ÉletmódInspirálóKomolyabb

Egy gyerek és két biológiai anya? Lehetséges!

Ha a párunkkal gyereket szeretnénk, de korábbi kapcsolatból egyik félnek sem született, akkor marad az örökbefogadás vagy a mesterséges megtermékenyítés lehetősége. De mi van akkor, ha mi mind a ketten biológiai anyja szeretnénk lenni a gyermekünknek? Nem lehetetlen ez sem!

Korábban írtunk arról, hogy milyen lehetőségeik vannak leszbikus kapcsolatban élőknek gyermeket vállalni, hogyan zajlik a mesterséges megtermékenyítés, sőt olyan nőkkel is beszélgettünk, akik már végigjárták ezt az utat. Vegyük át röviden, milyen opciók közül választhatunk, aztán pedig rátérünk a mesterséges megtermékenyítés ‘legújabb’ módszerére, ami nem véletlenül a leszbikus párok kedvence.

Örökbefogadás

A 2021-es törvénymódosítás értelmében jelenleg azonos nemű pároknak és egyedülállóknak is szigorúan korlátozott az örökbefogadás, ezeket a kérelmeket a családügyi miniszter bírálja el. A külföldön történő örökbefogadásra sincs mód, hiszen azt is a magyar jogi környezet alapján a magyar hatóságoknak kell engedélyezni.

Otthon végzett mesterséges megtermékenyítés

Sokunknak van olyan ‘legjobb haversrác’ a környezetében, akivel már felmerült ez a téma: “ha egyszer gyereket szeretnék, adsz majd spermát?”. Valóban: egészséges, termékeny nőknél ez a legköltségkímélőbb megoldás teherebe esni. Az ilyen ‘házi’ megoldás viszont amellett hogy bűncselekménynek minősül a magyar jogszabályok szerint, további kockázatokkal is bír. A legjobb haversrác – akiben annyira megbíztunk – bármikor (!) kérvényezheti a szülői jogainak elismerését. Azt hiszem, nem nehéz kitalálni, ilyen kérdésekben hogyan döntene a hatóság.

Klinikai mesterséges megtermékenyítés

A jelenlegi hazai szabályozás szerint mesterséges megtermékenyítésben házaspárok, nem azonos nemű élettársak, meddő vagy életkoruk miatt hamarosan meddővé váló egyedülálló nők vehetnek részt. 2022 nyarától ráadásul kizárólag állami meddőségi centrumok végezhetnek meddőségi kezeléseket. Egyedülállóként tehát még továbbra is van lehetőségünk részt venni mesterséges megtermékenyítésben, mindezt olyan feltételek mellett, ha az életkor vagy az egészségügyi állapot indokolttá teszi.

Mesterséges megtermékenyítés külföldön

“Ez biztos nagyon sokba kerül” – és valóban a zsebünkbe kell nyúlni. Amellett, hogy a gyermeknevelés önmagában sok kiadással jár, ez esetben még a fogantatásra is áldozni kell. Ha viszont azt szeretnétek, hogy mint leszbikus pár vehessetek részt a megtermékenyítésben, és a biztonságos jogi körülmények is fontosak számotokra, akkor megéri azt a pluszt. Nem muszáj messzire menni: a Budapesttől 260 km-re lévő bécsújhelyi TinyFeet klinika tárt karokkal várja a leszbikus párokat. Dr. Rudolf Rathmanner, a klinika vezető orvosa nemrég egy szuper hírrel keresett meg minket: a ROPA-módszer körüli jogi kérdéseket eloszlatta az osztrák törvényhozás, így már szabadon ajánlhatják ezt a fajta mesterséges megtermékenyítést a leszbikus párok számára. Évek óta alkalmazzák ezt a módszert, viszont korábban csak egészségügyileg megalapozott helyzetekben volt megengedett, 2021 októberétől azonban már bárki választhatja ezt a fajta kezelést. “Nagyon örülünk, hogy az eljárás jogi keretei tisztázva lettek. Ennek hatására még több leszbikus párt segíthetünk a családalapításban, a közös gyermekvállalásban.” – osztotta meg velünk a hírt Dr. Rathmanner.

De mi az a ROPA-módszer?

A módszer lényege, hogy az egyik féltől – gyógyszeres felkészítést követően – a petesejteket kinyerik, azt a donor spermájával megtermékenyítik majd az embriókat a partnerbe ültetik be. Tehát az egyikőjük így a genetikai anya lesz, a másikuk pedig a szülőanya. “A ROPA-módszer az in vitro megtermékenyítési kezelés egyik speciális formája, kifejezetten leszbikus pároknak” – tette hozzá Dr. Rathmanner.

A doktor úrtól megtudtuk, hogy míg a petesejt bankból történő megtermékenyítésnek életkorbeli határai vannak (petesejt donor legfeljebb 30, a szülőanya legfeljebb 45 éves lehet), a ROPA-módszer esetén nem beszélünk ilyenről, kizárólag a biológiai határok szabnak határt mind a két anya esetében. A ROPA tehát jó lehetőség lehet olyan pároknak is, ahol az egyik félnek megtermékenyülési nehézségei vannak, de a másik fél megtermékenyített petesejtjét be tudja fogadni és ki tudja hordani a gyermeket.

A költségek három fő részre oszthatóak, és minden esetben eltérőek lehetnek, hiszen függ attól, milyen szintű gyógyszeres, hormonális felkészítésre van szükség. Lássuk, hogy hozzávetőlegesen mivel számolhatunk, ha a ROPA-módszer mellett döntünk:

  1. A genetikai anya költségei: 2020 € + 365-1335 € a gyógyszercsomag
  2. A szülőanya költségei: 1380 €
  3. Spermabank költségek: 920 €

Tehát 4685 – 5655 € induló árral érdemes kalkulálni. Amennyiben többszöri próbálkozás szükséges, a költségek tovább nőhetnek, viszont ez esetben nem kell újra az összes díjat kifizetni. A már megtermékenyített, de még be nem ültetett embriókkal újból meg lehet próbálni a fogantatást, így az 1. pont költségei nem ismétlődnek ez esetben. Pontos árakról itt tudtok tájékozódni, vagy vedd fel a klinikával a kapcsolatot itt. Bátran írhatsz nekik magyarul is!

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a Tiny Feet klinika szakembereivel, magyarul is írhatsz nekik a wn@tinyfeet.at emailcímre. Visszahívást is kérhetsz, akár magyar nyelven is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X