qLit

2 éves a qLit – de mit is ünneplünk?

“Évek óta keresem azt a leszbikus közösséget Budapesten, aminek szívesen része lennék. Olyan lányok és nők, akik hasonló korban, vagy inkább hasonló életszakaszban vannak, mint én – független, felnőtt életet élnek, érdeklik legalább a saját életük szintjén az LMBTQ+ témák, vannak terveik az életükkel és tesznek is értük. Akikkel el lehet menni mindenféle programokra, esetleg bulizni, vagy be lehet ülni egy péntek esti sörre. Végül arra jutottam, lehet, hogy nem keresni, hanem összehozni, felépíteni kell ezt a közösséget. Így született meg a qLit.hu ötlete.” - írtam a qLit legelső cikkében.

 

Pontosan két éve indult el a qLit, a magyar leszbikus* magazin és ma már: programszervező “iroda”. Ketten találtuk ki, hárman csináltuk meg és ma már minimum 25-en működtetjük, ti pedig százával jártok a programjainkra és olvastok minket hétről hétre. Honnan indultunk, hol vagyunk most, és merre tartunk?

Az ötlet az volt, hogy hozzunk létre először egy online teret, és annak segítségével egy online közösséget. Majd ha sikerül eljutnunk addig, csináljunk ebből az online dologból valami offline-t. Nem print magazint, hanem offline, real life, face-to-face közösséget.

Valami olyasmiben gondolkodtunk, ami képes azokat is megszólítani, akik addig nem vettek részt aktívan a leszbikus életben, nem jártak programokra, filmvetítésekre, bulikra. Valami, amivel azokat is be lehet vonni, akiket nem érdekel az aktivizmus vagy akár a kimondottan leszbikus tematikájú dolgok, de nyitottak lennének rá, csak meg kéne teremteni a feltételeit egy olyan közösségnek, aminek szívesen lennének részei.

2017. június elsején a magazin elindult, és egy egész csapat szerkesztő és szerző gondos és áldozatos munkájának köszönhetően heti több cikkel sikerült egyre több olvasót és érdeklődőt szereznünk.

 

2018 április

Így jött el 2018 tavasza, amikor az Atlasz Sportegyesülettel együtt elindítottuk az első programunkat, a minden pénteken megrendezésre kerülő pingpongot. Ez azóta is folyamatosan fut, időközben már egy helyett két órát játszhattok 6 asztalon, illetve hétfőnként már edzést is tartunk. Ja és minden évszakban egyszer pingpongkupa, ahol megmérettethetitek magatokat a többiekkel, legközelebb július 5-én!

 

2018 június

A Pride hónap alatt két másik programsorozatunkat indítottuk el. A rapidrandi hatalmas, a vártnál is sokkal nagyobb sikert aratott. Több, mint 80-an regisztráltatok az első alkalomra, úgyhogy az egy alkalomból rögtön kettőt kellett csinálni. Megálmodóként és szervezőként fantasztikus élmény volt látni azt, hogy ennyien összejöttünk egy ilyen eseményre. Azóta két rapidrandit tartottunk, és most június 22-én jön a következő!

 

2018 július

A rapidrandi mellett a Pride-on debütált a Bokor Ágival (Impróka) közösen megálmodott Meleg helyzetek?! improvizációs színházi előadásunk, ami azóta is negyedévente teltházzal futó sorozattá nőtte ki magát. Legközelebb június 25-én a Momentán társulat színházában tudjátok megnézni, addig is olvasgassátok beszámolóinkat az előző előadásokról!

 

2018 szeptember

Ekkorra már nagyon belelendültünk, nem volt megállás. Ágota kvízmesteri múltjára támaszkodva elindult a qLit kocsmkavíz is. Ha valami tuti, akkor az az, hogy kvíz minden hónapban van, és minden hónapban néhányan a várólistán rekednek, akkora a lelkesedés.

A következő, június 21-i alkalomra várunk minden csapatos és csapat nélküli lelkes jelentkezőt a Jelenbe!

 

2019 március

Túl sokáig nem tudtunk ülni a babérjainkon, az imprókás Bokor Ágival elkezdődött a közös agyalás, amiből a kéthetente vasárnaponként tartott nyitott impróműhely nőtte ki magát. Szuper kis csapat jött már össze az elmúlt alkalmak során, de mindig vannak új arcok is, titeket is nagyon várunk a június 23-i és a július 7-i alkalmakon!

 

Hova tartunk?

Előre! Legyen még több program, legyen több hely, ahova szívesen járunk, járjunk minél többen közösségbe, ismerkedjünk, szórakozzunk, élvezzük az életet! (És ha gondunk van, tudjuk azt is, kihez fordulhatunk bizalommal.)

Ha van ötleted, hogy milyen programot lenne még jó szervezni, és segítenél is benne(!), ne habozz megkeresni minket a qlit@qlit.hu címen.

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X