ÉletmódKomolyabb

Gyermekünk lesz! – Mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

Megszületett a döntés: gyermeket szeretnénk! Kezdetét veszi a kutatás, a szervezés, kérdezősködés. Kihez forduljunk, kinél érdeklődjünk, hogyan kezdjünk el? Sokan kétségbe esnek, nem tudják mi legyen az első lépés, ha mesterséges megtermékenyítéssel szeretnének gyereket. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni azoknak, akik mostanában belevágnának, vagy akik már el is kezdték a folyamatot, és azoknak is, akiknek az  1-3 éves tervben benne van a gyermekvállalás. Cikkünkben Dr. Rathmanner, a bécsújhelyi Tiny Feet termékenységi klinika orvosa segít a klinikai megtermékenyítés folyamatának megismerésében a saját orvosi centrumuk működésének példáján.

A cikk megjelenését a bécsújhelyi Tiny Feet Klinika támogatta. Ha érdekel a téma, olvasd el előző cikkeinket is a gyermekvállalás lehetőségeiről Magyarországon, illetve körképünket, amiben Európai termékenységi klinikákat szedtünk össze, és lehetséges választási szempontokat vettünk számba.

1. Kapcsolatfelvétel

Írjatok e-mailt! Egy rövid bemutatkozóban meséljetek magatokról, nyugodtan elmondhatjátok, hogy leszbikus kapcsolatban élő párként jelentkeztek, beszéljetek az egészségügyi helyzetetekről, és hogy mik az elképzeléseitek. Mindenképp említsétek meg az életkort, illetve azt, hogy rendszeres-e a ciklusotok, van-e bármilyen nőgyógyászati problémátok. Ezt követően a klinika egyeztetni fog veletek egy időpontot, amikor skype-on, vagy telefonon sor kerülhet az első személyes beszélgetésre. Dr. Rathmanner elmesélte, hogy a Tiny Feet klinikán az angol és a német mellett magyar nyelven is teljeskörű szolgáltatást nyújtanak. A klinikán több magyar szakember is dolgozik, így már ezt a legelső megkereső emailt is lehet magyarul is írni nekik.

2. Első beszélgetés

A kapcsolatfelvétel után jöhet az első beszélgetés, ami általában még mindig ingyenes és nem kötelez semmire. Sok más klinikához hasonlóan a Tiny Feet csapata is a mai kornak megfelelően rendkívül rugalmas abban, hogyan történjen ez a megbeszélés. Lehetőség van személyes találkozóra is, de talán kényelmesebb, ha megspóroljuk a néhány órás utazást, és skype-on vagy telefonon beszéljük meg a részleteket a választott orvossal. Mivel több magyar nyelvű asszisztens is segíti az orvosok munkáját, így nyugodtan kérhetjük, hogy magyar nyelven történjen a beszélgetés. Dr. Rathmanner külön kiemelte, hogy van lehetőségünk megválasztani azt is, hogy női vagy férfi orvost szeretnénk - tapasztalatból tudja, hogy van, akinek komfortosabb női orvossal beszélni. 

Az első beszélgetésen tisztázzátok, hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba, hogyan választhattok spermadonort, milyen árakra számíthattok. Az orvos ekkor már javaslatot tesz arra, hogy milyen vizsgálatok szükségesek, mielőtt továbbléptek. Ilyenkor általában többek közt hormonvizsgálatot javasolnak, amit az általatok választott nőgyógyásznál Magyarországon is elvégeztethettek. 

Ha Ausztria mellett döntötök végül, akkor fontos tudni, hogy az osztrák törvények értelmében csak párok vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben. Ahhoz, hogy ezt igazoljátok, szükség van egy osztrák közjegyzői okiratra, amelyben nyilatkoztok, hogy egyenlő részben vesztek részt a gyermeknevelésben. Ennek a szervezésében is számíthattok a klinika segítségére - tudtuk meg Dr. Rathmannertől.

3. Az első bécsújhelyi látogatás

A folyamaton innentől Dr. Rathmanner kalauzol minket végig, de más klinikák esetében is nagyon hasonlóan zajlik az út. 

Bécsújhely (Wiener Neustadt) Budapesttől 270 kilométerre (a magyar határtól pedig összesen 30 kilométerre) található, ami autóval 3 órás utat jelent, de vonattal is kevesebb, mint 4 óra alatt a klinikához tudtok jutni. Az első látogatás során kerül sor a konkrét terv véglegesítésére, illetve vérvételre, ultrahangra, általános vizsgálatokra is lehet számítani. Megbeszélitek a részletes kezelési tervet, hogy mikor milyen gyógyszer szükséges, mikor kell ultrahang-vizsgálatra menni. 

Ekkor tudjátok a spermadonort is kiválasztani, amennyiben nem saját donort szeretnétek. A spermadonor választási folyamatát ne úgy képzeljétek el, hogy egy prospektust lapozgatva rámutattok a legszimpatikusabb pasasra, és tőle kaptok “alapanyagot”. Igényeket viszont nyugodtan lehet mondani, például zöld szemű, felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább 170 cm legyen a donor. Néhány ötlet, hogy mire lehet “szűrni”: hajszín, szemszín, magasság, súly, kor, hobbik, vallási irányultság, állampolgárság.  

Az első látogatás végén a kezelés teljes összegének felét kell kifizetni, majd a beültetés, tehát a megtermékenyítés során jön a második részleti. Az árakról itt tudtok tájékozódni, de már az első skypeos vagy telefonos beszélgetés során pontos összeget fog számolni a klinika annak alapján, hogy milyen kezelésben vesztek részt.

A kép illusztráció

4. Otthoni kezelés

A továbbiakban az első látogatás során megbeszélt terv alapján folytatódik a kezelés. Amennyiben inszeminációval próbálkoztok, úgy egy rövidebb gyógyszeres felkészítésen fogtok keresztülmenni. Ennek során a petesejt-termelést stimulálják, így növelve az esélyét a sikeres megtermékenyülésnek. A gyógyszeres kezelés 12-13. napján kell ellátogatni a kedvenc magyarországi nőgyógyászhoz, az itt elvégzett ultrahang-vizsgálat eredményét a Tiny Feet klinika orvosával beszélitek meg. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor irány a Bécsújhelyi klinika, ahol megtörténik majd a megtermékenyítés.

Amennyiben IVF, azaz lombikbébi programban vesztek részt, úgy kicsit összetettebb gyógyszeres kezelésre, hormon injekciókra kell számítani - tudtuk meg Dr. Rathmannertől. Az első 10 napban legalább 2 ultrahang-vizsgálaton is részt kell venni az általatok választott nőgyógyásznál, így követhető nyomon a petesejt érésének folyamata. Az eredményt e-mailben tudjátok a Tiny Feet klinikának továbbítani, az orvos pedig ez alapján dönt hogy kell-e módosítani a kezelési terven, vagy sem. Ennek az előkészítési folyamatnak a hossza változó, az eredmények függvényében 2 vagy több hét is lehet. Amikor a petesejtek megfelelő módon stimulálódtak, jöhet az utolsó injekció, és onnantól 36 órátok van megjelenni a bécsújhelyi klinikán.

5. A második bécsújhelyi látogatás

Inszeminációs eljárás során ekkor kerül sor a sperma befecskendezésére. Ez egy nagyon egyszerű eljárás, a már jól megszokott nőgyógyászati székben ülve a méhtest üregébe fecskendezve történik a megtermékenyítés. A néhány perces beavatkozást követően már vissza is térhetünk otthonunkba, kivéve ha úgy döntünk, hogy felfedezzük Bécsújhely szépségeit.

IVF, azaz lombikbébi kezelés esetén ekkor történik a petesejtek leszívása. Maga a beavatkozás nagyjából öt percet vesz igénybe, viszont ez az eljárás érzéstelenítéssel történik, így 1-2 órás megfigyelésre a klinikán kell maradni. Ezt követően is csak kísérővel lehet távozni, tilos a volán mögé ülni! Ilyenkor több petesejtet távolítanak el, átlagosan 10-et ebből megtermékenyítenek, majd a leginkább életképes embriót néhány napon belül visszajuttatják a méhbe.

6. Az utolsó bécsújhelyi látogatás

Ha lombikbébi programban vesztek részt, akkor az utolsó fázisra öt nappal a petesejtek leszívását követően kerül sor. Ekkor a megtermékenyített petesejteket visszahelyezik a méhtest üregébe, az inszeminációs eljáráshoz hasonlóan. Ez a kezelés utolsó lépése, ezt követően nagyjából 1 hónap múlva ajánlott az ultrahangos vizsgálat, hogy a teherbeesés sikerességét megvizsgálják. 

Érdekes statisztikát osztott meg velünk Dr. Rathmanner: az európai adatok szerint inszemináció útján történő teherbeesésre a leszbikusoknak jobb esélyei vannak, a megtermékenyítések 18-19%-a végződik sikeresen, míg a heteroszexuális párkapcsolatban élő nőknél ez alig éri el a 15%-ot. 

Dr. Rathmannertől megtudtuk azt is, hogy lombikbébi esetén a sikeres teherbeesés aránya 40%. A klinikán lehetőség van a be nem ültetett embriók lefagyasztására, és újbóli hasznosítására, ha esetleg az első vagy a második beültetés sikertelenül végződik. További embrióbeültetés esetén a kumulatív sikerességi ráta 80% körülire tehető. Ez a szolgáltatás nagyban növeli a teherbeesés esélyét, és sokkal kényelmesebb, hiszen nem kell újból átesni a petesejt leszíváson. 

“Mi nem pácienseket kezelünk, mi olyan nőknek segítünk, akik gyermeket szeretnének. Hogy ezek a nők heteroszexuális vagy leszbikus kapcsolatban élnek, nekünk teljesen lényegtelen. Mi azért dolgozunk szívvel lélekkel, hogy bárki, aki gyermeket szeretne világra hozhasson egy új életet.” - ezzel a gondolattal zárta a beszélgetésünket Dr. Rathmanner.

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a Tiny Feet klinika szakembereivel, magyarul is írhatsz nekik a wn@tinyfeet.at emailcímre. Visszahívást is kérhetsz, akár magyar nyelven is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X