InspirálóPride

Vedd vissza a jövőd! – Elstartolt a 27. Budapest Pride Fesztivál

Tegnap este, június 24-én a hazai kulturális élet szereplőivel és az LMBTQ közösség aktív képviselőivel karöltve hivatalos megnyitó keretében beindítottuk a 27. Budapest Pride Fesztivált. Az idei szlogen “Vedd vissza a jövőd!” rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre. A minket körülvevő kaotikus valóságra sokan szorongással, míg mások dühvel vagy egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás: az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás.

Idén immár negyedik éve egy hónapos a Budapest Pride Fesztivál (2022. június 24. – július 24.), melynek ideje alatt civil szervezetek és magánszemélyek több mint 60 programján vehetnek részt az érdeklődők Budapesten és a fővároson kívül 5 településen.

A megnyitó ünnepség házigazdája, Péterfy-Novák Éva író, nőjogi és emberi jogi aktivista volt, akitől megszokhattuk, hogy akármilyen megosztó egy kérdés, nem rejti véka alá a véleményét, mindig kiáll az elnyomottakért, és felemeli szavát a sérülékeny csoportok érdekében. Az este folyamán kifejezte, hogy nem teszik boldoggá az LMBTQ közösséget ért jogtiprások és az ellenséges közbeszéd: „Az életünknek ugyanis nem arról kellene szólnia, hogy evidenciákat magyarázunk. Nem arról kellene szólnia, hogy értelmetlen, diszkriminatív törvények ellen tiltakozunk. Mint ahogy arról sem, hogy egyfolytában a kirekesztés ellen küzdünk.”

A fesztivált hivatalosan Nyáry Luca író, slammer nyitotta meg, aki idén vállalta fel nyilvánosan, hogy ő is az LMBTQ közösség tagja. Sokak számára iránymutató gondolatokat fogalmazott meg a színpadon: „hiszek a társadalmi felelősségvállalásban, és az utóbbi időszakban az LMBTQ embereket ért atrocitások ráébresztettek arra, hogy többet is tehetnék a buborékomon kívül élő társaimért.” Beszédében kiemelte, hogy „Mindig itt voltunk és soha nem fogunk eltűnni, mert bármennyire is szeretnék, ha csak pillanatnyi zavar lennénk a társadalom szövetében, a létezésünk épp úgy a természetes rend része, mint a lélegzet, az anyai szeretet, vagy az ösztön, ami egymáshoz húz minket.”

„Minden tettnek következménye van. Végső soron rajtunk múlik, hogy milyen nyomot hagyunk a világon” – hívta fel a figyelmet a közösségi cselekvés erejére beszédének már a legelején a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében felszólaló Radványi Viktória. Beszédében hangsúlyozta, hogy a pozitív változásokhoz előremutató cselekedetek sora vezet: „Az LMBTQ láthatóság ugyanis olyan, mint nagyvárosban biciklizni: minél többen csinálják, annál biztonságosabbá és elfogadottabbá válik. Minél többen biciklizünk a jól kialakított kerékpáros sávokban, az autósok annál inkább hozzászoknak, hogy a külső sávban a jobb tükörbe is bele kell nézni, és vigyázni kell a biciklisekre. Minél több LMBTQ ember vállalja önmagát a hétköznapokban, annál könnyebb dolga lesz ezzel a következő generációnak.” Pár gondolat erejéig megemlékezett Setét Jenő roma polgárjogi aktivistáról is, aki a tavalyi megnyitón még társadalmi összefogásra buzdított, fél évvel később pedig tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Videóüzenetben köszöntötte az LMBTQ közösséget és a támogatókat Beck Zoli, a 30Y frontembere, aki elárulta, hogy számára a Pride hitről szól: „A hitről egy olyan társadalomban, amelyben a szabadság van és a szeretet van. Ahol a jelenlétünket, mindegyikünkét együtt és külön-külön senki, soha, semmilyen körülmények között nem kérdőjelezheti meg.”

A hagyomány szerint az eseményen adták át a Háttér-díjat, mellyel 2005 óta minden évben olyan személyt (csoportot, vagy projektet) tüntet ki a Háttér Társaság, aki az elmúlt időszakban sokat tett a közösségért. Idén Pál Márton, a #acsaládazcsalád mozgalom egyik elindítója és fő motorja kapta az elismerést. Pál Márton arról beszélt, hogy azért kell mindannyiunknak cselekednünk, hogy a gyerekeink „egy jobb kedvű, nyugodtabb, élhetőbb és elfogadóbb országban nőhessenek fel.”

Végezetül Tuza Tóbiás, transznemű fiatal – akit ország-világ Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjéből ismerhet – a saját tapasztalataira és személyes élményeire alapozva fogalmazta meg kulcsgondolatát: „szeretném, ha tudnátok, nem vagytok egyedül. Még ha mások mást is mondanak, de nem vagytok egyedül. Mindenkinek van egy családja, lehet az a vérszerinti, a befogadott, a barátaid, a macskád, de még akár egy odafigyelő és gondos pedagógus is, akire azt érzed, bármikor számíthatsz, még akkor is, ha a saját nemedhez vonzódsz vagy identitást váltanál.”

A beszédek között Závada Péter költő és Fehér András zenész, valamint a Rácz Koni által vezetett Vibes and Stuff táncosai léptek fel.

Az idei Pride hónap országszerte várja programokkal az érdeklődőket. A fesztivál lezárásaként július 23-án szombaton tartjuk meg a Budapest Pride Felvonulást. Idén a menet a Dráva utcából indul, majd a pesti rakparton történő közös séta után a Szabadság térre érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ér véget. A szervezők idén is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felvonuláshoz a menet teljes hosszában, bárhol be lehessen majd csatlakozni.

Forrás: Elstartolt a 27. Budapest Pride Fesztivál | Budapest Pride

A Budapest Pride Megnyitója visszanézhető a Budapest Pride Facebook oldalán: https://www.facebook.com/budapestpride

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X