ÉletmódVilág

Kire érdemes figyelni az UEFA Női Bajnokok Ligájában?

Ahogy a férfi csapatoknál így a nőknél is nagy érdeklődéssel folynak az UEFA Champions League meccsei. A döntőbe jutásért már javában zajlanak a mérkőzések, a négy top csapatban pedig bőven van figyelemre méltó játékos, akinek érdemes szurkolni – de nézzük is a felhozatalt. 

FC Barcelona Femení

Az FC Barcelona Femení a Spanyol bajnokság legsikeresebb csapata. Többek között hét bajnoki címmel, nyolc Copas de la Reina győzelemmel, két Spanyol Supercupa trófeával rendelkeznek és ehhez még tavaly a UEFA Women’s Champions League-et is megnyerték. 

A tavalyi WCL győzelemmel az FC Barcelona az első együttes, ahol a női és a férfi csapat is elérte ezt az eredményt. 

Idén a négy közé jutásért a Real Madrid csapatával találkoztak, ahol 19 perc után már négy góllal vezetett a katalán csapat. A meccs beírta magát a történelembe, hisz 91,533 szurkoló jelent meg a Camp Nou stadionban, ami új rekordnak számít a női nézőszámot tekintve. 

A sikeres szerepléshez nagyban hozzájárul Alexia Putellas Segura. A csapatkapitányi posztot is betöltő Alexiát a legjobb játékosok között tartják számon. A 2021-es év biztosan az ő éve volt, hisz ő lett az első női focista, aki megnyerte mind a három egyéni kitüntető trófeát ugyanabban az évben. Az UEFA Women’s Player of the Year, The Best FIFA Women’s Player és az aranylabdát is ő kapta, vagyis a Ballon d’Or Feminin. 

Alexia Putellas Segura

Az LMBTQ+ közösséget pedig Mapi Leon képviseli a csapatban. Mapi 2018-ban coming out-tolt hivatalosan az egyik spanyol újságban. Azóta meghatározó szerepet tölt be a szivárvány közösség életében,  például 2019-ben ő volt az egyik headline speaker a Madrid Pride-on. Az El Mundo a top 50 legbefolyásosabb LMBTQ+ emberei egyikének sorolta 2018-ban és 2019-ben is. 

Mapi Leon

Olympique Lyonnais Feminin

Az Olympique Lyonnais Feminin – Lyon a francia bajnokság élén járó és az UEFA legmagasabban rangsorolt csapata. 

2010 óta a Lyon a legerősebb női csapat a világon. A női futball gazdasági és kulturális fejlődésének modelljeként tekintenek rá. A csapat hét UEFA Champions League győzelmet tudhat magáénak, ezen belül is rekordnak számít, hogy sikerült ebből öt győzelmet egymást követő években elérniük, 2016 és 2020 között. Ezen felül még 14 hazai bajnoki cím gazdája is a csapat 2007 és 2020 között. 

A csapat egyik húzó embere a magyar születésű Dzsenifer Marozsán. A család Németországba települt mikor még Dzsenifer fiatalabb volt és azóta a német nemzeti színeket képviseli. 

Marozsán-t tartják a legjobb női játékosnak az évtizedben amiért meg is kapta a Decade’s Award kitüntetést 2020-ban. 

Az eddigi karrierje során öt Women’s Champions League trófeát zsebelt be, de ezen felül még rengeteg különböző bajnokságokat nyert francia és német csapatokkal. 

Dzsenifer Marozsán

Paris Saint-Germain Féminine

Paris Saint-Germain Féminine – PSG a franciák másik feltörekvőben lévő női csapata. A párizsi csapat már kétszer bejutott a UEFA Women’s Champions League fináléjába, de győzni még nem sikerült nekik. A francia bajnokságban viszont egyre többször szorongatják meg a Lyon-t és egyre jobb kritikákat kapnak a csapat építésével, előrehaladàsàval kapcsolatban.  

Ramona Bachmann a 2015-ös Világbajnokság alatt bújt elő és vállalta fel hivatalosan, hogy az LMBTQ+ közösség tagja. A social media platformokon szívesen oszt meg több képet is a magánéletéről és párkapcsolatáról is. Bachmann svájci származású és a nemzeti csapatot is erősíti. A 2009-es 19 év alatti világbajnokságon már Golden Player-nek választották. 

Ramona Bachmann

Verein für Leibesübungen Wolfsburg e. V – Vfl Wolfsburg

Verein für Leibesübungen Wolfsburg e. V – Vfl Wolfsburg a német Bundesliga bajnokságban játszó csapat. Már két UEFA Women’s Champions League kupát nyertek 2013-ban és 2014-ben. Ők az első német csapat, akinek sikerült megvédenie a címét. Ezek mellet még rendelkeznek hat Bundesliga és nyolc DFB Pokal győzelemmel is. Ezek mellett az IFFHS kétszer is a legjobb női csapatnak választotta őket. 

A kérdés már csak az, hogy a kétfordulós összecsapásból ki jut be a döntőbe és emelheti fel idén az UEFA Women’s Champions League kupát.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X