ÉletmódqLit

Honnan tudhatom, hogy leszbikus* vagyok? – 5+2 jel a cikkben

Szexuális orientációnk bensőséges, személyes dolog. Ráadásul mindegyikünknek más és más a preferenciája is. Ugyanakkor a szexualitás olyannyira mindennapjaink része, hogy természetesen a tudósokat is érdekli a sokfélesége. A Kinsey-skála szerint például nem csupán tisztán hetero vagy tisztán homoszexuális orientáció létezik, hanem a kettő között számos más lehetőség is van, ami kiszélesíti azt a perspektívát, ahogyan eddig a szexualitásra gondoltunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének egyértelmű jelei annak, hogy valaki leszbikus*. Jöjjön erről egy könnyed lista két valódi segítséggel és öt durva, de valljuk be, valahol szórakoztató sztereotípiával.

 

5 jel, ha sztereotípiákban gondolkodunk

A tévéműsoroktól kezdve, a filmeken át a dalokig, mindenhonnan ömlenek felénk a feltételezések, amelyek azt találgatják, mik a leszbikusok legfőbb tulajdonságai. Alább bemutatok ötöt ezek közül. Természetesen bármennyi illik is rád, még egyáltalán nem biztos, hogy leszbikus* vagy. De azért nevessünk rajtuk egy nagyot!

 

1. Kizárólag kockás inget és a tornacsukát hordasz

A ruhásszekrényed többségében kockás flanelingekből és tornacipőkből áll. Nem feltétlenül vagy a butch favágó, de minden esetben megveszed a kockást, ha meglátod.

2. A gyűrűsujjad hosszabb, mint a mutatóujjad

Több kutatás is alátámasztja, miszerint ha a gyűrűsujjad hosszabb, mint a mutatóujjad, akkor nagy eséllyel homoszexuális vagy. Ez számunkra is nevetségesen hangzik, mindenesetre nézzétek meg ezt a cikket, mert ezt a teóriát nem csak mi találtuk ki.

3. Terepjáróval jársz, vagy legalábbis azzal szeretnél

Egész életedben egy Subaruról, vagy egyéb márkájú SUV-ről álmodtál. Úgy gondolod, hogy a sima autók túl kompaktak, és szeretnél egy olyan verdát, amit jól összekoszolhatsz. Ami azt illeti, Dananak a The L Wordből pont egy Subaruja volt, így a Subaruknak és egyéb SUV-knek leszbikus autóknak kell lenniük, nem igaz?

4. Férfias hangod van

A legtöbb leszbikus férfiasabb tónusban beszél, vagy legalábbis tekintélyt parancsoló kiállása van. (NEM!) Oké, nekem több olyan randim volt már, ahol láttam a lány fényképét a neten, és elég femininnek tűnt, viszont mikor élőben találkoztunk, felém nyújtotta a kezét, megszólalt, bennem pedig egyetlen mondat fogalmazódott meg: „Annnnyira leszbikus”. Ez a beszéd dolog persze egyáltalán nem biztosíték semmire, viszont vannak esetek, mikor nagyon is igaz.

5. Járásod szintén férfias

Mondták már rád, hogy férfiasan mész, vagy férfias a megjelenésed? A sokatmondó „100 mérföldes leszbi” kifejezés olyan nőkre utal, akikről 100 mérföld távolságból is meg tudod mondani, hogy leszbikusok. Ezt eredetileg viccnek szánták, viszont saját tapasztalatom szerint is sokszor megállja a helyét. Ha rólad is azt mondják, hogy „100 mérföldes” vagy, ne keseredj el, ez csupán azt jelenti, hogy jobb eséllyel találsz magadnak randipartnert.

 

+2 jel, ha valóban tudni akarod, leszbikus vagy-e

Nincs kifejezett leszbikus öltözködés, járás, ujjhosszmérték, vagy beszédstílus, amely alapján egyértelműen leszbikusnak mondható valaki. Mindez magán az egyénen múlik, viszont tapasztalataim szerint az alábbiak valódi jelként szolgálhatnak.

 

1. Túlnyomorészt a nőkhöz vonzódsz, és nem a férfiakhoz

Akkor tudatosult bennem, hogy meleg vagyok, mikor beleszerettem a középiskolai legjobb barátnőmbe. Emlékszem, mennyire utáltam mellette ülni, mikor az éppen aktuális pasijával csókolózott a moziban, és persze mindig az járt ilyenkor a fejemben, hogy bárcsak én lennék a fiú helyében. Soha nem történt köztünk semmi, viszont abban sokat segített, hogy ráébredjek, a lányokhoz vonzódom. Sejtéseimet az is igazolta, hogy férfiak iránti szexuális vonzalmam majdnem egyenlő volt a nullával (a kivételek között csupán Channing Tatumot és Zac Efront tudom említeni).

Ha erős vonzalmat érzel a női nem irányába, valószínűleg leszbikus vagy. Egyszerűen csak le kell ülnöd, és átgondolnod, mit érzel valójában. Ha úgy nézel a nőkre, ahogy a társadalom szerint a férfiakra kellene nézned, akkor minimum biszexuális vagy. Ha semmilyen szexuális vonzalmat nem érzel férfiak iránt, vagy túlnyomórészt a nőkhöz vonzódsz, akkor valószínűleg leszbikus vagy, bár még ez sem teljesen egyértelmű. Mikor előbújtam a családom és a barátaim előtt, az azt is jelentette, hogy elfogadtam saját magamat leszbikusként. Azt gondolom, először neked kell önmagadat elfogadnod, hogy utána meg merd mutatni ezt másoknak is.

2. Az ösztönöd azt súgja, azonosulj ezzel az iránnyal

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már számot vetettél a szexualitásoddal, és beismerted, vagy legalábbis elgondolkodtál rajta, hogy szexuálisan vonzódsz a nőkhöz. Az igazság az, hogy nincs bevett út a leszbikusságod megállapítására. Minden azon alapszik, hogy te hogyan érzel, és még ez is bármikor megváltozhat.

Adj magadnak időt az önkifejezésre és randizgass. Találkozz nőkkel is. Menj fel a netre, és lépj ki a nagyvilágba. Persze semmilyen nyomás nincs rajtad, hogy ezt megpróbáld, csak akkor csináld, ha ezt szeretnéd. Figyeld meg, milyen gondolatok fogalmazódnak meg, milyen érzések buknak a felszínre benned ezzel kapcsolatban. Nem szükséges holnap kitalálnod ki és mi vagy valójában, és felcímkézned magad. Sőt, mi több, soha nem kell magad felcímkézned, ha nem akarod. Én vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy tudom, mi vagyok. Tedd azt, ami téged boldoggá tesz, és légy azzal, aki nemétől függetlenül boldogságot hoz az életedbe.

Forrás ITT.

Fordította: Gross Dóri

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X