A Miss Peru szépségverseny résztvevői nem voltak hajlandóak megadni testméreteiket, ehelyett olyan sokkoló statisztikai adatokat soroltak fel, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a nők elleni erőszak igenis akkut probléma Peruban. Mindeközben a hátuk mögé bántalmazott nők fotóit és róluk szóló újságcikkeket vetítettek.

Peruban sem volt mentes az utóbbi időszak a nők ellen elkövetett erőszakkal kapcsolatos hírektől. Már ikonikussá vált az a fotó, amelyet Lady Guillenről készítettek, akit énekes pasija, Rony Garcia vert meg még 2012-ben. De ennél még inkább kiverte a biztosítékot az az eset, amelyről videó is kering a neten: egy meztelen férfi hajánál fogva rángatta a barátnőjét egy hotel recepciójánál, aki próbált, de nem tudott szabadulni tőle. A férfinak nem kellett börtönbe vonulnia, csupán egy év felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapott.

Nem csoda, hogy a dél-amerikai országban a feminista megmozdulások valamilyen szinten elérték a csúcspontjukat. A Miss Peru szépségverseny résztvevői is jó célra használták a megmérettetést: felhívták a figyelmet arra, hogy országukban a nők ellen elkövetett erőszakot rengetegen megússzák büntetés nélkül. Az egy héttel ezelőtti rendezvény megdöbbentő fordulatot vett, amikor a szépségek bemutatkozás közben a testméreteik helyett tényeket közöltek a Peruban történt nőgyilkosságokról és nők ellen elkövetett erőszakról.

Íme a videóban elhangzó, és még néhány bemutatkozás szövege magyarul:

„Az én nevem Camila Canicoba, és Lima városát képviselem. A méreteim: 2202 bejelentett nőgyilkosági ügy az elmúlt kilenc évben országomban.”

“Karen Cueto vagyok és Limát képviselem. A méreteim: 82 nőgyilkosság és 156 gyilkossági kísérlet nők ellen csak ebben az évben.”

“A nevem Melody Calderon, La Libertadot képviselem. A méreteim: az 5 év alatti kislányok ellen elkövetett erőszakot 81%-ban közeli hozzátartozóik követik el.”

“Samantha Batallanos vagyok, Limát képviselem. A méreteim: minden tíz percben meghal egy lány, amiatt, mert szexuálisan kizsákmányolják.”

„Az én nevem Juana Acevedo és a méreteim a következők: országunkban a nők több, mint 70%-a szenved el zaklatást az utcán.”

“Kelin Rivera vagyok és Arequipát képviselem. A méreteim: 6573 nők elleni erőszakkal összefüggő esetet regosztráltak a régiómban.”

„Engem Melina Machucának hívnak, és Cajamarca városát képviselem, a méreteim pedig: városom több, mint 80%-a szenved el erőszakot.”

„Almendra Marroquínnak hívnak. Cañete városát képviselem, a méreteim pedig: a lányok és tinédzserek több, mint 25%-át zaklatják iskolájukban.”

„Az én nevem Lucinda Fernandez, és Huánuco városát képviselem, a méreteim pedig: országunkban 13.000 lány szexuális erőszak áldozata.”

“Engem Bélgica Guerrának hívnak, és Chinchát képviselem. A méreteim: az egyetemeken tanuló nők 65%-át bántalmazza partnerük.”

“Az én nevem Romina Lozano és Callao alkotmányos tartományt képviselem, a méreteim pedig: 2014-ig 3114 nő vált emberkereskedelem áldozatává.”

 

A verseny utolsó szegmense egyébként abból állt, hogy mindegyik nőtől megkérdezték, mely törvényeken változtatnának annak érdekében, hogy ezeket a nemi erőszak bűncselekményeket megakadályozhassák.

Jó látni, hogy egy ország mainstream eseményei is komolyan veszik a szerepüket és azzal, hogy hallatják a hangjukat, reményt adnak a változásra a nőknek Peruban és talán ezzel közvetve más országok női lakosságának is.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző