ÉletmódVilág

Útmutató a nyaralás megtervezéséhez leszbikusoknak

Korábban, ha utazásra került a sor, számomra soha nem volt az előkészületeknél fontos tényező az, hogy leszbikus vagyok. Talán elsőre furcsán is hangzik ez a felvetés, hiszen miért nyaralna másképp egy leszbikus, mint bárki más?

Jól bevált szokás még a nyíltan leszbikus pároknál is, hogy ha az adott környezet nem elfogadó, átváltanak a biztonságos heteró üzemmódba. Nem fogjuk meg egymás kezét, nem nézünk szerelmesen egymásra, nem becézzük egymást, tehát ügyelünk arra, hogy ne tűnjön fel a körülöttünk lévőknek, hogy egy pár vagyunk. Ez nyaralás során is egyszerű megoldásnak tűnik, nem? Legalábbis én így gondoltam egészen egy nem régi munkahelyi beszélgetésig, ahol mindenki a következő kiruccanásának terveit ecsetelte.

Kávékavargatás közben éppen azt tárgyaltuk, ki hova tervezi a következő kirándulást, amikor az egyik kollégám lelkesen ajánlgatni kezdte, hogy utazzak a hazájába, Iránba. Mesélt a szép tájakról, a nevezetességekről, a híresen olcsó közlekedésről, az emberek vendégszeretetéről, szóval elmerültünk az ország kiaknázatlan turisztikai vonzerejében és kulturális sajátosságaiban. Ekkor futott át az agyamon az égető kérdés: vajon mennyire lehet szerencsés női párként utazni Iránba? Izraelről például már sok jót hallotam ilyen téren (köszi Steiner Kristóf), de Iránról nekem személy szerint csak az olaj, az amerikai szankciók és az 1000 magyar Ikarus megvásárlása jutott eszembe, ami minden bizonnyal a korlátolt hírolvasási szokásaimnak tudható be. A munkából hazaérve lázas nyomozásba kezdtem, hogy mégis mire számíthat egy leszbikus pár, ha a Közel-Kelet felé veszi az irányt. Röviden: nem sok jóra.

Az internetet bújva két dologban teljesen biztos lettem: Iránba nem fogunk utazni, mert az azonos neműek közötti kapcsolat illegális, illetve hogy a célország meleg-helyzetének igenis döntő tényezőnek kell lennie az úti cél kiválasztásakor. Leszbikusoknak szóló utazással kapcsolatos információt találni egyébként nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolná az ember, (a qLit már tett egy próbát, amit ITT találtok) a legtöbb cikk ugyanis meleg férfiaknak szól. Viszont ami minket érdekel: hol tudnak a leszbikusok biztonságosan, kellemesen nyaralni? Ezt a cikket eredetileg kedvcsinálónak szántam azoknak, akik Európán belül utaznának, de a téma fontossága miatt lett egy nem-ajánló része is. Kezdjük az utóbbival, azaz azokkal az országokkal, ahol illegális a szivárvány életmód.

Hol nem látnak szívesen leszbikusként?

Amennyiben a bakancslistádon szerepel a tengerparti pálmafás, naplementés romantika, valószínűleg neked is a lehetséges úti célok között van Egyiptom, Tunézia, Marokkó, esetleg a távolabbi Maldív-szigetek vagy Jamaika. Ezeken a helyeken is jól működhet a korábban említett heteró üzemmód és a “ha nincs a homlokunkra írva, ugyan mi bajunk lehet” hozzáállás. Viszont ha valami komolyabb probléma adódik, jogilag nagyon kevés lehetőségünk van, az előbb említett országokban ugyanis büntetendő a leszbikus kapcsolat. India is nagyon felkapott úti céllá vált, és ott még a leszbikus kapcsolat sem sérti a törvényt, a homoszexuális férfiak azonban akár életfogytiglant is kaphatnak a “bűneikért”. Ezek tudatában már nem tűnik vonzó célpontnak sem az afrikai és ázsiai országok többsége, sem a Karib-térség nagy része. Az azonos neműek jogi helyzetével kapcsolatosan remek támpontot nyújt az ILGA által 2017-ben végzett világméretű, “State-Sponsored Homophobia” elnevezésű kutatás. A kiadványban 72 országot neveznek meg ahol a férfiak közötti kapcsolat illegális, és közülük 45 országot ahol a nők közötti kapcsolat is büntetendő 

Az utazási tippeket gyűjtő oldalak elsődleges tanácsa, hogy maradjunk diszkrétek, ne keltsünk feltűnést, ha olyan helyen járunk, ahol nem elfogadott a homoszexualitás. Az LGBTQ-friendly szálláskereséssel is érdemes óvatosnak lenni, és előbb más utazók tapasztalatait és tanácsait elolvasni, mert sajnos a melegbarát helyek sem minden esetben melegbarátak.

Három lépés leszbikusoknak a nyaralásra való felkészüléshez:

  1. A melegek aktuális jogi helyzetének megismerése. Engedélyezett-e a házasságkötés, élettársi kapcsolat, vagy éppen törvény tiltja az azonos neműek közötti kapcsolatot. A jogi helyzet határozza meg elsődlegesen, hogy az adott helyen mennyire vagyunk védett vagy kiszolgáltatott helyzetben.
  2. A helyi meleg élet felfedezése. Rendeznek-e melegfelvonulást, vannak-e melegeknek és leszbikusoknak szóló programok, szórakozási lehetőségek, aktívan működő LGBTQ szervezetek? A megítélést nem a feketén-fehéren leírt törvények tükrözik, ezért fontos, hogy a társadalmi elfogadottság aktuális helyzetével is tisztában legyünk.
  3. Leszbikusbarát szálláslehetőségek felkutatása, ahol nem kell a személyzet vagy éppen a többi vendég szúrós tekintetétől tartanunk. Néhány szálláskereső oldal, például a Trivago és a Hotels.com már rendelkezik LGBTQ-barát szűrővel, remélhetőleg az Airbnb, a Booking.com és a TripAdvisor hotelkeresője is hamarosan bővíteni fogja a keresési feltételeket. Az Airbnbről a diszkriminációra vonatkozó zéró tolerancia ellenére is hallani rossz tapasztalatokat, ezért jó, ha már a foglalási kérés leadásakor tisztázzátok, hogy leszbikus pár vagytok. (Legalábbis mi így csináljuk, és eddig mindig kellemes élményeink voltak.)

Európai célpontok leszbikusoknak

Nyugat-Európa országait tekintve igen megnyugtató az összkép, az azonos neműek házasságkötésére lehetőséget adó országok köre is évről évre bővül. A tavaly csatlakozó Finnországgal, Németországgal, Máltával és a jövőre belépő Ausztriával a számuk már 16-ra nőtt, emellett a kedveltebb nyári úti célok között lévő Horvátország, Ciprus, Olaszország és Görögország is elismeri az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot.

Rengeteg olyan cikket lehet találni, ami a top LGBTQ-friendly úti célokat gyűjti össze, de érdemes figyelembe venni, hogy ezek a listák szinte mindig a meleg férfiakra koncentrálódnak. Ettől függetlenül ugyan nagyon jó kiindulópont lehet leszbikusoknak, pároknak, társaságoknak is, ha azonban leszbikusoknak szóló programokra, bulira vágytok érdemes kicsit mélyebben kutakodni a városok által kínált lehetőségek között. Nézzük a leginkább leszbikusbarát helyeket Európában, ahol biztosan nem kell heteró üzemmódba kapcsolnotok:

Amszterdam - A város, amit kicsit sem túlzás LGBTQ paradicsomnak nevezni.

Hollandia a világ első melegházasságot engedélyező országa, a fővárosa pedig az egyik legnagyobb meleg élettel rendelkező város Európában. Amszterdamot nemcsak a két hétig tartó Pride programok, hanem a több, mint 30 éve felavatott Homonument, a female only hostel, a 40 éve működő leszbikus bár, valamint az éjszakai élet kínálta lehetőségek is csábítóvá teszik a leszbikusok körében.

Koppenhága - Rainbow Square a belvárosban?

Igen kérem, ez itt a tolerancia városa. 1989-ben Dánia volt az első ország, amelyik bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. Koppenhága azóta igazi meleg-központtá nőtte ki magát, amit jól mutat, hogy 2021-ben WorldPride és EuroGames is itt kerül megrenedezésre. Koppenhága 16 LGBTQ szórakozóhelye között olyat is találunk, ami kizárólag nőknek szól.

Stockholm - Az elfogadás északi központja.

Svédország nem csak az IKEA-ról, hanem a nyitott szelleműségéről is híres, amit alátámaszt, hogy 1972-ben a világon elsőként jogilag engedélyezték a nemváltoztatást. Ebben az évben már a harmadik EuroPridenak ad helyszínt a főváros. Stockholm tele van szivárványzászlókkal díszített kávézókkal, éttermekkel és hotelekkel, nem véletlen, hogy a leszbikusoknak ajánlott utazási listákon mindig az elsők között szerepel.

Berlin -  A véget nem érő partik városa.

Németországban ugyan csak 2017 óta engedélyezett az azonos neműek házassága, Berlin mégis évtizedek óta a homoszexuálisok Mekkájaként ismert. A világ első meleg témájú múzeuma (Schwules Museum) kötelező azoknak, akiket érdekel a meleg történelem. Itt mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő bulihelyet, hiszen Berlin a szivárvány minden színének biztosít szórakozási lehetőséget.

Madrid - A melegek déli paradicsoma.

Spanyolországban 2005 óta engedélyezett a házasságkötés az azonos neműek számára, a tavaly Madridban rendezett WorldPride pedig a maga 3,5 milliós résztvevőjével a világ második legnagyobb LGBTQ rendezvényévé vált. Madrid Chueca nevű negyede a meleg élet pezsgő központja, de a város teljes területén számos LGBTQ-barát szórakozóhely található, közülük három csak nőknek.

+1 Málta  - A megbúvó gyöngyszem.

Málta szintén csak tavaly vezette be az azonos neműek házasságára vonatkozó törvényt, az ILGA európai szivárvány felmérésében mégis az első helyet szerezte meg. Kifejezetten leszbikusoknak szóló programokat, bárokat ugyan nem találni ebben a félmillió lakosú szigetországban, akik azonban romantikus, tengerparti nyaralásra vágynak, tökéletes választás Málta.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X