Életmód

Leszbikusként* az öltözőben – avagy az a bizonyos füstölgő billog a homlokodon

Kérdő szempárok, lopott pillantások, alig észrevehető fintor az arcokon. Nem, nem a valaha volt iskolai kiközösítés emlékfoszlányai ezek, sokkal inkább amolyan mindennapi reakciók arra, amikor az ember maszkulin létére beszabadul a női öltözőbe. És mindez, csak a jéghegy csúcsa. De mit tehetünk? Míg világ a világ, szemlesütve kell elmenni a legközelebbi szekrényig?

Átlépve az édes illatban úszó öltöző küszöbét, ember legyen a talpán, aki végigmegy szemlesütés nélkül a törölközőbe bugyolált meztelen testek, a kivillanó keblek és ráérősen öltöző nők mellett. Még azok is belepirulnak, akiken nem is látszik, hogy a lányokhoz vonzódnak, így mit szóljanak azok, akiken ott ityeg a „leszbikus vagyok” billog, amit a megszokott női stílusjegyektől eltérő külső megjelenés miatt sütött rájuk a fél társadalom?

 

Villog a billog

Az edzőtermek kikerülhetetlen helyszíne a női öltöző, ahol az „én” és a „ti” rendszeresen ölre megy egymással. Elvégre kicsit mindig ott lóg a levegőben a kívülállóknak szánt feszültség, bizalmatlanság.

Pedig, ahogy a heteroszexuális nők sem kukkolják a férfiakat a strandon átöltözés közben, úgy a leszbikusok sem a potyázásért mennek. Szimplán csak azért, mert valahol át kell öltözni.

Némi személyes tapasztalatot a hátam mögött tudva, bizton állíthatom, hogy az öltözőben leszbikusként* teljesen biztosan megkap az ember egy-két szúrós szempárt, legalábbis akkor igen, ha az látszik rajta, hogy más. Igencsak ferde szemmel tudnak nézni az emberre, ha hosszú haj helyett rövid, „fiúsabb” sörény díszíti a fejbúbot, ahogy a vagányabb ruhadarabok és szokványos nőies megjelenéstől eltérő outfit, kiegészítő is a mások által furának tartott megjelenés részét képezi. Ennyi is elég ahhoz, hogy melegnek tituláljanak. És hiába minden igyekezet, sziklaszilárd önismeret, rendíthetetlen magabiztosság, korlátlan felszabadultság, az öltöző az a hely, ahol markáns attitűdöd ellenére újra annak a kisiskolásnak érzed magad, akit megpillantva mindenki susmusolni kezd.

 

Szemellenzőt fel vagy le?

A banális félreértések, az önérzetet sértő kijelentések és feltételezések valahol egészen mélyen a tudatlanságon alapuló sztereotípiákban gyökereznek. Éppen úgy nem azért megyünk a női öltözőbe, hogy melleket kukkoljunk, mint ahogyan az is egy hatalmas tévhit, hogy az lesz leszbikus, aki sikertelen a férfiaknál. Érdemes lenne talán inkább megismerni egymást, és nem a megjelenés alapján ítélkezni emberek felett. Így az együtt öltözködés is eggyel kevésbé lenne kellemetlen mindenki számára.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X