Az elmúlt években, ha magamról beszéltem, általában a “meleg” vagy közelebbi baráti körben viccből a “buzi” szót használtam. Sokáig nem tudtam megbarátkozni a “leszbikus” szóval annak negatív asszociációi miatt. Viszont minél többet gondolkodom és olvasok a témában, annál fontosabbnak érzem, hogy visszavegyem a szótáramba.

A leszbikus szóval mindig problémáim voltak. Egyrészt nem szerettem volna, hogy a maszkulin butch sztereotípiával azonosítsanak - mondjuk ez igazán nem szép dolog tőlem, jobban megnézve a homofóbia egy formájának megjelenése, amitől el kell szakadni. Másrészt nagyon zavart a leszbikus pornókban megjelenített méteres műkörmös fake leszbikusokkal való egy lapon említés.

Az, hogy milyen kifejezéseket, címkéket használunk, nagyon fontos és meghatározó kérdés több szempontból is. Egy-két generációval ezelőtt léteztek nagyjából melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek. Ma már szerencsére ennél sokkal színesebb a meghatározások palettája, sokkal többféle identitás kapott nevet és létjogosultságot. Haladunk a szélesebb körű inkluzivitás és egy színesebb, teljesebb világ irányába. A közösség sokszínűségével viszont együtt jár egy másik dolog is: az erőteljesebb töredezettség.

Annak érdekében, hogy közösséget tudjunk építeni, fontos, hogy amellett, hogy mindenki megélhesse az identitásának minden részletét, megtaláljuk azt, ami közös bennünk. És nagyon fontos az is, hogy megtaláljuk azt a kifejezést, ami összefog minket. Itt térek vissza arra, hogy miért is kezdtem el újra tudatosan használni a leszbikus szót. Ahhoz, hogy egy bárt/bulit/magazint el tudjunk helyezni az emberek fejében, meg tudjuk szólítani a közönségét, ahhoz a közönséget nevén kell tudni nevezni. Máskülönben a végén pont azok nem találnak oda hozzánk, akiket vártunk. Azt gondoljuk, ahhoz, hogy leszbikus* közösséget formáljunk, nem tudjuk (és nem is akarjuk) kiváltani a leszbikus szót. Sem a meleg, sem a queer, se bármelyik egyéb szó nem felel meg arra, hogy kifejezzük azt a női közösséget, amit szeretnénk összehozni. Nők, akik nőkhöz (is) vonzódnak és ezt nem csak a saját hálószobájuk 4 fala között szeretnék megélni, hanem szeretnék kielégíteni az ehhez kötődő, szociális és kulturális érdeklődésüket is.

Érdekes megnézni azt is, hogy míg a női közösségeket tekintve ez a probléma a világszinten megjelenik, a férfiaknál a meleg (gay) megnevezés mindenhol tökéletesen működik. Hatalmas, jó infrastruktúrával rendelkező (bárok, társkeresők, médiumok, stb) közösségek alakulnak ki.

Sokan sok okot fejtegetnek ezzel kapcsolatban, én most csak néhány gondolatot fogok bedobni, amik részei lehetnek a “válasznak”.

A társadalom sokkal több helyet hagy a nőknek arra, hogy megéljék a szexualitásukat, fluidabb lehessen a szexuális orientációjuk, mint a férfiaknak. Gondoljunk csak bele, mennyivel szokványosabb az, hogy leszbikus* nőknek van/volt férfi partnerük vagy épp saját bevallásuk szerint kevésbé gondolkodnak nemekben párválasztásnál. Meleg férfiak körében ez a típusú nyitottság sokkal kevésbé jellemző. Ennek egyik következménye az is, hogy a meleg férfiak végeredményképp sokkal több mindenben tudnak osztozni identitásuk szempontjából. 

Ugyanezen a gondolaton tovább haladva azt is érdekes látni, hogy a leszbikus szó azért is veszített a népszerűségéből, mert nem tudja jól leképezni azt a sokféle identitást, ami egy-egy embernél összeérhet: leszbikus, queer, nő, anya, stb (interszekcionalitás koncepció=egy adott személy nemcsak egy jellemzője/csoporthoz tartozása alapján lehet hátrányosan megkülönböztetett, hanem több különböző ilyen miatt is, és ezek a tényezők egymással kölcsönhatásba kerülhetnek), míg férfiaknál ezt a probléma sokkal kevésbé jelenik meg. Tévedés ne essék, nem arról van szó, hogy a meleg férfi közösség kevésbé lenne heterogén, ugyanúgy megvannak a különbségek, viszont sokkal erősebb a közös alap, amire építkezni tudnak.

A(z egyik) levonható következtetés számunkra az, hogy nem tudunk valami olyan köré közösséget építeni, amit még megszólítani se tudunk. Konklúzióként egy baráti csetelésből kiragadott gondolatot hozok a cikk végére:

Néha egy egyszerű, világos szó, mint a “leszbikus” sokkal többet segít az állásfoglalásban, mint egy nyitottabb szó, mint például a "queer”, még akkor is, ha a “queer” sokkal jobban leírná a csoport sokszínűségét, komplexitását.

A qLit.hu-n a megoldás, amit választottunk (amit a Europen Lesbian* Conference-től loptam), a leszbikus* (leszbikus csillag) kifejezés használata. Megragadja a közös pontját annak a csoport embernek, akiket szeretnénk megszólítani, de a *-gal szeretnénk kifejezni azt a sokszínűséget, amit valójában takar a leszbikus közösség.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

 1. HighOnWriting says:

  Ha megengeditek, van pár megjegyzésem.
  Az egyik, hogy angol nyelvterületen vígan használják leszbikusokra IS a gay kifejezést.
  A másik, hogy a leszbikus* esetén folyton keresni fogom a lábjegyzetet vagy a megjegyzést, amit *-gal szokás jelölni.
  Egyébként a “leszbikus, queer, nő, anya” felsorolás fals, hisz más funkciókat takarnak (nem találtam jobb szót rá). Ennyi erővel a magyar, a szőke, a kövér is szerepelhetne, meg még sorolhatnám a végtelenségig. Nem kell feltétlenül olyan szót találni szerintem, ami kifejezi az emberek sokszínűségét, meg tartok tőle, hogy nem is lehet, mert annyifélék vagyunk.

  • Szia, persze, hogy megengedjük, egyenesen bátorítjuk!

   Valóban vígan használják angol nyelvterületen a gay szót, ahogy itthon is vígan használják a meleget (nem annyira vígan, mint mondjuk az USA-ban a gay-t, ezt belátom). Sokat cikkeznek is az amerikai leszbikus sajtóban arról, hogy ez mennyire problémás vagy nem problémás – pl. Kristen Stewart nagy SNL-es “coming outja” kapcsán – és ott is felmerül az a kérdés, nem probléma-e az, hogy elengedjük a lesbian szót, és besoroljuk magunkat a gay alá. Márpedig, ha meghirdetsz egy gay party-t akkor biztos lehetsz benne, hogy arra nagyon nagy százalékban férfiak/fiúk fognak elmenni. Akkor is, ha te azt lányoknak is szánod, ez a tapasztalat itthon is, a
   fejlett nyugaton is. És ugyanez lenne bármivel kapcsolatban, ahol a gay közönséget szólítod meg ezzel a szóval.

   A leszbikus*-ra mi azt a megoldást találtuk ki, hogy több cikkben és a rólunk/about us oldalon is elmagyarázzuk, mi az, plusz az oldal láblécében folyamatosan megjelenik, ha megnézed. Nem szeretnénk minden cikk alá lábjegyzetben betenni, inkább szeretnénk bevezetni a fogalmat. Lehetne leszbikus+ is ennyi erővel, vagy ha eszünkbe jut más, az is, nincs kőbe vésve. A jelentősége viszont szerintem nagy, elhagyni semmiképp nem hagynánk el. Pont azért, mert ahogy te is írod, annyira sokszínűek vagyunk, hogy azt nem lehet egy szóba tökéletesen belefoglalni, de szeretnénk mégis egyszerűen mindenkit megszólítani. Erre találtuk ki ezt a B megoldást.

   A leszbikus, queer, nő, anya felsorolásnál nem vagyunk benne biztosak, hogy tökéletesen értjük a problémát. Pont azt szeretnénk kifejezni, hogy egy emberben nagyon sok “funkció” ér össze, ahogy te is írod, és pont ez árnyalja még sokkal jobban a képet. Ilyen szempontból budapesti közeget nézve a te felsorolásodból is bekerülhetne ide tényleg a „kövér”, mint adott szociális helyzetekben hátrányos jellemző. A fenti felsorolás csak példákat tartalmazott, a képet még sokkal tovább lehet árnyalni, sok más szempontot lehet és kell figyelembe venni, de most nem ez került a cikk fókuszába.

   • HighOnWriting says:

    Szerintem itthon a ‘meleg’ jelzőt 99%-ban férfiakra használják, legalábbis én még így futottam vele össze, szemben az angolszász nyelvterülettel, ahol a gay szót értik nőre és férfira egyaránt. Én ezt nemhogy nem tartom problémának, de szerintem egyenesen pozitív, viszont itthon ez a hajó már elúszott, abban is biztos vagyok.

    Értem, hogy a csillaggal nem lábjegyzetet szeretnétek kifejezni, de a szokás szerint ez a karakter arra használatos (meg még más egyebekre, hogy messzebbre ne menjünk, itt a komment szekcióban is rögtön a kötelező mezőket jelöli). Szóval ezt próbálom mondani, hogy a szemem automatikusan keresni fogja, mert rögtön erre asszociálok. Szerintem a + jobb lenne, mint a *, ha már, de hát nyilván a ti oldalatok, ez csak egy megjegyzés.

    “nem tudja jól leképezni azt a sokféle identitást, ami egy-egy embernél összeérhet: leszbikus, queer, nő, anya” Persze, hogy nem tudja, mert ezek a szavak nem szinonimái egymásnak, nem lehet ennyiféle különböző “funkciót” egyetlen szóval leírni, vagy ha meg is próbáljuk, akkor annyira tág fogalmat kapunk, ami nagyon messze van az eredeti célkitűzéstől. Ezt akartam ezzel mondani, hogy szerintem kár vele próbálkozni, mert nem fog menni.

    No mindegy, az oldalnak nagyon örülök, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. 🙂 Sok sikert nektek!

 2. judit soros says:

  sziasztok!
  nagyon örülök az oldalnak. nagydarab, erös testalkatu lány vagyok. sosem voltam jó tanuló, viszont hiszek a globális felmelegedésben, és a recyclingben. ezért döntöttem úgy, hogy kukás leszek. sajnos a kukás szakmát teljesen uralják a férfiak és lehetetlen leszbikus nőként bekerülni. ezért is örülök ennek az oldalnak, hiszen minél több ilyen oldal van amelyik
  harcol a leszbikus nők egyenjogaiért, annál jobb. biztos vagyok benne, hogy harcolni fogtok a leszbikus nők jogaiért, hogy ne csak a férfiak dolgozhassanak kukásként, épitkezéseken, szippantyús kocsikon, útépitéseken, stb. Sok sikert nektek, szép napot!

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>