ÉletmódSzex

Beszéljünk a pornóról is!

Ha valamiből sok van a neten, az a pornó. Ennek ellenére jó pornóra bukkanni igazi kihívást jelent. De nem szabad feladni, csak jó helyen kell keresni.

A profi/amatőr leszbipornó igazán népszerű műfaj. Éppen csak egy dolog nincs ezekben a filmekben, jelenetekben: leszbikus, vagy legalább olyan lány, akinek önszántából valaha kedve szottyant volna már lánnyal való szexhez. Ez az a műfaj, amiről tudjuk, hogy rengeteg heteroszexuális férfinak okoz boldog perceket, illetve ismerősökkel való beszélgetések után már azt is tudom, hogy sok heteroszexuális nőnek is. Emellett ez az a műfaj, ami gyakran kiábrándító képileg, hangilag, mindenhogy.

Amit én keresek, azok olyan jelenetek, amiknek ennél több köze van a valósághoz. Látni akarom a szereplőkön a vágyat, látni akarok köztük valamiféle intimitást - olyan dolgokat akarok látni, amik számomra a szexet szexszé teszik. Nem véletlen, hogy ezért főleg a home videók világát vettem be az elmúlt években (ahol leszbikus videók amúgy gyakorlatilag egyáltalán nincsenek), illetve kisebb-nagyobb kiruccanásokat teszek időnként a melegpornó világába. A résztvevő testrészek “fajtája” igazából tökéletesen lényegtelen

Szerencsére az elmúlt 10 évben a feminista pornó mozgalom is egyre erősebb szárnyra kapott többek között Anna Spannek, Petra Joynak és a személyes kedvencemnek, hősömnek, Erika Lustnak köszönhetően. Ezek a nők olyan új látásmódot hoztak be az elképesztően szexista és férfiközpontú pornóiparba, amilyet előtte még nem látott a világ.

A feminista pornó leginkább attól feminista, hogy nem tárgyiasítja a nőket, a szereplőket és a stáb többi tagját is mindig tisztelettel kezelik, a színészek pedig nemtől függetlenül egyenlően vannak fizetve. A rendezők együtt dolgoznak a színészekkel, teret adnak nekik is a saját vágyaik kiélésére. Ez már csak azért is fontos elem, mert a realisztikus vágy és élvezet-ábrázolás kiemelt szerephez jut ezekben a filmekben. A mainstream pornó világával ellentétben itt sokkal többször és erősebben jelenik meg a női perspektíva is.

Közben viszont ne gondoljuk azt, hogy ezekben a filmekben nagyon finomkodnának a szex bemutatásával. Pont olyan explicit módon jelennek meg mindenféle testrészek mindenféle helyzetben, mint ahogy azt már megszokhattuk, csak a narratíva teljesen más, és nem mellesleg képileg is sokkal igényesebbek.

2017-ben jött ki a Netflixen a “Hot Girls Wanted: Turned On” dokumentumfilm-sorozat, aminek az első részében többek között Erika Lust mesél a szakmához fűződő viszonyáról, arról, hogy mi mozgatta őt, amikor belevágott a pornóiparba:

A szokásos mainstream pornót nézve mindig azt érzem, hogy ez nekem nem elég. Többet akarok. Érzelmeket akarok. Szenvedélyt akarok. Intimitást akarok. Érezni akarom, amit ők éreznek.

Erika Lust munka közben. Forrás: Vogue

Ez a gondolat szépen összecseng azzal, amit korábban írtam a saját, témával kapcsolatos elképzeléseimről, nem csoda, hogy jól megtaláltuk a “közös hangot”.

Természetesen egyáltalán nem kell vagy kéne mindenkinek ilyen filmeket néznie (már csak azért sem, mert tipikusan elég drágán elérhetőek,  kerülőutakon pedig nehezen lehet hozzájuk jutni), de abban biztos vagyok, hogy hatalmas benne a potenciál. Minél több gyártó tud beszállni a piacra, annál sokszínűbb lesz a kínálat is, és annál nagyobb eséllyel találja meg mindenki a neki tetsző műfajt, tartalmakat.

Ahogy Erika Lust  2014-es TED beszédében elhangzott:

Én nem azt akarom, hogy a nők kiszálljanak a pornóból. Én azt akarom, hogy a nők beszálljanak a pornóba!

Egyébként,ha valakit kimondottan a leszbikus jelenetek érdekelnek (az Erika Lust filmek között is akad egy-egy, de csak elvétve), annak ajánlom a The Daily Dot “11 legjobb pornó site leszbikus és queer nőknek” összeállítását.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X