PrideqLit

Barátságos mérkőzések, hősies küzdelmek – ilyen volt az első qLit női focikupa

A Bikás park mellett, Újbuda Sportcentrum műfüves pályáin rendeztük meg a nyár addigi legmelegebb napján az első qLit női focikupát, ahol 8 csapat küzdött meg egymással és a kánikulával.

A tornára összeszokott, és egészen amatőr csapatokat is vártunk, illetve bátorítottunk mindenkit, hogy egyénileg is jelentkezzen, találunk neki csapatot. Így végül hét és  fél csapatból és nyolc szabadon igazolható játékosból gyúrtuk össze a mezőnyt, ahol nagy örömünkre egy nemzetközi csapat, a Ballz and Beers is megalakult.

A saját mezben érkező csapatok, mint a NAÉS és a HelloYellow, azt mutatta, hogy ezek a játékosok bizony nem ma kezdték. A qLit színeiben induló 1.A osztály külön az eseményre készített mezben érkezett, hogy ezzel is erősítsék összetartozásukat. A Mellesleg és SakkeEgyLett egységes fehér,  illetve fekete pólói is felkészülétségüket bizonyították. A Dykes on bikes és a helyszínen alakult Girlpower pedig jelölőkkel tudták megkölönböztetni magukat. Meg kell említeni, hogy ez a két csapat folyamatos cserehiánnyal küzdött, mégis mindig volt beugrójuk, ugyanis a többi csapatból 1-2 ember mindig kisegítette őket. Ez a fajta hozzáállás írja le legjobban a kupa barátságos mivoltát, de ez nem jelenti, hogy a csapatok ne küzdöttek volna teljes erőbedobással.

Épp ellenkezőleg: elképesztő volt látni, hogy a játékosok mennyire odatették magukat a győzelemért. A tét nem volt kisebb, mint elvinni a kupát és a Budapest Pride felajánlásából a június 22-i Rainbow Party jegyeket. Így azért érthető, hogy néhány bokát elkaszáltak, de a bíróknak így is minimális dolguk volt, az eseményt a fair play jellemezte.

A meccsek szüneteiben a pályák melletti fák alatt lehetett megpihenni, hűsölni kicsit, ahol csodás piknikhangulat alakult ki. Mindenki hozott plédet, egészen komoly kis pokróc bázisszigetek alakultak ki. Több mint 50 szurkoló érkezett az eseményre, nekik köszönhetően az egész esemény életre kelt. Az 1.A osztályt egy teljes  cheerleader csapat támogatta.

Kívülről nagyon gyorsan telt el a nap, a 2×10 perces játékidő bár nem tűnik soknak, de a forróg műfüves pályán még cserével is állni látszott az idő. A 10:40-kor kezdődő meccsek némi pihenővel folyamatosan mentek, a döntőt 16:30-kor kezdtük. A kupa keretes szerkezetet kapott, ugyanis a  Ballz and Beers és a SakkEgyLett a torna első, és a döntőt jelentő utolsó meccsét is egymás ellen játszották. Végül a SakkEgyLett távozott győztesen.

A kupa után  a közeli Jónás sörözőben sok csapattal újra lehtett találkozni. Jó volt látni, ahogy az egyedül érkező játékosok, immáron csapataikkal ünnepelnek.

A visszajelzések alapján, mindenki örülne, ha nem egy év múlva találkoznánk így legközelebb, ezért könnyen lehet, hogy az első focikupánk valójában csak az első nyári kupa, hisz van igény együtt játszani, sportolni és egy teljes napot kedves emberek között tölteni.

Ezt az eseményt az EuroCentralAsian Lesbian* Community finanszírozta, és az Európai Unió társfinanszírozta. Az esemény és a beszámoló tartalmáért kizárólag a projektet végrehajtó qLit.hu felelős, és nem feltétlenül tükrözi az EuroCentralAsian Lesbian* Community vagy az Európai Unió nézeteit.

Fotók: Kovács Katt Kati

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X