Nem kell a tengerentúlra mennünk ahhoz, hogy jó könyveket olvassunk leszbikus* karakterekkel és a leszbikusokat* érintő problémákkal. Három magyar könyvet ajánlunk most nektek, amelyek között akad kortárs irodalmi alkotás, a társadalommal való megküzdés problematikáját elénk táró mű, és egy olyan írás, amely bevezet minket a legendás Szatina életébe. Jó olvasást!

 

Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül

Galgóczi Erzsébet háromszoros József Attila-díjas népi író botrányos életében felrakta az i-re a pontot 1980-ban megjelent könyve. A Törvényen kívül és belül sokaknak ismerős lehet, ugyanis Makk Károly két évvel a könyv megjelenése után Egymásra nézve címmel filmesítette meg. A történet Szalánczky Éva újságíró rejtélyes halálának kivizsgálásával az azonos neműek szerelmét helyezi a középpontba, ami a Rákosi-korszakban egyáltalán nem volt elfogadott dolog. Főképp történelem iránt érdeklődő erős idegzetűeknek ajánljuk. Akit érdekel, milyen volt a 60-as évekbeli Magyarországon leszbikusnak lenni, hogyan folyt a homoszexuális személyek igazoltatása, illetve mennyiben más a helyzet manapság, olvassa el Galgóczi Erzsébet, a leszbikus irodalom mérföldkövének tekintett alkotását.

Szalánczky Évát és Líviát két lengyel színésznő játszotta Makk Károly filmjében, mivel nemzeti színészeinknek a karrierjükbe kerülhetett volna a szerep elvállalása

 

Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili

Fiatalkori bolondságok, azonos neműek vonzalma és önmagunk keresése. Ez Karafiáth Orsolya Kicsi Lilijének központi témája. Főszereplője, Lia életét három nő határozza meg: édesanyja, magyartanárnője, Mari és főnöke, Lili. Lia története emlékeztet a saját útkeresésünkre, ezért a mű igazán személyessé tud válni, ráadásul Karafiáth Orsolya ebben a könyvben igazán jól mutatja be a nő-nő kapcsolatokat. Mari karaktere nagyon izgalmas, egyszer olyan, mint Karády Katalin, máskor vérbeli pedagógus, de minden helyzetben egyfajta végzet asszonya, igazi díva. A könyvet könnyű nyelvezete miatt fiatalabb korosztálynak is ajánljuk.

A könyvhöz készült egy trailer is:

 

Gordon Agáta: Kecskerúzs

Idén húsz éve, hogy megjelent a magyar leszbikus irodalom egyik, ha nem a legfontosabb alkotása a Kecskerúzs, Gordon Agáta műve. A Szatina nevezetű kis faluban játszódó történetben a leszbikus szerelem megítélése és az idillikus vidéki táj szépsége, annak minden  kellemes tulajdonsága megjelenik. A központozás hiánya kissé megnehezíti, hogy ne egy lélegzetvételre olvasd el az egész könyvet, szóval akkor kezdj neki, ha van két szabad órád, és te is imádod a természetet, és annak meghitt hangulatáról akarsz olvasni.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>