qLit

Folytassuk!

qlit hub
Mi történik, ha vacsi után hazadobod a barátod, aki közben elkezd mesélni egy ötletről, egy majdani projektről, ami egy ideje motoszkál a fejében - és te rögtön első blikkre hatalmas potenciált érzel benne? Pláne, hogy a saját életedről szól. Dorka Kezdjük! cikkének folytatása következik, amiben beavatunk: hogyan is léptünk a leszbikus magazinunk megvalósításának rögös útjára.

Tehát akkor, ősszel, vezetés közben, nagyon belelkesültem. Általában vonzódom az újdonságok iránt, egyből elkezdenek a különböző színű fonalak tekergőzni a fejemben, mielőtt eszmélnék, hogy egyáltalán reális vagy sem a terv. De ez több (volt), mint egy újabb utazást megszervezni, egy újabb hobbit kipróbálni és megszeretni.

Elkezdtük hát összedugni a fejünket Dorkával, hogy megfogalmazzuk magunknak is, hova szeretnénk eljutni, és ehhez melyik macskaköves útra kell kanyarodnunk.

A cél

Az első és talán leghosszabb fázis a célok meghatározása és priorizálása volt. Sok-sok, órákon át tartó beszélgetés, firkálás, újra és újra átgondolás után a következőkre jutottunk:

  • Hozzunk létre új platformot azoknak, akik vagy hozzánk hasonlóan nem igazán találják helyüket a budapesti véráramban vagy többre vágynak - vagy még nem tudják, de igazából többre vágynak.
  • Boncolgassunk mindennapi és kevésbé mindennapi témákat leszbikus vonatkozásban.
  • Keltsük fel mások figyelmét, vonjunk be a párbeszédbe egyre több olyan embert is, akik eddig nem éreztek késztetést tágabb körben való eszmecserére.
  • Ezzel teret adva egy új közösség felépülésének.

Gyerekjáték, mi?

Vettünk egy nagy levegőt, és belekezdtünk.

A név

Nem tudtunk egyről a kettőre jutni, amíg meg nem teremtettük a brand első pillérét: hatalmas kihívás volt a tökéletes név megtalálása. Valami olyat szerettünk volna, ami meghatározza az identitást, amiben megjelenik a leszbikus (L) és/vagy queer (Q) szó/betűk. De ha ezek esetleg nem is, valami utalás legyen benne elrejtve ezekre. Hangozzon jól, ne csak a magyarok értsék, ja, és legyen szabad a hozzá tartozó domain!

A fenti képen is látszik, mi mindent dobtunk be a hubba. Számtalan szempont miatt vetettük el ezt vagy azt, de a legnagyobb probléma a megfelelő domain megtalálásával volt. Jó néhányat ellenőriztünk és próbáltunk átvenni, de ami szóba jött, mind foglalt volt, és a megvételüknél is zátonyra futottunk.

Mígnem a sokadik visszapattanás után - clit.hu - egy kis szójátékkal megszületett a QLIT, azaz a qLit.hu, ami csodák csodájára csak ránk várt.

A többi puzzledarab

Ezután végre beindulhatott a valódi ötletgyár. Miről írjunk? Milyen gyakran írjunk? Hogyan írjunk? Milyen témát és hogyan dolgozzunk fel, kiket vonjunk be, kiknek a segítségét, véleményét kérjük ki, miket olvassunk el, mit nézzünk meg, kiket interjúvoljunk meg?

A weboldal felépítését meg kell tervezni, aztán meg kell designolni. A Facebook oldalt létre kell hozni, kitalálni, mit és mikor postolunk rá, a postokat megtervezni, megírni, képeket gyártani... Egyre több kézzelfogható feladat, amit valakinek valamikor meg kell csinálnia. Valakinek, valamikor...

Egész meetingek mentek el olyan apróságnak tűnő dolgokkal, mint például hogy mi kerüljön a Facebook cover fotóra. Valami, ami kifejezi, miről fog szólni a qLit.hu. Képkeresés óóóóórákon át. Felmerült többek között, hogy egy L word-ös képet használjunk; kultikus sorozat leszbikusokról (talán a legkultikusabb), működő leszbikus közösségről, akár jó is lehetne. Bár... kicsit ambivalens. Mint sorozat nem volt annyira minőségi, mint amennyire sokat jelentett nekünk és valószínűleg sok más leszbikusnak is, és a mi valóságunktól kicsit távol áll. Plusz nem is a legújabb. (Egyszer ezt majd kifejtem, a sok jogos kritika ellenére miért tud aktuális lenni a mai napig). Végül ezt a problémát is megoldottuk, Dorka kreált egy montázst a legnagyobb leszbikus magazinok címlapfotóiból - azt hiszem, ez elég jól kifejezi a leszbikus magazinságot.

Az indulásra első körben - kicsit naívan - márciust gondoltam. Dorka ki is röhögött. Azonban előbb-utóbb meg kellett határoznunk egy végdátumot, amihez tudunk igazodni. Végül június elsejét jelöltük ki kezdésnek, hogy már "élőben" tudósíthassunk a tel-avivi pride-ról.

Apránként jutottunk el ide, hogy - talán ismeretlenül - téged is köszönthessünk az oldalunkon. Azonban a koncepció kibontása, a webes felület kialakítása saját queer műveltségünk mélyítésével párhuzamosan - a qLit.hu életre hívása - egy nagyon izgalmas folyamat kezdetét jelentette csupán. Ezennel készen állunk a még nagyobb erőpróbára: megvalósítani az elképzeléseinket, érdekes cikkekkel, gondolatokkal elindítani valamiféle összerendeződést, párbeszédet.

Ha felkeltette érdeklődésed a projekt, és szívesen részt vennél a munkában, itt tudod velünk felvenni a kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X