qLit

Minek nevezzelek?

Az elmúlt években, ha magamról beszéltem, általában a “meleg” vagy közelebbi baráti körben viccből a “buzi” szót használtam. Sokáig nem tudtam megbarátkozni a “leszbikus” szóval annak negatív asszociációi miatt. Viszont minél többet gondolkodom és olvasok a témában, annál fontosabbnak érzem, hogy visszavegyem a szótáramba.

A leszbikus szóval mindig problémáim voltak. Egyrészt nem szerettem volna, hogy a maszkulin butch sztereotípiával azonosítsanak - mondjuk ez igazán nem szép dolog tőlem, jobban megnézve a homofóbia egy formájának megjelenése, amitől el kell szakadni. Másrészt nagyon zavart a leszbikus pornókban megjelenített méteres műkörmös fake leszbikusokkal való egy lapon említés.

Az, hogy milyen kifejezéseket, címkéket használunk, nagyon fontos és meghatározó kérdés több szempontból is. Egy-két generációval ezelőtt léteztek nagyjából melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek. Ma már szerencsére ennél sokkal színesebb a meghatározások palettája, sokkal többféle identitás kapott nevet és létjogosultságot. Haladunk a szélesebb körű inkluzivitás és egy színesebb, teljesebb világ irányába. A közösség sokszínűségével viszont együtt jár egy másik dolog is: az erőteljesebb töredezettség.

Annak érdekében, hogy közösséget tudjunk építeni, fontos, hogy amellett, hogy mindenki megélhesse az identitásának minden részletét, megtaláljuk azt, ami közös bennünk. És nagyon fontos az is, hogy megtaláljuk azt a kifejezést, ami összefog minket. Itt térek vissza arra, hogy miért is kezdtem el újra tudatosan használni a leszbikus szót. Ahhoz, hogy egy bárt/bulit/magazint el tudjunk helyezni az emberek fejében, meg tudjuk szólítani a közönségét, ahhoz a közönséget nevén kell tudni nevezni. Máskülönben a végén pont azok nem találnak oda hozzánk, akiket vártunk. Azt gondoljuk, ahhoz, hogy leszbikus* közösséget formáljunk, nem tudjuk (és nem is akarjuk) kiváltani a leszbikus szót. Sem a meleg, sem a queer, se bármelyik egyéb szó nem felel meg arra, hogy kifejezzük azt a női közösséget, amit szeretnénk összehozni. Nők, akik nőkhöz (is) vonzódnak és ezt nem csak a saját hálószobájuk 4 fala között szeretnék megélni, hanem szeretnék kielégíteni az ehhez kötődő, szociális és kulturális érdeklődésüket is.

Érdekes megnézni azt is, hogy míg a női közösségeket tekintve ez a probléma a világszinten megjelenik, a férfiaknál a meleg (gay) megnevezés mindenhol tökéletesen működik. Hatalmas, jó infrastruktúrával rendelkező (bárok, társkeresők, médiumok, stb) közösségek alakulnak ki.

Sokan sok okot fejtegetnek ezzel kapcsolatban, én most csak néhány gondolatot fogok bedobni, amik részei lehetnek a “válasznak”.

A társadalom sokkal több helyet hagy a nőknek arra, hogy megéljék a szexualitásukat, fluidabb lehessen a szexuális orientációjuk, mint a férfiaknak. Gondoljunk csak bele, mennyivel szokványosabb az, hogy leszbikus* nőknek van/volt férfi partnerük vagy épp saját bevallásuk szerint kevésbé gondolkodnak nemekben párválasztásnál. Meleg férfiak körében ez a típusú nyitottság sokkal kevésbé jellemző. Ennek egyik következménye az is, hogy a meleg férfiak végeredményképp sokkal több mindenben tudnak osztozni identitásuk szempontjából. 

Ugyanezen a gondolaton tovább haladva azt is érdekes látni, hogy a leszbikus szó azért is veszített a népszerűségéből, mert nem tudja jól leképezni azt a sokféle identitást, ami egy-egy embernél összeérhet: leszbikus, queer, nő, anya, stb (interszekcionalitás koncepció=egy adott személy nemcsak egy jellemzője/csoporthoz tartozása alapján lehet hátrányosan megkülönböztetett, hanem több különböző ilyen miatt is, és ezek a tényezők egymással kölcsönhatásba kerülhetnek), míg férfiaknál ezt a probléma sokkal kevésbé jelenik meg. Tévedés ne essék, nem arról van szó, hogy a meleg férfi közösség kevésbé lenne heterogén, ugyanúgy megvannak a különbségek, viszont sokkal erősebb a közös alap, amire építkezni tudnak.

A(z egyik) levonható következtetés számunkra az, hogy nem tudunk valami olyan köré közösséget építeni, amit még megszólítani se tudunk. Konklúzióként egy baráti csetelésből kiragadott gondolatot hozok a cikk végére:

Néha egy egyszerű, világos szó, mint a “leszbikus” sokkal többet segít az állásfoglalásban, mint egy nyitottabb szó, mint például a "queer”, még akkor is, ha a “queer” sokkal jobban leírná a csoport sokszínűségét, komplexitását.

A qLit.hu-n a megoldás, amit választottunk (amit a Europen Lesbian* Conference-től loptam), a leszbikus* (leszbikus csillag) kifejezés használata. Megragadja a közös pontját annak a csoport embernek, akiket szeretnénk megszólítani, de a *-gal szeretnénk kifejezni azt a sokszínűséget, amit valójában takar a leszbikus közösség.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X