Itt a nyár és közeleg a tanév vége, a jól megérdemelt pihenés vagy a várva várt nyaralás. Egy biztos: a nyár kiváló alkalom arra, hogy kicsit lazíts és elkezdj egy új könyvet olvasni. Igen ám, de mit olvass? A qLit csapata már korábban is ajánlott könyveket, ezeket itt találod.

Panaszra nincs okunk: Magyarországon egyre több leszbikus* és meleg* szereplőt felvonultató könyv kerül kiadásra. Számos ilyen könyv magyar tartalomismertetőjéből azonban „kifelejtődik”, hogy a szereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. Egyrészt ez érthető is: például attól, hogy egy kriminek meleg a főhőse, az még krimi marad. Ha viszont kétségbeesetten kutatunk olyan könyvek után, amik nemcsak nekünk, de rólunk is (vagy a szüleinkről, gyerekeinkről, barátainkról, stb.) szólnak, akkor igenis fontos tudni, hogy melyik műben bukkanhatunk LMBTQ+ reprezentációra. Ráadásul nem mindegy milyen reprezentációra.

Ebben az ötrészes könyvajánlóban olyan, magyarul is megjelent, külföldi könyvek találhatóak, amelyek főszereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. Öt regény segítségével járjuk végig a szivárványos ABC-t: az első könyvnek leszbikusok a főhősei, a másodiknak egy meleg tini, a harmadikban pedig egy biszexuális lány kalandjairól olvashatunk. A negyedik egy transznemű nőről szóló történelmi regény, az utolsó pedig egy nonkonformista gyerekkönyv, ami a queer kategóriában kapott helyett.

Olvasásra fel, kezdjük is az ábécénk első betűjével!

 

L – Sofi Oksanen: Baby Jane (2012)

Eredeti megjelenés: 2005

 

Sofi Oksanen Baby Jane-je egyike azoknak a leszbikus főhősű regényeknek, amelyekre könnyű rábukkanni. A történet a kilencvenes évek Helsinkijében játszódik, és egy fiatal leszbikus pár életébe ad betekintést. A húszas éveiben járó névtelen főhős szemszögéből ismerhetjük meg Kormit, a finn főváros meleg éjszakai életében otthonosan mozgó, leszbikus nőt. Kormi minden buliban ott van, a nőjének lenni már-már státuszszimbólum. Kevesen tudják azonban, mi rejtőzik a menő álca mögött. Kormi ugyanis depressziós és pánikbeteg.

Ha nemrég coming outoltál vagy még mindig keresed a helyed a nagyvilágban, esetleg önigazolásra vagy pozitív leszbikus példaképre vágysz, ne ezzel a könyvvel kezdd. Ez a regény ugyanis nem igazán a leszbikusságról, hanem inkább a pszichés betegségekről szól. Számomra ezért is meglepő, miért ajánlják sokan a Baby Jane-t leszbikus könyvként.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Oksanen nem jó író. Sőt. A két depressziós nő kapcsolatán keresztül betekintést nyerhetünk az emberi lét olyan sötét bugyraiba, amivel a szerencsésebbek csupán az irodalmon keresztül ismerkedhetnek meg. A töredezett cselekményt tartalmazó rövid fejezetek szinte olvastatják magukat. Kormi és párja életének részletei fokozatosan rajzolódnak ki a szemünk előtt, miközben brutálisan reális képet kapunk kapcsolatuk dinamikájáról, az anyagi kilátástalanságról, a pánikbetegség uralta otthonról és rossz döntések sorozatáról.

Másrészt van a Baby Jane-ben egy kis vattacukor, Lappföldről való álmodozás és romantikus összebújás is. Egy pár a regény főszereplője, így természetes, hogy helyet kap benne az intimitás, a szerelem és egymás érintése is.

Továbbá megjelennek a könyvben az LMBTQ+ közösség tipikus jellemzői: a zárt társaság, ahol mindenki mindenkit ismer, és a barátokká vált exek. Főhősünk többször botlik bele olyan nőkbe és férfiakba, akik heteró látszatéletet folytatnak, de visszatérő résztvevői a helsinki meleg éjszakai életnek. Bár Oksanen ezzel kissé sztereotipikus képet fest a leszbikus* és meleg* közösségről, azért valljuk be, nem áll messze a valóságtól.

Mindenképp olvasd el a Baby Jane-t, ha komolyabb hangvételű könyvre vágysz. Nem egy „feel good” olvasmány, de cserébe elgondolkodtató. Sokáig veled marad majd, akár van tapasztalatod a pszichés betegségek terén, akár nincs. Az pedig, hogy nem egy heteró pár vergődéséről olvasol szerintem csak plusz pont.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző