.

 

Sarah Paulson

Az Amerikai Horror Sztori színésznője véletlenül coming outolt, amikor 2005-ben megcsókolta akkori partnerét, Cherry Jonest, mielőtt Cherry felállt, hogy átvegye a Tony díját. Nyert egy Tony díjat, megcsókoltam, és hirtelen out lettem. Abban a pillanatban nem erre gondoltam - csak azt tettem, amit az ember tesz, ha a szerelme megnyer egy bazi fontos díjat. Mégis mit csináltam volna? Paskoltam volna meg a vállát, hogy szép volt, haver?”

 

Janelle Monae

Az énekes- és színésznő 2018-ban nyilatkozott a témában: Korábban biszexuálisnak tartottam magam, de később olvastam a pénszexualitásról és rájöttem, ez sokkal jobban illik rám. Szeretem, amikor újat tanulok magamról.” Később arról is mesélt, hogy nagyon félt, az emberek azt hiszik majd, csak feltűnési viszketegség volt a coming out. Szorongtam, de nagyrészt hiába. Hálás vagyok, hogy a félelmem nem állt végül a szabadságom útjába”.

 

Laverne Cox

Nekem két nagy coming outom volt. Mindig is tudtam, hogy a fiúk érdekelnek, úgyhogy először melegként coming outoltam” - mondta el az Orange Is The New Black színésznője. Az alabamai szépművészeti suliba jártam. Coming outolni egy ilyen iskolában elég vicces, mindenki úgy reagált: persze, hogy az vagy.”

A színésznő második alkalommal már transzneműként coming outolt. Anyukámnak 15 évesen mondtam el, hogy meleg vagyok, és teljesen kiakadt. Amikor évekkel később transzneműként coming outoltam neki, már könnyebben vette. Ekkoriban New Yorkban éltem és már eltartottam magamat, úgyhogy szerencsére kevésbé függtem tőle. Még sokáig nem igazán értett meg, nehezére esett a megfelelő névmás használata és a névváltás is. Úgy voltam vele, hogy: Anya, szedd már össze magad!”

 

Ellen Degeneres

A talk show házigazda még 20 éves korában, 1978-ban beszélt először édesanyjának leszbikusságáról. Mezítláb sétáltunk a strandon, a víz csiklandozta a lábunkat, és azt mondtam: Anya, szerelmes vagyok. Egy nőbe”. Anyukája így emlékszik az esetre: Ellen egyszer csak azt mondja: Meleg vagyok. És elkezdett sírni. Talán én is vele sírtam.”

Aztán 1997-ben jött az a bizonyos, ikonikus Time magazin borító a felirattal Yep, I’m gay” (Igen, meleg vagyok). Ezzel ő lett az egyik első női híresség, aki nyilvánosan coming outolt. Két héttel később pedig a saját sorozatában, a The Ellen Showban is előbújt - erre az adásra több, mint 42 millióan kapcsoltak a csatornára.

 

Ellen Page

A Juno színésznője 2014-ben, a Human Rights Campaign (Emberi Jogok Kampánya) konferenciáján tartott nagyon érzelmes beszédet.

Azért vagyok ma itt, mert meleg vagyok. Belefáradtam, hogy titkolózzak. Évekig szenvedtem, mert féltem előbújni. Szenvedett a lelkem, a mentális egészségem és a kapcsolataim is. És ma itt állok előttetek, magam mögött hagyva ezt a szenvedést. Fiatal vagyok, de azt már megtanultam, hogy a szerelem, a szépségével, de még a fájdalmával együtt is a legszebb ajándék, amit emberként adni és kapni lehet. Mind megérdemeljük hogy megtapasztaljuk a szerelmet szégyen és kompromisszumok nélkül.”

+1: Elliot Page

Aztán elmúlt 6 év, és ahogy Laverne Cox esetében, Ellennél, vagyis Elliotnál is elérkezett az idő a második coming outra. Egy decemberi Instagram postban Elliot elmondta, hogy transznemű férfiként éli az életét, és nagyon boldog és hálás, hogy a körülötte lévők támogatásának köszönhetően eljutott eddig a pontig.

Szeretem, hogy transz vagyok. És szeretem, hogy queer vagyok. És minél közelebb kerülök önmagamhoz, és elfogadom, ki vagyok, annál többet álmodom, annál erősebben ver a szívem, annál jobban szárnyalok. Minden transz embernek, aki zaklatással, öngyűlölettel, bántalmazással és az erőszak fenyegetésével szembesül: látlak, szeretlek, és mindent megteszek azért, hogy jobbá tegyem ezt a világot.”

Forrás: Marie Claire

Fordította: Szekeres Dorka

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X