Életmód

Mit jelentenek a betűk? – LMBTQ+ gyorstalpaló

LMBTQQIAAP, és még ki tudja, hány betű. Így egymás mellett leginkább úgy festenek, mint egy elég rosszul sikerült scrabble leosztás, nem? Viccet félretéve, azért sokan tudjuk, hogy ezeknek a jelöléseknek mind-mind a nemi identitáshoz és/vagy a szexuális orientációhoz van közük. De mindegyiknek tisztában vagyunk a jelentésével? Kisokos rovatunk következik.

A definíciók a cikk végén hivatkozott videó alapján készültek, nem törekedtünk a fogalmak teljes körű bemutatására. Rövid, egyszerű magyarázatot szerettünk volna adni minden betűre - későbbi (és korábbi) cikkeinkben részletesebben is beszélünk az egyes csoportokról.

 

L - Leszbikus

Ezt talán nem is kell magyaráznunk: olyan nők akik (főleg! - a ford.) más nők iránt éreznek szexuális vonzalmat.  

Ellen DeGeneres és Portia de Rossi

 

M - Meleg (Gay)

A meleg csoportba azok tartoznak, akik (főleg! - a ford.) a saját nemükhöz vonzódnak szexuálisan, de leginkább férfiakra értjük, akik más férfiak iránt vonzódnak.

Neil Patrick Harris és David Burtka

 

B - Biszexuális

A biszexuálisok férfiak és nők iránt egyaránt éreznek szexuális vonzalmat.

Anna Paquin, kanadai születésű új-zélandi színésznő

 

T - Transznemű

Transzneműségről beszélünk, ha valaki mentálisan és érzelmileg olyan neműként határozza meg magát, ami nem felel meg a biológiai nemének. Ide tartoznak a transz férfiak (női testbe született férfiak), a transz nők (férfi testbe született nők) és azok, akik nem tudják elhelyezni magukat a bináris skálán - vagyis nem érzik se egyértelműen férfinak, sem egyértelműen nőnek magukat.

Laverne Cox, amerikai színésznő

Nem minden transznemű ember veti magát alá orvosi beavatkozásoknak annak érdekében, hogy látható nemi identitását jobban megfeleltesse valódi önmagának. A transzneműség egy spektrum, ahol van aki műtétekre is vállalkozik, van aki megelégszik azzal, hogy magának és szűkebb környezetének elmondja, hogy nem tartja magát azonosnak a látható nemi identitásával, de nem változtat nevet, nem vesz igénybe orvosi segítséget és a megjelenésén sem változtat feltétlenül.

 

Q - Queer

A Queer kifejezés trükkösebb, az összes többi kategóriát magába foglalja. Sokszor használják a teljes LGBTQ+ közösség leírására, mert egyszerűbb és gyorsabb mint végigsorolni az összes betűt.

Mások azért szeretik ezt a kifejezést használni, mert ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak.

Ilana (Broad city)

 

Q - Questioning

A legtöbb esetben nem jelenik meg kétszer a Q betű, pedig van itt másik jelentése is:  Questioning - legjobban talán kérdésesnek (kérdőnek?) tudnánk fordítani. Ők azok, akik még tűnődnek, vajon a közösség tagjai-e, még gondolkodnak azon, hogy bármelyik “betűt” magukénak érzik-e.

 

I - Interszexuális

Az Interszexuálisok csoportjába azok az emberek tartoznak, akik elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegeiket tekintve nem tartoznak bele egyértelműen az orvosi értelemben vett női vagy férfi kategóriákba - vagy épphogy egyszerre mindkettőbe besorolhatóak. Ennek lehet kromoszómális vagy hormonális oka is.

Ha ez már születéskor kiderül, a mai gyakorlat szerint a csecsemők nemét ilyenkor az esetek túlnyomó többségében az orvosok határozzák meg - általában a fejlettebb nemi jegyeket erősítik tovább és alakítják ki műtétileg. (Veszélyes gyakorlat, mert sokszor nem találják el, hogy milyen nemi identitása fejlődik ki később a gyereknek, és rengeteg fájdalmat és szenvedést okoznak ezzel.)

Caster Semenya olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes és világbajnok dél-afrikai atléta.

A fentieket olvasva sokaknak beugorhat a “hermafrodita” szó. Ez  egy elavult és sértő kifejezés az interszexuálisokra nézve, ezért ma már nem használjuk.  

 

A - Aszexuális

Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik szexuálisan nem vonzódnak más emberekhez csak romantikus értelemben - vagy akár úgy sem.

Jughead Jones (Archie képregények)

 

A - Ally - Támogató, szövetséges

A második “A” egy speciális csoportot, azokat az embereket jelöli, akik támogatják az LMBTQ+ közösséget és céljaikat, de nem sorolják magukat egyik csoportba sem. Egy ideális világban minden ember  ebbe a csoportba tartozna, aki nem a közösség tagja, de ez még egyelőre várat magára, még dolgoznunk kell rajta.

Debbie Novotny (Fiúk a klubból)

 

P - Pánszexuális

A pánszexuálisok nemtől függetlenül éreznek vonzalmat más emberek iránt, vagy érezhetnek vonzalmat kizárólag egy ember személyisége iránt is. Ez a kifejezés valamilyen szinten hasonlít a biszexuálisra, viszont nem szűkíti le a kört bizonyos nemekre.

Kalinda (A férjem védelmében)

 

Fontos még tudni hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció nem ugyanaz! Legegyszerűbben úgy érthetjük meg, hogy a szexuális orientáció azt határozza meg, kivel szeretsz ágyba bújni, míg a nemi identitásod azt, hogy “kiként” bújsz ágyba.

Ezek a leggyakoribb betűk az LMBTQ+ ABC-ben. Még ha nem is érzed úgy, hogy bármelyik csoporthoz tartoznál, reméljük ezek a definíciók segítenek kicsit jobban megérteni a körülötted élőket, vagy akár saját magadat is.

 

Az eredeti videó leiratát és fordítását Bártfai Zsófi készítette.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X