Kérdő szempárok, lopott pillantások, alig észrevehető fintor az arcokon. Nem, nem a valaha volt iskolai kiközösítés emlékfoszlányai ezek, sokkal inkább amolyan mindennapi reakciók arra, amikor az ember maszkulin létére beszabadul a női öltözőbe. És mindez, csak a jéghegy csúcsa. De mit tehetünk? Míg világ a világ, szemlesütve kell elmenni a legközelebbi szekrényig?

Átlépve az édes illatban úszó öltöző küszöbét, ember legyen a talpán, aki végigmegy szemlesütés nélkül a törölközőbe bugyolált meztelen testek, a kivillanó keblek és ráérősen öltöző nők mellett. Még azok is belepirulnak, akiken nem is látszik, hogy a lányokhoz vonzódnak, így mit szóljanak azok, akiken ott ityeg a „leszbikus vagyok” billog, amit a megszokott női stílusjegyektől eltérő külső megjelenés miatt sütött rájuk a fél társadalom?

 

Villog a billog

Az edzőtermek kikerülhetetlen helyszíne a női öltöző, ahol az „én” és a „ti” rendszeresen ölre megy egymással. Elvégre kicsit mindig ott lóg a levegőben a kívülállóknak szánt feszültség, bizalmatlanság.

Pedig, ahogy a heteroszexuális nők sem kukkolják a férfiakat a strandon átöltözés közben, úgy a leszbikusok sem a potyázásért mennek. Szimplán csak azért, mert valahol át kell öltözni.

Némi személyes tapasztalatot a hátam mögött tudva, bizton állíthatom, hogy az öltözőben leszbikusként* teljesen biztosan megkap az ember egy-két szúrós szempárt, legalábbis akkor igen, ha az látszik rajta, hogy más. Igencsak ferde szemmel tudnak nézni az emberre, ha hosszú haj helyett rövid, „fiúsabb” sörény díszíti a fejbúbot, ahogy a vagányabb ruhadarabok és szokványos nőies megjelenéstől eltérő outfit, kiegészítő is a mások által furának tartott megjelenés részét képezi. Ennyi is elég ahhoz, hogy melegnek tituláljanak. És hiába minden igyekezet, sziklaszilárd önismeret, rendíthetetlen magabiztosság, korlátlan felszabadultság, az öltöző az a hely, ahol markáns attitűdöd ellenére újra annak a kisiskolásnak érzed magad, akit megpillantva mindenki susmusolni kezd.

 

Szemellenzőt fel vagy le?

A banális félreértések, az önérzetet sértő kijelentések és feltételezések valahol egészen mélyen a tudatlanságon alapuló sztereotípiákban gyökereznek. Éppen úgy nem azért megyünk a női öltözőbe, hogy melleket kukkoljunk, mint ahogyan az is egy hatalmas tévhit, hogy az lesz leszbikus, aki sikertelen a férfiaknál. Érdemes lenne talán inkább megismerni egymást, és nem a megjelenés alapján ítélkezni emberek felett. Így az együtt öltözködés is eggyel kevésbé lenne kellemetlen mindenki számára.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>