Miért qLit?

Olyan nevet szerettünk volna, ami utal arra, hogy női közösséget építünk, illetve amiben megjelenik a leszbikusokra utaló L-betű, vagy legalább el tudunk benne rejteni valamilyen utalást. Már a legelején is fontos szempont volt, hogy magyarok és külföldiek számára is érthető legyen a magazin neve, így végül a clit (vagyis ‘klitorisz’ az angol szlengben) szót vettük alapul, majd egy kis szójátékkal,  a c-t q-ra cserélve alkottuk meg a magazin nevét, hogy a queer közösség Q-betűje is megjelenjen.

Így jött létre tehát a qLit (ejtsd: klit) név.

 

Na, de mi is a qLit?

A magyar leszbikus* magazin. Vagyis közösség, információ, szórakozás, világ és élet leszbikus* módra. A csillag azért szerepel a meghatározásban, mert nem kizárólag leszbikusokhoz szólunk, hanem azokhoz a nőkhöz, akik nőket (is) szeretnek. Külföldön a “women loving women” kifejezést használják erre, de itthon ez még nem bejáratott, így a leszbikus* gyűjtőnevet választottuk.

Bízunk benne, hogy a cikkeink segítenek, hogy a mai LMBTQ+ lányok és nők friss szemmel nézzenek rá mindarra, ami körbeveszi és érdekli őket.

Mint a leszbikus* közösség, a mi csapatunk is sokféle. Van köztünk marketinges, grafikus, szövegíró, fordító, építész, kutató, művész, informatikus, és még sorolhatnánk. Egy valami azonban összeköt bennünket: tenni vágyó, a világra nyitott és gondolkodó emberek vagyunk. Hisszük, hogy érdemes a mindannyiunkat érintő témákról kendőzetlenül beszélni, és bízunk az olvasóinkban, akikre társként tekintünk ebben a beszélgetésben.

 

Csapattagok:

Szekeres Dorka

Dorka civilben kommunikációval, reklámmal és médiával foglalkozik egy nagy médiaügynökség kreatív részlegén, főleg online területen. A magyar LMBTQ+ életbe először akkor került bele, amikor 2011-2012-ben a budapesti EuroGames szervezésén dolgozott. Abban az időben került kapcsolatba az itthoni szervezetekkel, buliszervezőkkel és azóta is követi mindenkinek a munkáját hol távolabbról, hol közelebbről.

Enivel együtt álmodták meg és indították el a qLitet. Ágotaval és Bokival együtt kooridnálja a szerkesztőség munkáját, Enivel és Annával pedig azon dolgoznak folyamatosan, hogy minden oldalról megalapozzák a qLit pályafutását.

A legfontosabb azonban, hogy ő az, aki összefogja a csapatot.

Várhelyi Eni

Eni építész, az elmúlt években ipari épületek kivitelezésén dolgozik designerként. Nem mellesleg 20 éve focizik hol komolyabban, hol kevésbé komolyan. Imád utazni, kóstolgatja a fotózást, és még egy fun fact a sok közül: épp csehül tanul. Ő is a EuroGames szervezésén dolgozott 2011-2012-ben, az ő munkája volt a többszáz fős focitorna megszervezése és koordinálása, a rendezvény előtt pedig ő volt felelős a külföldi sportolókkal való kapcsolattartásért is.

Eni is qLit-alapítótag. Ő felelős az arculatért, az ő keze munkája a website és az ő feladata, hogy még jobb legyen. Ha bárhol megláttok egy qLites pólót, matricát, bannert, névjegykártyát, akkor tudhatjátok, hogy amögött is ő áll.

Szlávi Anna

Anna, nyelvész végzettségével, a kutató-tanár-fordító hármasságban éli életét, de az elmúlt években marketing és kommunikáció vonalon is aktívan tevékenykedett. Amikor épp nem dolgozik vagy utazik, akkor falat mászik, focizik, biciklizik, túrázik vagy valamilyen egyéb formában ugrál/fut/mozog/rúg. Anna is részt vett anno a EuroGames szervezésében, de Enivel focis körökből ennél jóval régebbre nyúlik vissza az ismeretségük. Miután 2016-ban visszatért Philadelphiából, ahol ösztöndíjjal kutatott, elindította Magyarország első LMBTQ falfestmény projektjét. Nagyon drukkolunk, hogy meg tudjon valósulni!

A qLitnél a projektmenedzsment és a stratégia a fő feladata. Az ő irányítása alatt folyik a munka azon, hogy a qLit ne egy fellángolás, hanem egy hosszútávú, meghatározó inspiráció legyen a hazai L* életben.

Szunyog Ágota

Ágota egy vidéki kisvárosból érkezett Budapestre, mint mondja, ez volt élete egyik legjobb döntése. Sokszor találkozhattok vele LMBTQ+ programokon, nem csak nézőként. Természet- és környezetvédelemmel foglalkozik, de verseiről és prózáiról beszél legszívesebben.

A qLiten belül legfontosabb feladata a szerkesztőségi munka sínen tartása. Ő az egyik felelős azért, hogy a beérkező cikk-kezdeményeket addig gyúrja az szerzőkkel, amíg el nem nyerik végleges cikk formájukat. Illetve olykor ő maga is ír nekünk.

Bokor Ági Boki

Boki szöveg- és beszédíróként dolgozik és nagy imprórajongó, nézőként, színészként és trénerként is feltűnik a budapesti impróéletben. Szigetközi, de soha nem evezett a Mosoni-Dunán, viszont ha csak teheti, biciklivel közlekedik Budapesten.

A qLiten Ágotával és Dorkával együtt a szerkesztőségi munkát vezeti. Cikkeket is ír, de ennél nagyobb szerepe van abban, hogy a szerzőktől beérkező cikkek olyan formában kerüljenek ki az oldalra, ahogyan végül ti is láthatjátok őket.

Nagy Ibolya

Ibolya az egyetem elvégzése után útra kelt, és meg sem állt Izlandig. Azóta ott és Németországban is élt, ahol különböző cégek/szervezetek social media csatornáinak kezelésével foglalkozott, most pedig visszaült az iskolapadba ökoturizmust tanulni az egyetemen Reykjavikban. Szabadidejét, ha csak teheti, a természetben tölti, imád túrázni és utazni.

Amióta Ibolya beszállt a munkába, a qLit Facebook-oldala sokkal jobb lett.  A Facebook-oldal menedzselése mellett Ibolya fordította jónéhány cikkünket is.

Pándi Julis

Julis angol szakra járt elméleti nyelvészet minorral, azóta pedig különböző fordítóirodáknál projektmenedzserként, majd nyelvi mérnökként és általános IT-s emberként dolgozott (a pozíció hivatalos neve: "Julis, nem működik").

Hobbija a sorozatok, nézni, írni róla, olvasni róla, podcastot hallgatni róla, részletesen kielemezni és lehetőleg túlgondolni. Ő az egyik biztos pont, ha bármilyen sorozatokkal kapcsolatos kérdésünk támad. Julis mögött blogger múlt is áll, mondhatjuk tehát, hogy a tartalomfogyasztás és -gyártás mindig izgatta a fantáziáját. A qLitnél is ezt az érdeklődését kamatoztatjuk, illetve az angolszak-fordítóiroda vonalat is kihasználjuk - Julis is több cikkünket fordította már angolra.

Kovács Kati Katt

Katt fotós múltjából hozza magával a becenevét. Azóta sok mindennel foglalkozott és foglalkozik, többek között mindenféle grafikusi melókkal a szórólaptervezéstől a html buildelésig, programszervezéssel, online hirdetések és egyéb online kampányok menedzselésével. Imádja a közlekedést, az óriás gépeket és az ipari épületeket. Gyengéi a különös fényforrások és a beton design tárgyak.

Katt több fronton segít a qLitnél is. Egyrészt már több eseményen fotózott nekünk a cikkeink illusztrálásához, másrészt sokszor ő segít abban, hogy a cikkeink fel is kerüljenek az oldalra.

Sánta Marcsi

Marcsi kommunikációs, majd CEU-s gender studies tanulmányai közben és mellett újságíróként és számtalan más pozícióban csillogtatta tudását az elmúlt években. Zsurnalisztaként 16 éves kora óta tevékenykedik; hazai és külföldi hetilapoknak is dolgozott és dolgozik, úgy mint a Magyar Narancs, a New Europe és jelenleg az Amerikai Magyar Hírújság. Dolgozott az itthoni LMBTQ-szervezetek nagy részénél. Csak pár állomást említve: a Pride sajtóreferenseként tevékenykedett évekig, a EuroGames szervezőcsapatában a hazai kommunikációt segítette, később a Háttér színeiben többek között az ő nevéhez fűződött az LMBT Történeti Hónap elindítása és szervezése.

Mivel egész életében az új dolgok, valamint az élet mibenlétének felfedezése motiválja, mostanában önkéntes alázattal ismerkedik az elméleti fizika és a kozmológia rejtelmeivel, azonban régóta fennálló politika- és más társadalomtudományi tudásszomját továbbra is megtartotta. A qLitnél írói tudását használja leginkább, és időről időre megörvendeztet bennünket egy-egy cikkel.

Szekeres Zsófi

Zsófi animáció szakon végzett a Metropolitan Egyetemen, szabadúszó grafikusként dolgozik és épp azt keresi, hogy hogyan tudna betörni az illusztrátor szakmába, amire nagyjából 3 éves kora óta készül. Nem a qLit az első alkalom, amikor az LMBTQ+ ügy szolgálatába áll, a sokat emlegetett EuroGamesen ő is önkéntesként dolgozott. Fun facts: macskabolond (kövessétek a @csaszarzsomle instát!) és tavasszal lefutotta a bécsi félmaratont.

Zsófi grafikus melókkal segít ki minket, az ő kreativitását és stílusát dicsérik például az Outober sztoriknál megjelenő saját grafikáink.

Gáti Daniella

Daniella közgazdász múlttal rendelkezik, de a mester elvégzése után átigazolt az irodalom sokkal csillogóbb jövőt kecsegtető pályájára. Ebből kifolyólag jelenleg Bostonban végzi a PhD-jét és kortárs amerikai irodalommal foglalkozik. Az USA-n kívül más külföldi országokban is megfordult, többek között Svájcban is élt huzamosabb ideig. Gondolkodós típus, szeret elmélkedni a társadalom, a művészet és a gazdaság kérdésein (ezen a téren Michel Foucault műveinek forgatása javíthatatlan társadalomkritikussá tette). Különösen érdekli a kísérleti színház.

A qLitnél elsősorban társadalom, irodalom és kultúra témákban olvashatjuk cikkeit.

És a lista még korántsem teljes, folyamatosan bővül!

 

Segítenél?

Ha van egy kis írói, olvasószerkesztői tapasztalatod vagy szívesen fordítanál cikkeket az oldalra (bármilyen nyelvről magyarra vagy a magyar cikkeinket angolra), ha tudsz segíteni a naptár up-to-date-en tartásától kezdve a Facebook-oldalra való külsős tartalom gyűjtésén keresztül fotók készítéséig bármiben, esetleg titokban WordPress-guru vagy, nagyon örülnénk a segítségednek! Vedd fel velünk a kapcsolatot a qlit@qlit.hu-n!

 

Kérdésed, véleményed van?

Dobj egy emailt a qlit@qlit.hu-ra!